Back to top

Ki lehet váltani az antibiotikumokat gyógynövényekkel?

Ma még az a napi rutin, hogy ha bármi probléma adódik az állatokkal, akkor antibiotikumot adnak nekik, de a kistermelőknek is számolniuk kell azzal, hogy előbb-utóbb korlátozzák ezek használatát. Dr. Mézes Miklós akadémikust, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanárát, a Takarmánybiztonsági tanszékvezetőjét kérdeztük a Kistermelők Lapja áprilisi számában.

Bár a hozamfokozó szerek használatát már 2006-ban betiltották az Európai Unióban, gyógyszerként még lehet antibiotikumot alkalmazni. Ha ezeket is visszaszorítják, akkor a kistermelők nehéz helyzetbe kerülhetnek, mert egy nagyüzemben könnyebben lehet biztosítani a megfelelő higiéniás feltételeket, mint egy kisüzemben - ismertette a szakember. 

MMG - Ki lehet váltani az antibiotikumokat gyógynövényekkel?

E téma mellett számos informatív és érdekes cikket is olvashatnak a Kistermelők Lapjában. A többi között bemutatjuk a Szurdokpüspöki határában található Mátrai Bivalyrezervátumot, ahol  szabadtartásban élnek a bivalyok. S hogy mi haszna az állománynak? A génmegőrzés és a bivalyhústermékek előállítása, amelynek módját a tulajdonos, gazdálkodó ismerteti, aki a szélsőségek tanyájának nevezi az állományának élőhelyét.  

Bohókás juhok élnek mesés környezetben Pécsvárad határában a Kishosszúréti tanyán. 

Az Alpok 2000-3000 méter magas hegységeinek legelőin otthonos wallisi feketeorrú, és az angliai csapadékos, hűvös klímához szokott, aprócska termetű, ám testes babydoll southdown juhok legelnek a Keleti-Mecsek lábánál fekvő Pécsvárad melletti Kishosszúréti Tanyánál. Itt él az a fiatal házaspár, aki úgy döntött, belevág e hazánkban korábban nem honos fajták tenyésztésébe.

Juhtejet hasznosít és sajt műhelyt működtet Rácz Miklós Tamás sajtkészítő, aki Miskolctól 15 percnyi autózásra, Újcsanáloson él, és aki   pár éve az öltönyt lecserélte gumicsizmára, ám ezt azóta sem bánta meg. Úgy véli, Magyarországon egyre többen készítenek tehén- és kecsketejből tejfölt, túrót, sajtokat, ám olyan szakember még mindig kevés van, aki a juhtejre alapozza vállalkozását.

Közvetlenül a termelőtől a fogyasztóig, a Miskolci Zöld Kosár Közösségben! 

A pandémia kevés pozitív hozadékának egyike, hogy a rövid ellátású láncok szerepe felértékelődött. Bár ez többféle értékesítési csatornát takar, általános jellemzője, hogy néhány tíz kilométeres távolságban van egymástól a termelő és a fogyasztó, így kisebb a szállítás és raktározás miatt fellépő környezetterhelés. A főként környezetbarát módon termesztett élelmiszerek közvetlenül, kereskedő közbeiktatása nélkül jutnak el a vásárlókhoz, akik ezáltal közvetlen kapcsolatba kerülnek a termelőkkel, így erősödik a helyi identitás. Gazdasági előnye, hogy a pénz az adott régióban marad, a gazdálkodók pedig jelentősebb bevételre tehetnek szert.

Minderről a Kistermelők lapja áprilisi számában olvashatnak! 

Legyen az olvasónk! 

 

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Baromfi Világnap: május 10-e a baromfis szakma ünnepe

Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

Sajtkészítők versengtek Béren

Hagyományteremtő céllal rendezték meg az 1. Nógrád Megyei Sajtvásárt és Sajtversenyt Béren. A versenyre több mint harminc megyei és környékbeli sajtkészítő nevezett, összesen 80 termékkel.

Már van Covid 19 elleni vakcina állatoknak is

A világon több olyan eset történt, hogy a koronavírus fertőzés emberről állatra, majd állatról emberre is terjedt. Épp ezért több ország fejleszt állatoknak szánt vakcinát, ám az oroszoknál már kész is az első ilyen...

A mennyasszony segített világra egy borjút a saját esküvőjén

A hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető esküvőn a menyasszony az 1200 dolláros ruhájában sárba bukott, az esküvői fogadáson pedig 100 vendég előtt megszületett egy borjú.

Csak lánycsibéket keltetnek

Kikelt az az első 150 000 csibe, melyekből csak tojók lesznek. A csibéket egy új technológiája használatával keltették ki, amelynek eredménye az állatbarát nemi meghatározás.

Nyílt napot tartanak a kisüzemi sörfőzdék

A Nyitott Főzdék Napján kitárják kapuikat a magyar kisüzemi sörfőzdék, hogy megmutassák magukat és söreiket a nagyközönségnek. 2021 június 5-én egész nap változatos programokkal, főzdetúrákkal, finom falatokkal, sörkóstolókkal és vásárlási lehetőséggel várnak a hazai kisüzemek!

Tartalmában és formájában is megújult az Állattenyésztés

A megújult Állattenyésztés ezentúl egy-egy, az állattenyésztők, állattartók számára fontos témát jár körül, igyekezve annak minden aspektusát felderíteni. Takarmányozás, költségek, alternatívák, kutatás, gyakorlat – idei első számunk cikkei a magas takarmányárak témáját járják körül.

Ismét összeült a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

Magyarországot öt éven belül Európa élmezőnyébe kívánjuk juttatni az állatvédelem területén, ezt a célt támogatja a Nemzeti Állatvédelmi Tanács megalakulása is – jelentette ki a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a testület ülésén.

Luxus "ebéd" ebeknek - A Hilton szállodalánc különleges fogásokat kínál kutyáknak

A Hilton 32 állatbarát szállodájában május 17-től lesz elérhető a Bone Appétit kutyamenü a vendégek és kedvenceik számára az Egyesült Királyságban és Írországban.

"Állati" Baby boom a MATE-n

Igazi baby boom van a MATE Kaposvári Campus Vadgazdálkodási Tájközpontjában. A törpekecskét, bivalyborjút, hidegvérű ló és szamár csikót óvó figyelem veszi körül. Ennek köszönheti életét Teri gida is (akit nem táplált az anyja), ugyanis az állatgondozók cumisüvegből etetik az apró jószágot.