Back to top

Országos madárodú kihelyezési program

Bizonyára már sokan értesültek arról, hogy 2021-ben hazánk ad otthont az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításnak, mely szeptemberben fog megvalósulni Budapesten és több vidéki helyszínen.

Az őszi világkiállítást számos kapcsolódó program előzi meg, melynek egyik eleme az emlékerdő ültetési akció volt. Az állami erdőgazdaságok, így az EGERERDŐ Zrt. is 1 ha erdő ültetetésével állítottak emléket a világeseménynek.

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás nevéből már jól látszik, hogy a szervezők nemcsak a vadászat, hanem a természetvédelem fontosságát is hangsúlyozzák.

A természetvédelmi akciók egyike, a madárodú kihelyezési program március 31-én zárult. Az EGERERDŐ Zrt. összesen 60 db A és B típusú madárodút és 6 db etetőt helyezett ki a környékbeli iskolák, óvodák udvarán, a mátrafüredi erdészeti iskola parkjába illetve frekventált erdei csomópontokban és turistaházaknál.

Fotó: EGERERDŐ Zrt.

„Valószínűleg, ha nem lennének mesterséges odúk, kisebb számban tudnának a madarak fészket rakni.” – mondja ifj. Ősz Gusztáv, az EGERERDŐ Zrt. természetvédelmi és erdőgazdálkodási vezérigazgató-helyettese. Majd folytatta: „A madárodúk kihelyezésével főként a fiatal erdők élőhelyét fejlesztjük, fészkelő helyet biztosítva az odúlakó madaraknak.

Leggyakoribb odúlakó madaraink a mezei veréb, a cinegék, a csuszka, az örvös légykapó és a harkály.

Ezek közül csak a harkály képes csőrével kisebb-nagyobb üregeket vájni a fába, melyet idővel elhagyva, benne a kisebb odúlakó madarak kapnak lehetőséget a fészekrakásra.

Fotó: EGERERDŐ Zrt.

A madarak számának növekedésével az erdő egészségesebbé válik, az immunrendszere s a biodiverzitása növekszik.

A termést károsító rovarok hernyóit elfogyasztják a madarak, így a makk csírázóképessége, vitalitása is sokkal jobb lesz.

A saját környezetünkbe kirakott odúkkal is védhetjük a természetet, így mindenkit buzdítunk rá, hogy készítsen saját odút, és teremtsen madárdalos kertet a madarak és a család örömére.

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Menedék és újrakezdés

Másfél évtizede segítséget nyújtottunk a Talpalatnyi zöld Hollós Lászlóval ismeretterjesztő műsorhoz. A Kis-Sárréttel foglalkozó fejezetnek végül a Megtartó sárrét címet adtuk, majd a Menedék és újrakezdés alcímet is hozzáragasztottuk.

Megkerüli Hubertlakot

Bakonybéltől nem messze, a Magas-Bakony rengetegén át halad a Bakonyerdő Zrt. Hubertlaki Tanösvénye. Kalandos túra végigjárni, miközben sok érdekes információval gazdagodhatunk a térség élővilágáról, az erdőgazdálkodásról, és megcsodálhatjuk a környék gyöngyszemét, a bakonyi Gyilkos-tavat is.

30 év története

A fél évszázados jubileum apropóján igényes megjelenésű, a teljes időszak történetét átfogó kiadványt adott ki az év végén a Zalaerdő Erdészeti Zrt. A könyv részletezi az elmúlt évtizedek eredményeit, nehézségeit, bemutatja az öt erdészet tevékenységét és munkatársait.

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Jó úton vagyunk

Tavaly Kiss Lászlót választották az Országos Erdészeti Egyesület elnökének. A hazai erdésztársadalom egyik tapasztalt alakjával a magyar erdészet és a magyar erdők jövőjéről beszélgettünk.

Valóságos főszereplők

Hajdanán az emberek szíve együtt lüktetett a természettel. Bár nem voltak tudósok vagy zsenik, jól ismerték a természet törvényeit. Olvastak a csillagok állásából, követték az állatok rejtett ösvényeit, és alaposan megfigyelték a növények törékenységét. S hogy mindez nem csak mese, arra Fekete István, korunk egyik legkiemelkedőbb írójának életműve a bizonyíték.

A precíziós gazdálkodást kutatják a Széchenyi István Egyetem óvári karán

A győri Széchenyi István Egyetem hagyományosan rendkívül erős gyökerekkel rendelkezik a műszaki és informatikai tudományok terén, s erre építve valósít meg a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar egy olyan projektet, amelynek középpontjában a precíziós gazdálkodás áll.

Egyáltalán nem vicces a tehénriogatós kihívás

Vonat gázolt a napokban egy tehenet Bajorországban, a rendőrség két fiatal lányt keres, akik vélhetően a „kulikitaka-challenge” keretében riasztották meg az állatot. Állattartók már régóta figyelmeztetnek a kihívás őrült és veszélyes voltára, és a Tik Tok is számos ilyen videót törölt már, de úgy tűnik, még mindig nincs vége.

Egy kísérletből derült ki, micsoda hatással vannak a madárfiókákra a város zajai

Nemcsak a kisgyerekeket zavarja éneklés közben a lárma, a madárfiókákat éppúgy, és ennek hosszabb távra szóló következményeit sem lehet kizárni.