0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ismét sok túraötletet kínál A Mi Erdőnk

Február második hetében már nem csak a naptár szerint volt tél, az időjárás is téliesre fordult. Megérkezett a hideg és a hó is. Ez köszön vissza A Mi Erdőnk legújabb számának címlapja is. Az állami erdőgazdaságok kéthavonta megjelenő magazinja már a 11. évfolyamába lépett, és ahogyan mindig, ezúttal is hazánk erdeinek, természeti és épített látnivalóinak a felfedezésére csábít.

youtube://v/JddtMp9aK1E

Tájoló rovatunkban a VERGA Zrt. a bakonyi erdők mélyén húzódó túraútvonalat ajánl a Bakony fővárosaként is emlegetett Zirctől a tési szélmalmokig. Az Országos Kéktúra ezen szakasza különösen gazdag látnivalókban, érinti egyebek közt Bakonynánán a Római-fürdőt és jásdi Szent-kutat is.

És ha már a Bakony. Érdemes végigjárni a Bakonyerdő Zrt. Hubertlaki tanösvényét is. A 8 kilométer hosszú 14 állomásból álló tanösvény a Ugod-Huszárokelőpusztán működő Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskolától indul, és nyomvonalat képzeletbeli kört ír le. Hetedik állomása minden évszakban páratlan szépségű Hubertlaki-tónál van. A vizéből kiálló facsonkok miatt nagyon hasonlít az erdélyi Gyilkos-tóhoz, ezért ezen a néven is emlegetik. Én már nyáron és télen is megcsodálhattam, mind két alkalommal lenyűgözött.

Vuk neve hallatán biztos, hogy mindenkinek a kedves rókakölyök jut az eszébe, de Csí, Bogáncs és Lutra neve is sokaknak ismerősen cseng. Az erdő-mező állatai rovatunkban az állathősei kapcsán emlékezünk Fekete Istvánra íróra.

Dr. Koncz István sok Kecskemét környéki gyermek születésénél volt jelen. Az elismert szülész-nőgyógyász emellett a vadászat és az irodalom szerelmese. Saját vadásztörténeteit több kötetben vetette papírra. A vele való beszélgetésből azonban a képzőművészetért való rajongásáról is vall.

Kicsit irigykedni szoktam a Konyha rovatot készítő kollégáimra, hiszen szebbnél szebb helyekre jutnak el és finomabbnál finomabb ételeket kóstolhatnak. A mostani lapszámban bemutatott Karádi Vadászház otthonos légköre és csábító ételei Czah Éva és Odri Károly keze munkáját dicséri. A somogyi, Balatontól nem messze, erdőtől ölelt szálláshelyere általában visszatérnek a vendégek.  

Sáfrány Szilvia és férje, Sáfrány László, a természetszerető óvónő és a fáért rajongó, ügyes kezű mesterember álmodta meg és hozta létre az Ökocsiga Játszóházat. A házaspár bemutatásukból kiderül, hogy színes programjaikkal nemcsak szórakoztatják a gyereket, hanem a természet szeretetére is tanítanak.

Működésüket sajnos a járvány miatti korlátozások átmenetileg gátolja, ahogyan az erdőgazdaságok üzemeltetésében lévő kilátókat, erdei vasutakat, erdei szálláshelyeket sem kereshetjük most fel.

Az erdők azonban nyitva vannak és mindenkit várnak.

Érdemes azonban a kevésbé népszerű helyeket is megcélozni, hogy biztosan elkerüljük a tömeget. Indulás előtt pedig tájékozódjunk, hogy vadászat vagy a rossz idő miatti balesetveszély megelőzése érdekében nem korlátozzák-e megcélzott erdők látogatását.

Tudják, kiránduláshoz rossz idő nincs, csak nem megfelelő öltözet. Az úti célok tervezésben pedig most is segít A Mi Erdőnk.

Forrás: A Mi Erdőnk