Back to top

Több millió embernek keserű a csokoládé

A csokoládé iránti globális kereslet növekszik, de a látszólag kedvező helyzet ellenére néhány kakaóbab termelő országban, elsősorban Ghánában és Elefántcsontparton a gazdálkodók mély szegénységben élnek és teljesen elfogadott a gyermekmunka is.

A kakaóbab munkaigényes, fáradtságos termelése sok helyen méltatlan körülmények között, a természetet és a termelésben résztvevőket kizsákmányolva történik.

A kakaótermesztés 5,5 millió gazdálkodónak és mintegy 40 millió bérmunkásnak jelenti a megélhetést. Jövedelmük a világ tőzsdéjén tapasztalható áringadozásoktól és az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási viszonyoktól függ.

Fotó: Pixabay
A világ kakaóbab termésének közel kétharmada Nyugat-Afrikából származik. A legnagyobb kakaótermelő ország Elefántcsontpart, ahol aggasztó jelenség a “modernkori rabszolgaság”, de különösen a legrosszabb körülmények között dolgoztatott gyermekmunkások magas száma. Emellett a nagyfokú szegénység és erdőirtás, valamint a nemi alapú megkülönböztetés szintén velejárója a kakaótermelésnek. A munka több mint kétharmadát asszonyok végzik az átlagos elefántcsontparti kakaóültetvényeken, de csak a jövedelem negyedét kapják meg. 

A Fairtrade Alapítvány képviselői arra figyelmeztetnek, hogy

egy munkás napi kevesebb mint egy dollárt keres. Az ilyen jövedelmek csak a vegetációt teszik lehetővé

- szó sincs olyan beruházásokról, amelyek új eszközökbe vagy az új termelési módszerek elsajátításába fektetnének be, ami elősegítené a jövedelem növelését.

Ilyen körülmények között rendkívül fontos a Fairtrade által nyújtott, a kakaótermő régiókban működő tanúsítvány rendszer.

A Fairtrade Alapítványt azért hozták létre, hogy támogassa a helyi vállalkozásokat azáltal, hogy a gazdák számára tisztességes termékárakat és stabil feltételeket biztosítsanak az áruk exportálásához. A Fairtrade hálózathoz tartozó gazdálkodók fix árat kapnak terményeikért, amely fedezi a fenntartható kakaótermelés költségeit.

A Fairtrade szerint a jelenség felszámolása, a fenntartható (környezetbarát és etikus) termesztési gyakorlat megvalósítása csak a farmerek méltányos megfizetésével képzelhető el. De ettől még nagyon messze vannak: például a kávé amerikai felvásárlási ára negyven százalékkal marad el a fenntarthatósághoz szükséges minimális szinttől.

A Fairtrade tevékenységei nem korlátozódnak a kakaótermelők támogatására. A rendszer kiterjed a gyapot, a kávé, a tea és a virág termesztőkre is, törekszik helyzetük javítására, esélyt teremtve arra, hogy tisztességes díjazást kapjanak az elvégzett munkájukért. Valamint a méltányos kereskedelem egyik kulcspontja, hogy tiltja a gyermekmunkát.

A FairTrade és a kifejezetten kávéra, teára, kakaóra specializálódott UTZ egyik fő célkitűzése a kakaótermelésben eluralkodott nagyfokú kizsákmányoló munkamódszerek visszaszorítása lett. 

A Fairtrade nem csak a tisztességes minimál árat garantálja a termesztőknek, de a nemi alapú bérkülönbségek ellen is fellép a világ minden táján. A garantált minimális felvásárlási ár biztosabb megélhetést, magasabb jövedelmet nyújt a termelőknek akkor is, amikor a világpiaci ár csökken.

2017-ben a kakaó volt a leggyorsabban (57%-al) növekvő fairtrade termék a világon. 2018-ban további 21%-al nőtt az eladott mennyiség, és 44 millió Euró Fairtrade prémiumot fizettek ki a minősített kakaótermelő gazdáknak.  

A fogyasztók tudva, hogy a többletkiadás társadalmi célokat szolgál, hajlandók átlag 30-50 százalékkal többet fizetni a fairtrade termékekért. Magyarországon az UTZ minősített csokoládé, kakaó, kávé könnyebben elérhető és olcsóbb, amelyeket leginkább a Nestlé, a Lidl és az Aldi termékein találhatjuk meg. Érdemes tehát keresni a 100% UTZ Certified feliratot is.

A méltányos kereskedelemből származó termékek rendszerint bio-minősítésűek is, és a fairtrade csokoládék a legjobb minőségű csokik közé tartoznak.  Fogyasztóként tehát annyit tehetünk, hogy pénzünkkel az etikus körülményeket, a fairtrade termékeket támogatjuk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol hisznek a boldog állattartásban

Lassúság. Lelassulás. Lassítás. Mindenkinek mást jelentenek e szavak. Van, aki egyfajta figyelmeztetésnek, jelnek tekinti az élettől, hogy ideje visszavenni tempót, és a folytonos sietség, kapkodás, a munkák, a tárgyak, az élmények halmozása helyett megélni a mindennapok apró örömeit. Akár az állattartásban is.

Galgahévíz még kitart

Bármennyire is szeretnék feléleszteni a kistermelői piacokat, nem látni, hogy újra sikerülne visszaterelni a fogyasztókat. Pedig igazi nyerő helyzet lenne mind a vásárlók, mind a gazdák számára. Mészáros Vendel, sok galgahévízihez hasonlóan mezőgazdasági termelésből él. A víz, a munkaerő és a piac hármasában fogalmazta meg azokat a gondolatokat, amelyek ma a kistermelőket foglalkoztatják.

Enyhítették a Fejér megyei húshamisítókra kiszabott elsőfokú ítéletet

Másodfokon enyhítette a bíróság a Fejér megyei húshamisítókra kiszabott elsőfokú ítéletet - közölte a Székesfehérvári Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

Hat százalékkal nőtt a Corteva árbevétele

Erős eredményekről számol be a Corteva 2021-es első negyedévi jelentése. Az egész évre nézve magasabb nettó értékesítést vár a globális mezőgazdasági vállalat.

Hollandiában van a legtöbb vegetáriánus Európában

Egyre népszerűbbek a húspótló készítmények világszerte, egy kutatás szerint a hollandok fogyasztják a legtöbb húspótlót Európában.

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.