0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az agrárium aktualitásairól az AGROmashEXPO pódiumán

A témaválasztásnál olyan gondokat vettek elő, mint a gabona-, és takarmányárak, illetve ezek hatása az élelmiszeriparra és a fogyasztói árra, a vadállatok, sokszor védett fajok kártétele a mezőgazdasági termelőknél, illetve azt, hogy mit tanulhatott/tanulhat az ágazat a koronavírus-járványból.

Igazi házi beszélgetés zajlott a pódiumon, hisz a kamara állattenyésztési csoportvezetője, Dúl Udó Endre kérdezte Győrffy Balázst, a NAK elnökét, Süle Katalint, a kamara általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnökét, Éder Tamást, az élelmiszeriparért felelős országos alelnököt, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét, valamint Petőházi Tamást, a NAK szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályának elnökét, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökét.

A takarmányárak emelkedésével kapcsolatosan a jelenlévők kifejtettek, az árnövekedés végigmegy az egész termékpályán, vagyis a fogyasztói árak, legyen szó a kenyér, vagy a húskészítmények áráról, előbb-utóbb emelkedni fognak.

A vadon élő állatfajok kapcsán a madárinfluenzát most csak épp érintették, viszont előkerül az aranysakál, sőt a farkas is, hisz a két ragadozó hazánk több megyéjében komoly károkat okoz az állattenyésztőknek. Az afrikai sertéspestissel kapcsolatosan abban minden résztvevő egyetértett, hogy ki kell lőni minél több vaddisznót addig, amíg az 5 állat/1000 hektár sűrűséget elérjük, hogy visszaszerezhesse a házisertés-ágazat az exportpiacait. Győrfi Balázs, aki maga is vadász, kijelentette, hogy a házisertés tartás, tenyésztés, mint mezőgazdasági ágazat jelentőségében nem mérhető össze a sportvadászattal.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban számos jó tapasztalatról, a továbbiakban is követendő gyakorlatról számoltak be a beszélgetés résztvevői, ám az elnök rámutatott arra is, hogy számos olyan mezőgazdasági ágazat van, amelynek ahhoz, hogy lábra tudjon ismét állni, még sok segítségre lesz szüksége – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu