Back to top

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

"Egy álmom vált valóra, mikor egy éve Debrecenből egy kis csendes Heves megyei faluba költözhettünk. Mező a telek végén, madárfütty, kertbe bejáró szarvas – hazaértem! A fotózást sosem tanultam, autodidakta módon ismerkedtem meg vele, eleinte kamerás mobilokon keresztül. Ahogy fejlődött a mobilfotózás, úgy fejlődtem vele én is.

Egy idő után éreztem, hogy elértem a korlátait, ideje fényképezőgépre váltani.

Az első kompaktommal készült fotókat, 2008-ban titokban ismerőseim benevezték egy kelet-magyarországi fotópályázatra, ahol 3 képem harmadik helyezett lett. Később egy budapesti fotós egyesület színeiben a Baptista Szeretetszolgálat által rendezett „cipősdoboz akció” keretein belül árverezték el a tagok fotóit, köztük 3 képem. Illusztrációként néhány természetet bemutató könyvben is megjelentek alkotásaim, valamint fotókiállítást is rendeztek képeimből Debrecenben.

Ezek mind motiváltak a további tanulásra, önfejlesztésre.

A mellékelt fotóm az egyik kedvencem. Járt már kiállításon, jelent meg képeskönyvben. Egy sétám alkalmával figyeltem fel erre a virágra a debreceni Nagyerdő és a város találkozásánál, ahol a természet összeér a civilizációval. A virág mintha a rabságából szeretne kiszabadulni, nyújtózkodik az utca másik oldalán elterülő erdő felé, vágyakozva a természetes élőhelye után.

Mivel a régi objektívek szerelmese vagyok, éppen egy közel 40 éves darab volt a gépemen.

Ezeknek a régi objektíveknek páratlan és utánozhatatlan a képi világuk, tökéletesek egyedi képek alkotásához. Jelen esetben a fények és az erdő felől beszűrődő becsillanások is segítségemre voltak, gyönyörű bokeh (elmosódás) formájában. Így született meg ez a fotó, és így sikerült örök emléket állítani a természet e múlandó, de örökkön örökké megújuló szépségének.”

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dísznövény-kereskedelem: három ötlet a sikerhez

Miután a vásárló betér a kertészeti árudába vagy virágboltba, a kereskedők már az első percekben sok olyan hibát követnek el, amelyek igencsak veszélyeztetik az értékesítés sikerét, a vevők lojalitását.

Kis Majorgazda tábort is indítanak

A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.

Rezét újra szolgálatban

Sikeresen teljesítette a hatósági üzembe helyezési vizsgát a Gemenci Állami Erdei Vasút gőzöse, így újból szolgálatba állhat. Utasokkal teli szerelvényeket azonban a koronavírus-járvány miatt még nem vontathat.

25 év, 25 erdei kincs, 25 kilométer

Negyed évszázada tart a környezeti nevelés a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláiban, ennek alkalmából az online oktatásban is felhasználható ismeretterjesztő sorozatot készít, valamint közös kilométer- és emlékgyűjtésre hív a baranyai erdőgazdaság.

Az esőerdők második legnagyobb pusztítója az Európai Unió

A Természetvédelmi Világalap felmérése és elemzése szerint közvetve az Európai Unió a második legnagyobb pusztítója az esőerdőknek azzal, hogy olyan fogyasztási cikkekre tart igényt nagy mennyiségben, ami az erdők kivágásához vezet.

„Erdőt a jövőnek kell létrehozni, nem a múltnak”

Első alkalommal jutott be magyar pályázó a COPA-COGECA női innovációs díjának döntőjébe. Biró Boglárka erdőmérnök, a SEFAG Zrt. Lábodi Erdészetének fahasználati ágazatvezetője nemcsak hazánkat képviselte elsőként az európai női gazdálkodókat reprezentáló versenysorozatban, hanem az erdőgazdálkodást is.

Egyszerűbb utak a kertben

Nem feltétlenül lustaság, ha egyszerűbb és komfortosabb megoldásokat keresünk a kertünk gondozása során. Azok is szeretnének rendezett és szép környezetben élni, akiknek kevés idejük jut kertészkedésre, vagy az egészségük miatt kell kímélniük magukat. A pihenőkertről, amitől elsősorban örömöt - és kevesebb munkát - remélünk, Baki Szilvia gyógynövény-alkalmazási szakmérnökkel beszélgettünk.

Végveszélybe kerülhetnek a Duna tokhalfajai az orvhalászat miatt

Egyes példányok akár több mint hétméteresre is megnőhetnek, tömegük pedig meghaladhatja az egy tonnát. A tokhalkaviár ára az egekben van.

Pompás „jégbabák”a királykúti jegesbarlangban

Szemet gyönyörködtető, és ritkán látható méretű képződmények jöttek létre a királykúti jegesbarlangban, ahol az idei tél időjárása különösen kedvezett a jégképződés folyamatának. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Telkibányai Erdészetének kezelésében van Magyarország egyetlen jegesbarlangja.

Zöld utakra visz az új navigációs rendszer

A népszerű és most megújuló Maps navigációs alkalmazás igény esetén az általa leginkább környezetbarátnak tartott útvonalakra irányítja a sofőröket. A Google még ebben az évben bevezeti az Egyesült Államokban, és a tervek szerint később globálisan is elérhető lesz a zöld navigációs rendszer.