Back to top

10 éves mélyponton a marhahúsfogyasztás

Oroszországban tavaly 1,94 millió tonnára esett vissza a marhahúsfogyasztás, mely 3,4 %-os visszaesést jelent az előző évhez képest. A nagymértékű csökkenés legfőbb okát a HoReCa szektor bezárása és a fogyasztók alacsonyabb jövedelme jelenti.

illusztráció
Fotó: Csatlós Norbert
Az orosz Nemzeti Hússzövetség közleménye szerint a koronavírus-járványhoz kapcsolódó korlátozások, az otthoni munkavégzés és a jövedelem bizonytalansága mind olyan tényezők voltak, amelyek tavaly arra késztették a fogyasztókat, hogy inkább olcsóbb húsokat válasszanak, például baromfit vagy sertéshúst a marhahús helyett.

A marhahúsfogyasztás immár második éve csökken folyamatosan és 10 éves mélypontra zuhant tavaly.

Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy amikor a fogyasztók mégis a marha mellett döntenek, inkább a prémium minőséget választják, így például a fekete Angus marhahús értékesítése tavaly 25%-kal nőtt. Ez a pozitív tendencia pedig idén is folytatódik a prémium hústermékek esetében, míg

az olcsóbb marhahúsok iránti kereslet már évek óta csökken.

A marhahúsok exportja tavaly is növekedett (20 000 tonnára), ám a készletek 45%-a a kínai piac irányul. Az ágazat szakértői arra számítottak, hogy a marhahús értékesítése az idei év végére helyreáll, amit a HoReCa szegmens újranyitása, valamint a sertés- és baromfihús áremelkedése is fellendít majd. A húsiparban történt változásokban részben az afrikai sertéspestis is közrejátszott, melynek következtében

az orosz Nemzeti Sertéstenyésztők Szakszervezete idén a sertéshústermelést 175-180 000 tonnára jósolta, a korábbi 250-260 000 tonnás mennyiség helyett.

A Cherkizovo Group, orosz húsipari feldolgozó vállalat év elején, a negyedik negyedévben 176 200 tonna értékesítési mennyiséget tapasztalt, mely összhangban volt a 2019-es és az azt megelőző negyedik negyedéves eredményekkel.

Az átlagos eladási ár éves szinten 4%-kal nőtt, míg negyedéves összehasonlításban 5%-kal emelkedett.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol hisznek a boldog állattartásban

Lassúság. Lelassulás. Lassítás. Mindenkinek mást jelentenek e szavak. Van, aki egyfajta figyelmeztetésnek, jelnek tekinti az élettől, hogy ideje visszavenni tempót, és a folytonos sietség, kapkodás, a munkák, a tárgyak, az élmények halmozása helyett megélni a mindennapok apró örömeit. Akár az állattartásban is.

Galgahévíz még kitart

Bármennyire is szeretnék feléleszteni a kistermelői piacokat, nem látni, hogy újra sikerülne visszaterelni a fogyasztókat. Pedig igazi nyerő helyzet lenne mind a vásárlók, mind a gazdák számára. Mészáros Vendel, sok galgahévízihez hasonlóan mezőgazdasági termelésből él. A víz, a munkaerő és a piac hármasában fogalmazta meg azokat a gondolatokat, amelyek ma a kistermelőket foglalkoztatják.

Enyhítették a Fejér megyei húshamisítókra kiszabott elsőfokú ítéletet

Másodfokon enyhítette a bíróság a Fejér megyei húshamisítókra kiszabott elsőfokú ítéletet - közölte a Székesfehérvári Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

Hat százalékkal nőtt a Corteva árbevétele

Erős eredményekről számol be a Corteva 2021-es első negyedévi jelentése. Az egész évre nézve magasabb nettó értékesítést vár a globális mezőgazdasági vállalat.

Hollandiában van a legtöbb vegetáriánus Európában

Egyre népszerűbbek a húspótló készítmények világszerte, egy kutatás szerint a hollandok fogyasztják a legtöbb húspótlót Európában.

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.