Back to top

Ketchup-hiány van Amerikában, a COVID a felelős

Az Egyesült Államokban a COVID-19 járvány csökkentette az ikonikus paradicsomszószok számát az asztalokon. Az egészségügyi korlátozásokkal kapcsolatos változások és a járványügyi hatóságok ajánlásai okolhatók a történtekért.

A korlátozások következtében az USA-ban hiány alakult ki a ketchupból, egyúttal természetesen az árak is megemelkedtek a megnövekedett kereslet miatt.

A járványügyi szabályozások miatt ugyanis az üzemi étkezdékben nem járhatnak kézről-kézre a nagyobb kiszerelésű ketchup-os flakonok. Ezáltal az egyadagos eldobható ketchup tasakok iránti kereslet drámaian megnövekedett.

A gyártók átállása viszont nem volt zökkenőmentes, így hiány keletkezett a nélkülözhetetlen paradicsomszószból.

A gyárak vagy raktárak, és különösen az étkezdék olyan helyiségek, ahol a lehetséges vírusátvitel veszélye magas lehet. Ezért akarják a vállalatok minimalizálni a kockázatot, például csökkentve az asztalnál ülők számát vagy megszüntetve az olyan kiszerelésű élelmiszereket, amelyeket többen hasznának egy étkezdében. Az eldobható ketchup tasakok iránti kereslet ugrásszerűen megnőtt az új trendek miatt, de a gyártósorokat a nagy csomagok gyártásához igazították, ezért a hirtelen hiány.

Termékhiányt az is okozza, hogy 2020 januárjától a ketchup csomagolásának árai 13%-kal emelkedtek.

Az USA legnagyobb ketchup-előállítója, a Kraft Heinz viszont biztosította vevőit arról, hogy az árucikk hiánya csak átmeneti.

Az AFP hírügynökségnek eljuttatott információk szerint a vállalat már módosította gyártási folyamatait a kis tasakok keresletének és kínálatának kiegyensúlyozása érdekében.

A Heinz két új gyártósor megnyitását tervezi áprilisban, 25%-kal növelve a termelést, ami további 12 milliárd ketchup-tasak gyártását teszi lehetővé évente. A vállalat kifejlesztett egy érintésmentes ketchup-adagolót is.

Forrás: 
portalspozywczy.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Baromfi Világnap: május 10-e a baromfis szakma ünnepe

Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

Folytatódik a Magyarok Kenyere program

Az idei rendezvénysorozat a Tisza parti vajdasági városban, Zentán kezdődött, a búzavetés megszentelésével. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei ünnepségén Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt mondta, a magyarság a mostaninál sokkal nagyobb nehézségeket is túlélt, de mindig újra tudta kezdeni – és ez most is így lesz.

Gombaevéssel a rák és a szellemi hanyatlás ellen

A gombafélék elég megosztók a tányéron: vannak akik nagyon kedvelik a belőlük készült ételeket, mások pont ellenkezőleg. Azt azonban már számos kutatás igazolta, hogy nagyon jó hatással van a gombafogyasztás az egészségi állapotunkra.

Sajtkészítők versengtek Béren

Hagyományteremtő céllal rendezték meg az 1. Nógrád Megyei Sajtvásárt és Sajtversenyt Béren. A versenyre több mint harminc megyei és környékbeli sajtkészítő nevezett, összesen 80 termékkel.

Már van Covid 19 elleni vakcina állatoknak is

A világon több olyan eset történt, hogy a koronavírus fertőzés emberről állatra, majd állatról emberre is terjedt. Épp ezért több ország fejleszt állatoknak szánt vakcinát, ám az oroszoknál már kész is az első ilyen...

Nyílt napot tartanak a kisüzemi sörfőzdék

A Nyitott Főzdék Napján kitárják kapuikat a magyar kisüzemi sörfőzdék, hogy megmutassák magukat és söreiket a nagyközönségnek. 2021 június 5-én egész nap változatos programokkal, főzdetúrákkal, finom falatokkal, sörkóstolókkal és vásárlási lehetőséggel várnak a hazai kisüzemek!

Válaszd a természetet, válaszd a kartont!

A Tetra Pak, az élelmiszer-feldolgozás és -csomagolás egyik vezető vállalata "Válaszd a természetet, válaszd a kartont!" elnevezéssel indított kampányt, amelynek célja, hogy klímasemleges, teljes egészében megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készült csomagolásokat hozzon létre.

Az évszázad végére eltűnhetnek az észak-amerikai gleccserek

Az évszázad végére eltűnhetnek az észak-amerikai gleccserek, fogyatkozásuk súlyosan veszélyeztetheti a régió vízellátását.

Luxus "ebéd" ebeknek - A Hilton szállodalánc különleges fogásokat kínál kutyáknak

A Hilton 32 állatbarát szállodájában május 17-től lesz elérhető a Bone Appétit kutyamenü a vendégek és kedvenceik számára az Egyesült Királyságban és Írországban.

Húsmentes lesz az egyik legjobb New York-i étterem

New York egyik legfelkapottabb étterme bejelentette, hogy elhagyja a húsételeket a kínálatából, és áttér a kizárólag nővényi alapú ételek készítésére.