Back to top

Csokorköltemények minden fokon - I. Flora Kupa virágkötészeti verseny

Flora Hungaria Nagybani Virágpiac hosszú éveken keresztül adott otthon hazánk legrangosabb kertészeti rendezvényének. A Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Kiállításon bemutatkoztak a meghatározó kertészeti termékcsoportok, szolgáltatók, helyet adott a szakember-találkozóknak, illetve a termékek, szolgáltatások, kertépítészet mellett a virágkötészetnek is.

A Hortus Hungaricuson megtartott csokorkötő versenyekre még sokan emlékeznek,ahol a virágkötők bemutatták tudásuk legjavát. A Flora Hungaria Nagybani virágpiac egy kicsit ezt a rangos eseményt kívánja megeleveníteni azzal, hogy meghirdette a Flora Kupa virágkötészeti versenyt.

Bízva abban, hogy a virágkötők újra lendületben tudják majd tartani a szakmát, évente kétszer, tavasszal és ősszel tervezik megrendezni a versenyt.

Minden alkalommal négy kategóriában lehet majd nevezni, hogy az azonos tudásszintű versenyzők egymás között tudjanak megmérettetni. Külön feladat vár a nappali tagozaton tanuló diákokra, a felnőttképzésben tanulókra, és a már végzett, vagyis az aktív virágkötőkre, valamint a sikeres mestervizsgával rendelkezőkre.

Fotó: Flora Hungaria Nagybani Virágpiac

A Virágkötők Csokorkötő Versenyére képzett virágkötők, vagy virágüzletben dolgozók nevezhetnek, akik még nem szerezték meg a virágkötő mester kitüntető címet.

Versenykiírás: Új év, új alapok. Egy dekoratív stílusban elkészített, a stílus szabályainak megfelelően kialakított, saját szárán kötött csokor készítése a feladat, figyelmet fordítva az arányokra, törvényszerűségekre. A csokorhoz egy szabadon választott technikával készített csokoralap használata kötelező. Előírás, hogy az elkészített munkában legalább 80%-ban természetes alapanyagok, vágott virágok, vágott zöldek, vesszők, indák, egyéb növényi részek legyenek. A csokor átmérője 40 és 60 cm közt lehet.

A Virágkötő mesterek Csokorkötő Versenye mestervizsgával rendelkező virágkötőknek szól. Versenykiírás: Új kezdet. Egy szabadon választott stílusban kell saját száron kötött, laza szerkezetű csokrot készíteni. Csokoralapot nem, de szerkezet lazító elemeket használhatnak. A csokornak saját száron meg kell állnia, elhelyezése kizárólag tálban lehetséges, melynek anyaga bármi lehet. Fontos szempont a csokor stabilitása, és arányossága. Az elkészített munkában minimum 90%-ban legyenek a természetes alapanyagok, vágott virágok, vágott zöldek, vesszők, indák, egyéb növényi részek. A csokor minimum átmérője 50 cm, de nem nagyobb, mint 70 cm.

A Felnőtt diákok Csokorkötő Versenye a kategóriában a felnőttképző intézetekben tanuló, vagy az elmúlt két évben tanulmányait befejező személy jelentkezhet, amennyiben nem dolgozik főállásban virágkötőként.

Versenykiírás: Az én boldogságom. Szabadon választott formavilágú, saját szárán kötött csokor készítése a feladat, mely utal a versenyfeladat mottójára. A csokorhoz csokoralap használata kötelező, melyet a versenyzőnek kell elkészítenie, szabadon választott technikával (ragasztva, fűzve, fonva, tekerve, hajlítva), de kizárólag vesszők felhasználásával. Az elkészített munkában minimum 80%-a legyen a természetes alapanyagok, vágott virágok, vágott zöldek, vesszők, indák, egyéb növényi részek aránya. A csokor átmérője minimum 30 cm, de nem nagyobb, mint 45 cm.

Fotó: Flora Hungaria Nagybani Virágpiac

A Diákok Csokorkötő Versenye kategóriában szakiskolákban, nappali tagozaton tanuló diákok nevezhetnek, iskolájuk képviseletében, felkészítő tanár felügyeletével.

Versenykiírás: Fiatalos Újítás. A feladat egy dekoratív stílusban elkészített, a stílus szabályainak megfelelően kialakított, szabadon választott formavilágú, saját szárán kötött csokor készítése, mely utal a versenyfeladat mottójára. A csokor készülhet bármilyen technikával elkészített csokoralapba is, de ennek megléte nem feltétel. Az elkészített munkában minimum 80%-ban természetes alapanyagok, vágott virágok, vágott zöldek, vesszők, indák, egyéb növényi részek domináljanak. A csokor átmérője minimum 25 cm, de nem nagyobb, mint 40 cm.

Egyik kategóriában sem megengedett a túlzott kellékhasználat. A csokornak utalnia kell a feladat mottójára. A csokrot minden versenyző készen viszi a helyszínre, valamint ő gondoskodik annak elhelyezéséül szolgáló állványról, installációról, vázáról, ügyelve az összhatásra.

A jelentkezési határidő minden kategóriában: 2021.március.10. Nevezési díj nincs.

Részletes versenykiírás, jelentkezési lap és bővebb tájékoztatás a www.viragoshirek.hu honlapon található.

Fotó: Flora Hungaria Nagybani Virágpiac

Forrás: 
Flora Hungaria Nagybani Virágpiac

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

AgroUni agrár-felsőoktatási konferencia

Közös online konferenciát szervezett a Doktoranduszok Országos Szövetségének Agrártudományi Osztálya, a Magyar Tudomány- és Innovációmenedzsment Alapítvány, valamint a Digitális Jólét Program AgroUni – Fókuszban az agrár-felsőoktatás aktuális kérdései címmel.

Mivel permetezzük a vadgesztenyefákat?

Ismét beindítottuk az előrejelző hálózatunkat, április 6-án felszereltük a csapdákat a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzásának követésére. Az ország nyolc pontján figyeljük majd a fogási adatokat, és azok alapján teszünk javaslatot a permetezés megindítására. A kezdés időpontját azonban mindenki csak a saját faállományába kihelyezett csapdákkal tudja meghatározni.

Legyél Te is agrárgépész!

Az első és a harmadik helyezést is a Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium csapatai nyerték el a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) szakmai vetélkedőjén április 15-én. A hatodik alkalommal meghirdetett verseny második helyén a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulói végeztek.

25 év, 25 erdei kincs, 25 kilométer

Negyed évszázada tart a környezeti nevelés a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláiban, ennek alkalmából az online oktatásban is felhasználható ismeretterjesztő sorozatot készít, valamint közös kilométer- és emlékgyűjtésre hív a baranyai erdőgazdaság.

Újratervezés a kertészetekben az éttermek nyitása után

A legfrissebb hírek szerint jövő héten nyithatnak az éttermek teraszai, azaz a HORECA szektor lassan és fokozatosan talán újraindulhat. Ez a hazai kertészeti termesztésben több folyamatot is elindít az ágazati szereplők véleménye szerint.

Oda a 2021-es termés? A fagy elképesztő károkat okozott szőlőültetvényekben

Franciaország egész területén aggasztóan nagy károkat okozott az ültetvényekben a zord időjárás. Jelenleg a francia gazdák megpróbálják felmérni az okozott károk költségeit, melyet a három egymást követő fagypont alatti éjszaka okozott. A jelek szerint a borász nagy része búcsút mondhat 2021-es szüretnek.

Egy "emlékezetes" aljnövény

A meténg erdei aljnövény, kiváló talajtakaró árnyéki dísznövény, emellett a gyógyszeripar is használja, hiszen a Cavinton gyógyszer hatóanyagát ebből állítják elő. Ez az agyi vérkeringési problémákra, így az emlékezőképességre is jó hatással van…

Megélhetés és küldetés

A Zala megyei Boncodföldén működő EzerJóFű vállalkozás a sokak által követett gazdasági több lábon állást nagyon sok lábon állássá fejlesztette tovább, legalábbis ezt mutatja termékeik száma és sokszínűsége.

Egyszerűbb utak a kertben

Nem feltétlenül lustaság, ha egyszerűbb és komfortosabb megoldásokat keresünk a kertünk gondozása során. Azok is szeretnének rendezett és szép környezetben élni, akiknek kevés idejük jut kertészkedésre, vagy az egészségük miatt kell kímélniük magukat. A pihenőkertről, amitől elsősorban örömöt - és kevesebb munkát - remélünk, Baki Szilvia gyógynövény-alkalmazási szakmérnökkel beszélgettünk.

A szárazság eddig a kártevőket hozta helyzetbe – Növényvédelmi előrejelzés 15. hét

A mintegy negyed éve tartó szárazság eddig elsősorban a rovarkártevőknek kedvezett, a kórokozók jelentősebb fellépéséhez hiányzott a csapadék. A megelőző védekezés mindenesetre száraz időben is ajánlott volt az almafa-varasodás és a csonthéjasok virág- és hajtásfertőző moníliája ellen, ha pedig csapadékosra fordul az idő, akkor csak így kerülhető el a járvány.