Back to top

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

A lengyelországi gazdaságokból származó húst olcsó fagyasztott panírozott csirketermékek formájában a brit nagy áruházláncok értékesítették. A félkész baromfi termékeket a szülők gyakran olcsó és könnyen elkészíthető ételként vásárolják és adják a gyerekeknek.

A megbetegedettek körülbelül 44 százaléka 16 évesnél fiatalabb volt.

A Daily Mail szerint az elmúlt évben mintegy 480 szalmonellamérgezés vált ismertté, amelyeket ezek a termékek okoztak, az emberek több mint harmada súlyos állapotba került és kórházi kezelésre szorult. Az angol népegészségügy (Public Health England) illetékesei szerint egy esetben kimutathatóan a szalmonellafertőzés volt a halál oka. További négy esetben is szalmonnela-fertőzőttek voltak az elhunytak, de a pandémiás időszakban nem tisztázott, hogy a szalmonella-fertőzés ezeknél az eseteknél meghatározó tényező volt-e.

A Daily Mail adatai szerint azonban az ismert 480 esetből körülbelül 400 Angliában, 42 Skóciában, 31 Walesben és 7 Észak-Írországban fordult elő. Az újság hozzáteszi, hogy

ezek a számok valószínűleg nem fedik le az összes esetet, mivel a kevésbé súlyos tünetekkel rendelkező emberek valószínűleg nem fordultak orvoshoz vagy mentek kórházba a Covid-19 járvány idején.

Az FSA brit élelmiszerbiztonsági ügynökség megerősítette, hogy Lengyelországból származtak a fagyasztott és panírozott csirkemellek.

Az újság emlékeztet arra, hogy több európai ország, köztük Írország, tavaly év eleje óta közel 100 riasztást adott ki Lengyelországból származó hűtött vagy fagyasztott szalmonellás baromfi miatt. Úgy gondolják, hogy az elmúlt évben több ezer fertőzés is előfordulhatott a szigetországban.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kis Majorgazda tábort is indítanak

A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.

A járvány mellékhatása a szorongás, de helyes étkezéssel és mozgással tehetünk ellene

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás következtében az egereknek felnőtt korukra nagyobb méretű lett az agytérfogata és kevésbé szorongtak, mint azok a társaik, akik nem így nevelkedtek – áll a kaliforniai egyetem kutatásában.

A magyar pékeknek is jó, ha a baguette a világörökség része lesz

A francia kulturális minisztérium benyújtotta pályázatát az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO), hogy a baguette-t, a ropogós héjú hosszúkás francia fehérkenyeret vegyék föl a világörökségi listára. A Magyar Pékszövetség támogatja a francia kezdeményezést, mivel már maga a a tény is ráirányítja a világ figyelmét a bagetten keresztül a pékekre.

Termőföldtől az asztalig újratöltve - Az adat és az élelmiszer jövője

A járvány megmutatta, hogy a globális élelmiszerlánc törékeny - és ennek egy fő oka, hogy sok esetben átláthatatlan, miként kerül az emberek asztalára az élelmiszer. Ezen segíthet a blokklánc technológia. De mi is ez a blockchain és hogyan tehetni az élelmiszertermelést, kereskedelmet és fogyasztást biztonságosabbá?

Újratervezés a kertészetekben az éttermek nyitása után

A legfrissebb hírek szerint jövő héten nyithatnak az éttermek teraszai, azaz a HORECA szektor lassan és fokozatosan talán újraindulhat. Ez a hazai kertészeti termesztésben több folyamatot is elindít az ágazati szereplők véleménye szerint.

A Csatorna-szigetek marhái

A La Manche-csatornában fekvő Csatorna-szigetek nemcsak arról híresek, hogy Victor Hugo itt töltötte száműzetését, de innen származnak a világ legkiválóbb tejelő marha fajtái, a jersey és guernsey.

Kolozsvári kutatók szerint rovarok is terjeszthetik az afrikai sertéspestist

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kutatói szerint rovarok is terjeszthetik az afrikai sertéspestist.

Borvidékeink ütőere a borturizmus

Kiadónk elindította a szerdánként jelentkező MMG Gazdahang című podcast csatornáját, ahol az aktuális agrárhírek mellett egy stúdióbeszélgetés keretében izgalmas témával színesítjük az adást. Ehhez létrejött az MMG Direkt is, ahol videó formájában lehet megtekinteni a beszélgetést.

FAO-magyar együttműködés a fenntartható élelmezésért

A világ élelmezési rendszereinek fenntarthatóvá alakítása nemcsak a FAO számára fontos, hanem összhangban áll a magyar nemzeti érdekekkel is. Erről Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára videokonferencia keretében egyeztetett az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének főigazgató-helyettesével, Vlagyimir Rahmanyinnal.

Eddig megúsztuk a csődöket, az idén megfordul a trend

Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint Magyarországon tavaly a globális átlagot meghaladó mértékben, 18 százalékkal csökkent a csődök száma. Az elemzők szerint ezt a kormányzati mentőcsomag és az átmeneti szabályozási változások mellett az is segítette, hogy a beszállítók a korábbinál türelmesebbek voltak az üzleti partnereik átmeneti likviditási nehézségei esetén.