Back to top

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Ajka kertvárosi részén járva egyenesen a mesék világába csöppentünk. A domboldalra futó, virágos nevű zsákutcácska végén barátságos ház, előtte kis patak, köröskörül erdő. És akkor a hat, innen-onnan előkandikáló cicáról még nem is szóltunk.

Itt él Tamara a családjával, és itt teremnek a népszerű Manó kuckó vlogok, amik beavatnak kézműves fortélyaiba, az ötlettől a kész alkotásokig.

A fiatal pár szobája valóságos műhely, kiállítótér és videostúdió egyben. A falakon téli hangulatú festmények, mint kiderül, a tájképek mindegyikét türelemjátékkal, 3000 darabos kirakókból maguk állították össze. Halk karácsonyi zene szól, az asztalon pedig a készülő adventi koszorúk, ajtó- és asztaldíszek, és a fenyőtobozokból megálmodott karácsonyfa hozzávalói. Utóbbi elkészültét mutatja be lépésről lépésre vendéglátónk.

Fotó: Csatlós Norbert

Elsőként barna kartonpapírból csavar tölcsért, és ragasztópisztollyal rögzíti. A papírkúp aljához egy azonos méretűre vágott körlapot is ragaszt, hogy stabilabb legyen, hiszen ez lesz a díszfácska alapja. A kúp tetszőleges mérete nagyjából megszabja a kész tobozkarácsonyfa méretét is. Erre kerülnek körkörösen a feketefenyő-tobozok, több „emeletben”. Először az alsó sor tobozait ragasztja talpukkal a kartontölcsérre. Ha ez a kör bezárult, jöhet fölé szorosan a következő sor, egészen a csúcsig.

Érdemes játszani a tobozok méretével is, hiszen a kisebbekkel ügyesen be lehet tölteni az esetleges réseket.

Amikor, mintegy záró elemként, fölkerül a csúcsra a legutolsó toboz, következhet a fácska díszítése.

Tamara előzetesen fehér akrilfestékkel szegélyezte a tobozpikkelyek peremét, így a natúr színek finom „havas” kontúrt kaptak. A tobozokhoz színben, anyagban harmonizáló erdei terméseket illesztett. Az égerfa sötétbarna, apró áltobozkáit, és a bükkfa kinyílt kupacsait, melyeket előbb aranyfestékkel színezett, majd még nedvesen megszórt csillámporral. Fehér nyírfakéregből kivágott csillagok is kerültek a karácsonyfára, amiről a csúcsdísz se maradhatott le, egy aranyozott rattancsillag képében.

Fotó: Csatlós Norbert

Amíg a dísz készül, a ragasztó szárad, házigazdánk elmeséli, hogy szívesen sétálnak, bicikliznek a közeli erdőben. Közben tavasztól őszig gyűjtöget vadgesztenyét, tölgymakkot, tobozokat, mindenféle termést, fakérget, gubacsot, érdekes faleveleket. Sok kincsre lel, amiből – kivált így, adventi időszakban – remek alapanyag válik a kreatív ajándékkészítéshez. Otthon kiszárítja a zsákmányt, ha kell, lekefélgeti róluk a sarat, szennyeződést.

Csak az ép, rovarmentes darabokat gyűjti, hogy ne vigyen haza meglepetésvendéget.

Szerszámai egyszerűek. Fő darab a ragasztópisztoly, ami gyors, és sokféle anyaghoz használható, ebből idők során többet „elfogyasztott” már. Praktikus a sima hobbiragasztó is, meg a ragasztóstift, különösen a vékonyabb papírokhoz. Festék mindig van kéznél, akril és tempera sok színben, ezekhez a kisebb-nagyobb lapos ecsetet kedveli. Kellék még a jó olló, körző, vonalzó, ceruzák. Csupa hasznos hétköznapi eszköz, ami a háztartásokban és az iskolatáskákban is megtalálható.

Fotó: Csatlós Norbert
Mikor Tamara az iskolatáskát említi, erősödik a gyanúm, hogy tanítónő, hiszen minden vlogjában olyan mosolygós türelemmel és műgonddal magyaráz, ahogy a született pedagógusok tudnak. Jót derül a tévedésemen, de nem lepődik meg. Gyakran felismerik, és kérdezik erről, legutóbb a közértben mondták, hogy „óvónénis feje” van. Pedig a munkahelye nem iskola, óvoda, hanem könyvesbolt.

A kreatív hajlamot otthonról hozta, édesanyja régen foglalkoztatóként dolgozott, és a saját gyerekeit is sok ügyes fortélyra megtanította.

Ennek örömét igyekszik továbbadni, mert úgy látta, mások is szeretnének a kezükkel alkotni, csak nem tudják, hogyan fogjanak hozzá. Gondolta, megmutatja érthető, követhető módon, hogy bátorítsa a kezdőket. Így született meg pár éve a Manó kuckó vlog, amihez ő maga is kapott biztatást és hátteret a férjétől. Tibor készíti a felvételeket, és gondoskodik világításról, hangról, képről. Jól kiegészítik egymást, és ezt már a középiskola óta tudják.

Fotó: Csatlós Norbert

A visszajelzések mutatják, a nézők rokonszenvesnek találják Tamara közvetlen, természetes magyarázatait, kedvelik ötleteit, és azt, hogy nem akar tökéletesnek látszani. Úgy tartja, ha már ő belefutott valami hibába, nem törli ki, jobb, ha azt is megosztja, másnak ne kelljen bajlódnia vele. Vannak, akik elküldik neki a saját munkáik fotóját, amik azért érdekesek, mert a bemutatott minta nyomán számos változat készül. Mindenki beleviszi az egyéniségét. Egy tárgy, sokféle megoldás. Kisgyermekes anyák, óvónők, tanítók is üzennek, hogy ezt vagy azt elkészítették az aprókkal.

A legmulatságosabb, amikor kiderül, hogy az ötletéből lecke lett: a gyerekektől visszahallja, hogy feladták valamelyik munkáját házi feladatnak.

Közben elkészült a fácska, odakerült a többi ünnepváró koszorú és dísz közé. Láthatóan azonos stílusban, harmonizáló színvilággal, hasonló alapanyagokból született a készlet. Már a jövendő helyük is megvan, családi, baráti ajándék válik belőlük. Karácsonykor a házban minden színekbe és fényekbe öltözik. A régebbi dekorációk mellé kikerülnek a legújabbak is, mert, ahogy mondják, megszállott díszrajongók.

Fotó: Csatlós Norbert

Vloggerünk esténként sorozatnézés helyett szívesebben böngészi a Pinterestet. Maga is fenn van a weboldalon, ami szárnyakat ad a képzeletnek, hiszen a világ minden tájáról kínál izgalmas kézműves ötleteket.

Búcsúzóban a Manó kuckótól, még megtudjuk, azért kapta e nevet a műhely, mert Tamara már gyerekkorában arról ábrándozott, hogy ha neki egyszer lesz kreatív hobbiboltja, annak ez áll majd a cégtábláján.

És lesz egyszer boltod? – kérdezek vissza. Mosolyogva tárja szét a kezét: nincs kizárva, nyitottak vagyunk mindenre.

Sándor M.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dísznövény-kereskedelem: három ötlet a sikerhez

Miután a vásárló betér a kertészeti árudába vagy virágboltba, a kereskedők már az első percekben sok olyan hibát követnek el, amelyek igencsak veszélyeztetik az értékesítés sikerét, a vevők lojalitását.

Húsz-huszonötszázalékos drágulás jöhet a hús árában

Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni.

Kereskedelmi forgalomba kerül az aranyos rezgőgomba

Új gombafaj került a belga Fresh Mushroom Europe cég kínálatába, a főként Kínában fogyasztott Tremella aurantia. A különleges gombát Ázsiából exportálják a világ minden részére. Az FME kínálatában egész évben megtalálható lesz, és a forgalmazó szerint itt az ideje, hogy az európai konyhákban is teret nyerjen..

Válságban a brit sertés export

A brit Nemzeti Sertésszövetség (NPA) szerint az új Brexit-követelmények miatt képtelenség tenyészállatokat exportálni az EU-ba, ami károsítja az Egyesült Királyság sertéságazatát.

Egyre több magyar beruházás Szerbiában

Magyarország az elmúlt években folyamatosan növelte a Nyugat-Balkánra irányuló exportját. Az elmúlt 10 évben a kétszeresére nőtt a kivitel, meghaladja az évi 2,5 milliárd eurót. Ezzel párhuzamosan a másfélszeresére nőtt a régióban végrehajtott magyar beruházások értéke, és már elérte az 1,5 milliárd eurót. Így a Nyugat-Balkán a magyar tőke kilencedik legfontosabb kihelyezési célpontja.

Miért is drágul a hús, a tej, a csirkemell?

2021 a totális bizonytalanság évének tűnik a húsipar számára – nyilatkozta húsvét előtt a Hússzövetség elnöke. A húsiparban, de hozzátehetjük a tejipart és a baromfiipart is, emelkednek az önköltségek és az értékesítési árak, ami előbb-utóbb a fogyasztói árakban is megmutatkozik.

Termőföldtől az asztalig újratöltve - Az adat és az élelmiszer jövője

A járvány megmutatta, hogy a globális élelmiszerlánc törékeny - és ennek egy fő oka, hogy sok esetben átláthatatlan, miként kerül az emberek asztalára az élelmiszer. Ezen segíthet a blokklánc technológia. De mi is ez a blockchain és hogyan tehetni az élelmiszertermelést, kereskedelmet és fogyasztást biztonságosabbá?

A söriparnak sem sikerült jól az évkezdet, de bíznak a nyárban

Gyenge első negyedévet zárt a magyarországi söripar, ám a legnagyobb gyártók bíznak abban, hogy az év további részében a forgalom fellendül - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.

Rezét újra szolgálatban

Sikeresen teljesítette a hatósági üzembe helyezési vizsgát a Gemenci Állami Erdei Vasút gőzöse, így újból szolgálatba állhat. Utasokkal teli szerelvényeket azonban a koronavírus-járvány miatt még nem vontathat.

25 év, 25 erdei kincs, 25 kilométer

Negyed évszázada tart a környezeti nevelés a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláiban, ennek alkalmából az online oktatásban is felhasználható ismeretterjesztő sorozatot készít, valamint közös kilométer- és emlékgyűjtésre hív a baranyai erdőgazdaság.