Back to top

A fásítás folytatódik

Az Országfásítási Program részét képező Településfásítási Programot idén júniusban indítottja útjára az Agrárminisztérium, megvalósulását a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület munkája segíti. A programban szereplő 12 ezer sorfát a 10 ezer lélekszámot nem meghaladó magyarországi települések igényelhették.

A programra első pillanattól kezdve hatalmas érdeklődés mutatkozott. Az igénylési felület megnyitása után, a KEFAG Zrt. által biztosított 12 ezer sorfa néhány óra alatt gazdára talált, miközben az igény a rendelkezésre álló mennyiség többszöröse volt.

A program az ország egészét lefedi, összesen 475 településre ültetnek 10-30 sorfát közterületekre, közintézmények kertjeibe.

A jelentkezők között akadnak 10 fős, illetve közel 10 ezer lélekszámú települések is, ahová idén ősszel és jövő tavasszal ültetik el a fákat. A szervezők a 12 ezer sorfát a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével egyeztetve 19 fafajból válogatták össze, amelyek jól viselik a belterületi körülményeket. A fák elültetése a növények nyugalmi időszakára esik. Az őszi periódus azért a legkedvezőbb, mert lombhullás után a fák keringése leáll, ezáltal kevesebb stressz éri őket az ültetés során. Tavasszal pedig a fagyok után, még a kilombosodás kezdete előtt kell elültetni őket.

Fotó: Agrárminisztérium

A fák konténerekben vagy földlabdával érkeznek a településekre. Mintegy 10-14 centiméter törzskörméretűek, földlabdával együtt 2-5 méter magasak.

A szakszerű ültetés érdekében a szervezők minden fához adnak támasztókarót, takarómulcsot és védőrácsot.

Annak jelképeként, hogy ezek a fák növelik a településen található élőhelyek változatosságát, és más élőlények otthonául is szolgálnak majd, minden igénylő ajándékba kap egy madárodút is. A fák kihelyezésének a helyszínét az igénylés során a település határozta meg. Ültethetők a településen belül egy helyre, vagy elszórtan is, de a kiírás kritériuma, hogy csak önkormányzati és állami területekre, vagyis közterületekre, közintézmények kertjeibe kerülhetnek a fák. Az őszi ültetési időszakban összesen 211 településen 5499 fát helyeztek ki az Országos Erdészeti Egyesület helyi csoportjainak, valamint a helyi állami erdőgazdaságok közreműködésével. Tavasszal pedig 265 település vesz részt a faültetésben, melyek között 6752 fát osztanak szét.

Fotó: Agrárminisztérium

A kezdeményezés kiemelt célja a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásainak a népszerűsítése.

A belterületi fásítás mellett a 10 ezer lélekszám alatti településeknek, uniós támogatás igénylésével lehetőségük van erdőtelepítési pályázat benyújtására is. Így nemcsak 10-30 fát ültethetnek el, hanem akár több hektár erdőt is létrehozhatnak a település közigazgatásához tartozó területeken. A Településfásítási Program folytatásán az Agrárminisztérium jelenleg is dolgozik, így várhatóan 2021-ben is lesz lehetősége a településeknek pályázni arra, hogy zöld, fában és erdőben gazdag környezetben élhessünk.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Értékek nyomában

Otthonosan mozog a kézműves mesterségek sokszínű hagyományaiban Ament Éva grafikus, népi bútorfestő. Alkotásaiban nemcsak másolja, de szellemükhöz, motívumvilágukhoz hűen újrateremti a tradicionális munkákat. A jellegzetes használati tárgyak, kelengyeládák, kisbútorok mellett magyarországi templomok gyönyörű mennyezetkazettái viselik a keze nyomát, a megmentett, újjáálmodott örökség jeleként.

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Égbe törő fák

A hosszú életű, dús lombozatú, vastag törzsű fák jelképei az egyháznak, ajándékai Isten teremtett világának. Már a Biblia első lapjain megjelennek. Az erdők mesélnek az élet körforgásáról, felemelik tekintetünket a lombkoronákon túlra, és misztikus elmélkedésre késztetnek. Akárcsak egyetlen hívő megmentése, ugyanúgy egyetlen fa elültetése is kihat az életünkre, a környezetünkre.

Az édenkert szigetei

Paradicsomi állapotok – így lelkendezett útirajzában Rudolf főherceg, amikor 1878-ban Alfred Brehm híres természettudóssal végzett ornitológiai gyűjtőútjuk során meglátta a területet.

Zöldülő főváros

Ma már közhely, hogy világunk felgyorsult. Valamennyien tapasztaljuk, hogy mindennapjaink napról napra magasabb fordulatszámon pörögnek, ezzel egy időben gyorsabb tempóban pusztítjuk a természetet is. Világviszonylatban fogynak az erdők, csökken a természetes környezet.

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

A tő mellől a katedráig

Gyakorlatban eltöltött 14 év, majd 27 esztendő a Soproni Egyetem katedráján – ebből öt év tanszékvezetőként –, számtalan szakmai cikk és egyetemi jegyzet írása. Csak néhány adat, ami a 95 éves Csesznák Elemért minősíti. Nem véletlen hát, hogy a mai napig szellemileg és testileg friss szakembert szívesen felkeresik fiatal kollégái.

Türelem erdőt terem

Az erdészek összetartók. Erre jó példa az egri Babocsay utca közössége, ahol évtizedek óta több erdészcsalád él barátságban, kinevelve a következő, erdőt tisztelő generációt. Esténként izgalmas eszmecserék folynak a szakma neves képviselői között.

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.