0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Folytatódik a Nébih élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül

2021. február 25-én, online zárókonferencián összegezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfontosabb eredményeit.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos megnyitó beszédében bejelentette, bár az EU-s társfinanszírozási időszak véget ért, az Agrárminisztérium és a Nébih továbbra is elkötelezett a 2020 óta hazánk nemzeti szintű élelmiszerhulladék-megelőzési programjának is számító Maradék nélkül folytatásával kapcsolatban.

Az Európai Unió LIFE pályázatának pénzügyi hozzájárulásával 2016-ban indított Maradék nélkül program online beszámolóját tíz nemzet mintegy 100 résztvevője kísérte figyelemmel.

A rendezvényen az eddigi legfontosabb eredmények mellett a következő időszak terveibe is bepillantást nyerhettek az érdeklődők. A program második felében az élelmiszerpazarlás visszaszorításával kapcsolatos kihívások és a már alkalmazott megoldások kerültek előtérbe.

A projektzáró eseményt Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki bejelentette, bár az EU-s társfinanszírozási időszak véget ért, az AM és a Nébih továbbra is elkötelezett a program folytatásával kapcsolatban. Angelo Salsi, az Európai Bizottság LIFE programjának vezetője köszöntőbeszédében kiemelte,

a Maradék nélkül projekt példaértékű kezdeményezés lehet más országok nemzeti programjai számára a maga komplexitásával, innovativitásával és eredményességével.

A Maradék nélkül program elmúlt 4 évének legfontosabb eredményeit Kasza Gyula, a program vezetője ismertette. Előadásában többek között elmondta, a komplex oktatási program csaknem 300.000 gyerekhez talált utat a nyomtatott és az online letölthető oktatási csomagok révén. 58 iskolában tartottak bemutató foglalkozásokat, órákat, amelyeken 1800 gyerek és 110 pedagógus vett részt, a program vetélkedőibe, játékaiba pedig 2300 gyerek kapcsolódott be.

Kiemelten jelentős eredmény, hogy a Maradék nélkül program kutatási eredményei segítettek pontos képet kapni a lakossági élelmiszerhulladékról.

Ennek köszönhetően tudjuk, hogy hazánkban 2016 és 2019 között 4%-kal csökkent az egy főre eső éves élelmiszerhulladék mennyiség, amely jelenleg hozzávetőlegesen 65 kg. A program részeként tematikus útmutatók is készültek az élelmiszerláncban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésére szolgáló jó gyakorlatokról az élelmiszer-feldolgozók, a kereskedelem, a vendéglátás, valamint a civil szektor számára.

A program eredményei ma már referenciaként szolgálnak a szakmai szereplők számára, vállalati stratégiákat, kormányzati programokat, civil kezdeményezéseket inspiráltak, valamint beépültek az iskolai és egyetemi oktatásba is. Épp ezért, bár a Maradék nélkül indulását segítő EU-s pályázat hivatalos időszaka véget ért, a munka tovább folytatódik.

A Nébih célja ugyanis, hogy mindenki számára alapvető normává váljon az élelmiszerpazarlás elkerülése.

Ehhez pedig továbbra is szükség van arra a társadalmi összefogásra, amely a programot az elmúlt években kísérte.

A Maradék nélkül eredményeit bemutató részletes összefoglaló itt, a zárókonferencia beszámolója pedig itt érhető el.

Forrás: Nébih