Back to top

Edzőtábor online

Más években a március már a versenyekre készülésről, a véghajráról szól. Idén már tudtuk, nincs hova kapkodni, a súlyosbodó koronahelyzet, és az időközben beütő herpeszkrach miatt végül is lassan teljesen ellehetetlenül minden megmozdulás szakágunkban.

Szabó Nikolett és Jakab Liza, a BLK felnőtt párosa
Néhány évvel ezelőtt már volt szerencsénk együtt dolgozni Stefannal, így pontosan tudtuk, mire számítsunk tőle. Mindannyiunk számára kérdés volt ezzel együtt, hogy mennyire működik majd a dolog online?

Eredetileg a résztvevők mindannyian Kaposváron gyűltek volna össze, viszont a járványhelyzet miatt jobbnak láttuk, ha mindenki saját helyszínén csatlakozik majd be a Zoomon keresztül.

Így a résztvevőknek lehetőségük volt eldönteni, bemutatják-e tudásukat lovon is, vagy csak a műlovon dolgoznak.

Stefan remekül vette az akadályokat, és egy-két technikai zökkenő ellenére végül is sikeres hétvégét tudhattak maguk mögött a résztvevők. Kiemelkedően jó véleménnyel volt a felnőtt női versenyzőről, Németh Blankáról, aki szerinte top 5 lovastornász, vele innentől folyamatos munkát kezd meg a világbajnokságig hátralévő időszakban. Másik reménységünk, Bence Balázs ezúttal nem tudott részt venni a táborban, hiszen nemrég esett át a Covid-fertőzésen, de szerencsére jól van, és rövidesen ő is visszakapcsolódhat a felkészülésbe. A válogatott többi tagjáról elmondta, hogy elsősorban a kötelező gyakorlatokban kell fejlődniük ahhoz, hogy az élmezőnybe kerülhessenek, kűrjük és annak nehézsége megfelelő szintű.

Szabó Nikolett és Jakab Liza, a BLK felnőtt párosa

Kiemelte, hogy minden résztvevő hozzáállásával elégedett volt, így mindenkivel szeretné folytatni a munkát különböző gyakorisággal a világversenyekig.

Azt, hogy mikor kezdődhetnek majd el a versenyek, még nem tudjuk, de sajnos nincs könnyű helyzetben ez a sok gyerekkel dolgozó szakág. Zárt kapuk mögött, kísérő szülők nélkül szinte megoldhatatlan a futószárazó edzők számára a gyerekek koordinálása a versenynap folyamán, és persze a járványügyi előírásokat is nehéz betartani az egymást hónapok óta nem látó barátnők között. Így a start még biztosan várat magára, reméljük, a nyár ismét hoz majd enyhülést és versenyeket számunkra.

MMG Gazdahang

Hetente jelentkezik az MMG Gazdahang podcast adása, a legfontosabb hírekkel, izgalmas beszélgetésekkel és érdekességekkel a nagyvilágból. Hallgatni arany! Kattintson a lejátszóra és hallgassa meg a többi között interjúnkat az Borbély Tamással, Az Év Bortermelőjével, vagy nézze meg az MMG Direkt adását youtube csatornánkon.

MMG Direkt

Elindult a Magyar Mezőgazdaság új műsora, az MMG Direkt. Ezen a héten Viniczai Sándor, a Borászati Füzetek felelős szerkesztője beszélget Borbély Tamással, Az Év Bortermelőjével, a Borbély Családi Pincészet fiatal szakemberével és Nagy Ticiánával, a MATE szőlész-borász mérnök szakos hallgatójával. A fő téma a generációváltás, illetve beszélgettek a Badacsonyi borvidék sajátosságairól és a fogyasztásai szokások átalakulásáról is. A teljes adást holnap, 2021.04.14-én nézheti meg a youtube csatornánkon.

De már most bepillanthat a beszélgetésbe – MMG Direkt röviden:

MMG - Direkt röviden | Hősokk és savak – Milyen bor „terem” Badacsonyban? | Teljes adás holnap!

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az egyes szintek bírálata a díjlovaglásban

A díjlovaglóprogramok a kiképzési skála felépítése nyomán fokozatosan és szintenként egymásra épülve tagolódnak alaposztálytól a nagydíjig. Ezek a szintek a helyes kiképzési elveket követve bizonyos mérföldköveket jelenthetnek a lovas számára, egyfajta kontrollt, amiben a sorrend betartása rendkívül fontos.

Vezúv, a parancsnoki ló nyugdíjba vonult

Idén áprilisban a magyar lovasélet peremén különleges esemény történt: a magyar rendőrség, egyben a Nemzeti Lovas Díszegység parancsnoki lova, Vezúv nyugdíjba vonult. Életútja során számtalan eseményen bizonyította rátermettségét, méltón jelenítve meg a somogysárdi ménesben végzett lótenyésztői munkát.

Nagy mezőnyök, technikás pályák

A szabadtéri díjugratószezon második hétvégéjén a kecskeméti Airvent Lovas Club – Pataki Ménes volt a legnépesebb verseny szervezője; a Bács-Kiskun megyei helyszín közel 600 startot regisztrált a háromnapos országos minősítőversenyen.

"Állati" Baby boom a MATE-n

Igazi baby boom van a MATE Kaposvári Campus Vadgazdálkodási Tájközpontjában. A törpekecskét, bivalyborjút, hidegvérű ló és szamár csikót óvó figyelem veszi körül. Ennek köszönheti életét Teri gida is (akit nem táplált az anyja), ugyanis az állatgondozók cumisüvegből etetik az apró jószágot.

Állattartó telepek kisebb értékű fejlesztéseit támogató pályázat nyílt

Harmincmilliárd forint keretösszeggel, állattartással foglalkozó gazdálkodók számára hirdetett újabb pályázatot az agrártárca - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Hatalmas álmodozó voltam - Beszélgetés Felvinczi Lillával

Díjugratónak készült, azonban első saját lováról hamar kiderült, hogy mi sem áll távolabb tőle – cserében megszerettette a díjlovaglás szépségeit Lillával. A kezdeti nehézségek után jöttek a sikerek, és egyik pillanatról a másikra a válogatott keretben találta magát.

Lovassport két vírus árnyékában – a Pegazus áprilisi számában

Egészen sajátos helyzetbe került kora tavasszal az európai lovassport. Nem elég a humán világjárvány, mellé még berobbant a lovakat sújtó herpeszvírus, annak is a rendkívül agresszív, idegrendszeri tüneteket okozó formája. Időközben feloldották a teljes versenystopot, de a Pegazus áprilisi lapszáma még ebben, a két vírus által nyomasztott hangulatban készült.

Stagnáló tenyésztés

Tavaly ismét valamivel kevesebb angol telivér kancát fedeztettek a magyar tenyésztők, mint egy évvel korábban, így idén várhatóan kissé tovább csökken – esetleg az új vételeknek köszönhetően stagnál – a születendő csikók száma is.

Állati jó munkatársak

A munkára fogható állatokat mindig is „alkalmazta” az emberiség, hiszen jóval olcsóbbak mint a kétlábú munkaerő, nem beszélnek vissza, sokszor az adott feladatban hatékonyabbak is az embernél és szakszervezetbe sem tömörülnek…

A fakitermelésben is segítő társa az embernek a ló

Európa több országában segítették, és segítik ma is lovak a fakitermelést olyan területeken, ahol munkagépekkel nem tudnak dolgozni. A meredek lejtőkön különösen hasznosak a lovak, mert a munkájukhoz nem kell közelítő nyomokat és utakat kialakítani. Ráadásul a lovakkal vonszolás nem teszi tönkre az állományban maradó fák törzsét, és mély nyomvályúk sem alakulnak ki, így kisebb az erózió veszélye.