Back to top

Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.

Az Ingenhoven Architects düsseldorfi építészeti iroda évtizedek óta részt vesz különböző éghajlati övezetekben és kontinenseken zajló projektekben, munkáik során átfogó fenntarthatósági koncepciót követnek.

A most megvalósuló "fitotechnológiai" koncepcióban az egyik németországi faiskolából származó gyertyánok beültetésével a Kö-Bogen 2 nevű épületnek sajátos megjelenést álmodtak, amelyben a növények szoros egységet alkotnak az épülettel, annak szerves részévé válnak.

A gyertyánok az épület oldalára és tetőterére elültetve javítják a város mikroklímáját, nyáron árnyékolnak és csökkentik a belváros hőterhelését, megkötik a szén-dioxidot, tárolják a nedvességet, csillapítják a zajt és elősegítik a biodiverzitást- állítja a tervező iroda.

Fotó: Foto: Ferdinand Graf von Luckner

Négy évig gondozták a növényeket

A 30 000 darab gyertyán ökológiai előnyei megegyeznek körülbelül 80 kifejlett lombos fa előnyével. A növényeket ládákban ültették el, egy láda 45 x 48 x 100 centiméteres, és mindegyikbe négy-négy növény került, amelyeket jól átgondolt rendszerben a homlokzat mentén helyezték el. Míg az utcán sétálók  figyelme alulról erre a növényfelületre esik, a szomszédos sokemeletes, magas irodaházakból, tető felületét lehet látni, amit szintén beültették gyertyánnal. A tetőtérre több mint 20 000 darab gyertyán került - részletezte Christoph Kluska, értékesítési vezető, aki figyelemmel követte a Bad Zwischenahn-ban található Bruns Faiskolában nevelt gyertyánok kiválasztását és gondozását is 

A 20-30 centiméter nagyságú dugványokat a faiskola szaporítótelepén még 2016-ban válogatták ki. A tervek megvalósításához olyan növényre volt szükség, amely télen is megtartja a lombját, hogy ekkor is feltűnő megjelenésű legyen a homlokzat.

A szükségesnél több növényt választottak ki annak érdekében, hogy egy nagyjából tíz százalékos tartalékkal is rendelkezzenek, amelyhez szükség esetén - ha néhány növény kipusztulna - hozzá tudnak férni.

Az ültetéshez közel 3000 darab edényt állítottak fel faiskolában, ehhez egy hektárnyi területre volt szükség.

A növények ládákba való ültetése után a következő három év az ápolási időszakról szólt:  a gyertyánokat öntözték, metszették, szükség esetén permetezték. 

Azonosító számmal látták el

A tájépítész Jakob Leonhards Söhne bár már a tervezési szakaszban részt vett a projektben, igazi munkája akkor kezdődött, amikor a több éve beültetett növényládákat a Kö-Bogen 2 épülethez szállították. A 65 teherautónyi beültetés  2019 végén és 2020 tavaszán érkezett meg Düsseldorfba. A ládák elhelyezését segítette, hogy minden edényt külön-külön felcímkéztek és azonosító számmal látták el, és a homlokzaton minden ládának megjelölték a pontos helyét.

A faiskolában végzett szakszerű előkészületeknek köszönhetően minden fa kitűnő állapotban kezdhette meg új életét a homlokzati beültetésben. A növények ápolásáról, és az öntözőrendszer karbantartásáról egy külön erre a célra megalakuló kertész csapat gondoskodik.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kis Majorgazda tábort is indítanak

A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.

A járvány mellékhatása a szorongás, de helyes étkezéssel és mozgással tehetünk ellene

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás következtében az egereknek felnőtt korukra nagyobb méretű lett az agytérfogata és kevésbé szorongtak, mint azok a társaik, akik nem így nevelkedtek – áll a kaliforniai egyetem kutatásában.

Mivel permetezzük a vadgesztenyefákat?

Ismét beindítottuk az előrejelző hálózatunkat, április 6-án felszereltük a csapdákat a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzásának követésére. Az ország nyolc pontján figyeljük majd a fogási adatokat, és azok alapján teszünk javaslatot a permetezés megindítására. A kezdés időpontját azonban mindenki csak a saját faállományába kihelyezett csapdákkal tudja meghatározni.

Újratervezés a kertészetekben az éttermek nyitása után

A legfrissebb hírek szerint jövő héten nyithatnak az éttermek teraszai, azaz a HORECA szektor lassan és fokozatosan talán újraindulhat. Ez a hazai kertészeti termesztésben több folyamatot is elindít az ágazati szereplők véleménye szerint.

Oda a 2021-es termés? A fagy elképesztő károkat okozott szőlőültetvényekben

Franciaország egész területén aggasztóan nagy károkat okozott az ültetvényekben a zord időjárás. Jelenleg a francia gazdák megpróbálják felmérni az okozott károk költségeit, melyet a három egymást követő fagypont alatti éjszaka okozott. A jelek szerint a borász nagy része búcsút mondhat 2021-es szüretnek.

Már csak a meleg hiányzik

A hét első felében hazánk fölé helyeződött légörvénynek köszönhetően országszerte megáztak a talajok, de a csapadék mellett jelentős lehűlés is érkezett. Ugyanakkor a borult, csapadékos időben a károkozó hajnali fagyok eddig az ország nagy részére nem tértek vissza, de a felhőzet elvonulása után péntek hajnalban többfelé, szombaton már kevesebb helyen hűl majd -2 - -3 fokig a levegő.

Az esőerdők második legnagyobb pusztítója az Európai Unió

A Természetvédelmi Világalap felmérése és elemzése szerint közvetve az Európai Unió a második legnagyobb pusztítója az esőerdőknek azzal, hogy olyan fogyasztási cikkekre tart igényt nagy mennyiségben, ami az erdők kivágásához vezet.

„Erdőt a jövőnek kell létrehozni, nem a múltnak”

Első alkalommal jutott be magyar pályázó a COPA-COGECA női innovációs díjának döntőjébe. Biró Boglárka erdőmérnök, a SEFAG Zrt. Lábodi Erdészetének fahasználati ágazatvezetője nemcsak hazánkat képviselte elsőként az európai női gazdálkodókat reprezentáló versenysorozatban, hanem az erdőgazdálkodást is.

Megélhetés és küldetés

A Zala megyei Boncodföldén működő EzerJóFű vállalkozás a sokak által követett gazdasági több lábon állást nagyon sok lábon állássá fejlesztette tovább, legalábbis ezt mutatja termékeik száma és sokszínűsége.

Egyszerűbb utak a kertben

Nem feltétlenül lustaság, ha egyszerűbb és komfortosabb megoldásokat keresünk a kertünk gondozása során. Azok is szeretnének rendezett és szép környezetben élni, akiknek kevés idejük jut kertészkedésre, vagy az egészségük miatt kell kímélniük magukat. A pihenőkertről, amitől elsősorban örömöt - és kevesebb munkát - remélünk, Baki Szilvia gyógynövény-alkalmazási szakmérnökkel beszélgettünk.