Back to top

Gyenge dollár, erős mezőgazdasági exportpiac?

Az amerikai dollár jelentősen gyengült 2020 márciusa óta, és várhatóan további defláció tapasztalható 2021-ben is. A gyengébb dollár általában versenyképesebbé teszi az amerikai mezőgazdasági termékeket a globális exportpiacon. A globális exportverseny és a devizaárfolyamok változása miatt azonban ez nem minden árut érint egyformán.

Az olyan alapvető tényezők, mint a vámdíjak és az időjárási viszonyok a mezőgazdaságban erős régiókban kulcsfontosságúak. Ezek a tényezők meghatározóbbak tudnak lenni, mint a devizaárfolyam. - derül ki a CoBank közleményéből.

 

Hústermelés

A 2020-as kihívásokkal teli év után a gyengébb amerikai dollárnak köszönhetően az amerikai állati eredetű termékek várhatóan profitálni fog 2021-ben. Az erősödő ausztrál dollár és a szintén erős eurónak köszönhetően az amerikai marhahús- és sertéshúsexport lesz az elkövetkező év legnagyobb haszonélvezője.

Gabona és olajos magvak

Az amerikai kereskedelem által súlyozott gabona- és olajosmag-index kiemelkedik a többi mezőgazdasági árucikkhez képest. Az index 2020-ban 14% -kal erősödött, és 2021-ben várhatóan további 4% -5% -kal fog gyarapodni. A gabona- és olajosmag-index további erősödését az amerikai dollár erőssége hajtja olyan nagy exportőrök valutáihoz képest, mint Brazília, Argentína és Ukrajna.

Tejtermék

Az EU és Új-Zéland meghatározó szereplők a globális tejkereskedelemben, ezért pénznemeik nagymértékben befolyásolják a tejtermék kereskedelemmel súlyozott devizaindexét.

Az előrejelzések szerint mind az euró, mind az új-zélandi dollár erősebb lesz az amerikai dollárral szemben 2021-ben,

ami rossz hír az amerikai tejipari export számára. Ez megnövelt lehetőségeket teremt a sajt exportjára olyan kulcsfontosságú piacokra, mint Dél-Korea, Japán és Ausztrália, a zsírmentes tartós tej exportja Délkelet-Ázsiába és a vaj exportja Dél-Koreába. Az erősödő euró megemeli a vaj és a sajt Egyesült Államokba történő behozatalának költségeit.

Héjas gyümölcsök

Az Egyesült Államok az uralkodó héjas gyümölcs-exportőr a világon, és az importőröknek szerte a világon korlátozott lehetőségei vannak alternatív forrásokra. Az Egyesült Államok adja a globális mandulaexport 87%-át, a pisztáciaexport 65%-át és a dióexport 51%-át. A valuta romlása még nagyobb exportlehetőségeket kínálhat 2021-ben az amerikai diófélék számára.

Gyapot

Az amerikai gyapot nagymértékben függ az exporttól, ugyanis a gyapot több mint 80%-a az exportpiacon köt ki. Az Egyesült Államok a gyapot globális piacának több mint egyharmadát tudhatja magáénak, ezzel első az exportőrök között.

Forrás: 
agdaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

AgroUni agrár-felsőoktatási konferencia

Közös online konferenciát szervezett a Doktoranduszok Országos Szövetségének Agrártudományi Osztálya, a Magyar Tudomány- és Innovációmenedzsment Alapítvány, valamint a Digitális Jólét Program AgroUni – Fókuszban az agrár-felsőoktatás aktuális kérdései címmel.

Miért is drágul a hús, a tej, a csirkemell?

2021 a totális bizonytalanság évének tűnik a húsipar számára – nyilatkozta húsvét előtt a Hússzövetség elnöke. A húsiparban, de hozzátehetjük a tejipart és a baromfiipart is, emelkednek az önköltségek és az értékesítési árak, ami előbb-utóbb a fogyasztói árakban is megmutatkozik.

A Csatorna-szigetek marhái

A La Manche-csatornában fekvő Csatorna-szigetek nemcsak arról híresek, hogy Victor Hugo itt töltötte száműzetését, de innen származnak a világ legkiválóbb tejelő marha fajtái, a jersey és guernsey.

Őszi kalászosok áttelelés után

Idén húsvét után kétszer is esett a hó. Igaz, gyorsan elolvadt, de április 6–7-én, szinte mentsvárként, lehullott 4–6 milliméternyi csapadék, amikor már valóban szomjaztak a földek. A naptárra nézve az lehet a meggyőződésünk, hogy az ilyenkor szokásoshoz képest az őszi kalászosok lemaradtak a fejlődésben.

A zord időjárás a cukorrépát sem kíméli

Franciaország nagy részén a fagyos hőmérséklet súlyos károkat okozhat az újonnan elültetett cukorrépában, mellyel tovább fokozódnak a növénytermesztési ágazat nehézségei a növénybetegségek és a termések alacsony árai mellett.

Horvátország szenved a fagyoktól

A mínusz 12 Celsius-fokos hideg elpusztította a gyümölcsöket, a cseresznye 90 százaléka oda lett.

Kolozsvári kutatók szerint rovarok is terjeszthetik az afrikai sertéspestist

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kutatói szerint rovarok is terjeszthetik az afrikai sertéspestist.

Meglovasították a világ legnagyobb nyulát, aki nemcsak rémisztően hatalmas, de nagyon öreg is

Szombat éjjel otthonából lopták el a 2010-ben hivatalosan is a világ legnagyobb nyulaként elismert, Darius nevű német óriásnyulat, akinek gazdája most 1000 fontot ajánlott fel annak, aki visszajuttatja hozzá az állatot.

Megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

Közös érdekünk, hogy az állatvédelem és az állatjólét ügye Magyarországon a jövőben is biztos pillérekre, tudományos és szakmai alapokra épüljön - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Állatvédelmi Tanács alakuló ülésén, kedden.

Napelemek a termőföldeken: Kettős földhasznosítás

A termőföld felelős és fenntartható hasznosításának egyik, az éghajlatváltozás elleni intézkedésekkel is összhangban lévő módja a napelemrendszerek telepítése.