Back to top

Miért is drágul a hús, a tej, a csirkemell?

2021 a totális bizonytalanság évének tűnik a húsipar számára – nyilatkozta húsvét előtt a Hússzövetség elnöke. A húsiparban, de hozzátehetjük a tejipart és a baromfiipart is, emelkednek az önköltségek és az értékesítési árak, ami előbb-utóbb a fogyasztói árakban is megmutatkozik.

MMG - Miért is drágul a hús, a tej, a csirkemell?

Mindennek számos oka van, de ami az állattartókat leginkább érinti, az a takarmány árának emelkedése, hisz ez teszi ki a költségeik 60-70 százalékát. A hazai takarmánygyártók szerint az elmúlt 25 évben nem volt példa arra, hogy valamennyi alapanyag ára emelkedett volna, de az utóbbi fél évben a vitaminok, az aminosavak, a foszfortermékek és legfőképpen a fehérjehordozók és a gabonatermékek ára is nőtt.

Kulik Zoltán, vezérigazgató, Vitafort Zrt.
Fotó: Bokor Ádám
Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója:
„2020-ban eleve egy 7-8 százalékot romlott a forint pozíciója, tehát ez már önmagában benne van az eurós beszerzésekben. Ezt tetézte egy 7-8 százalékos vitaminár-növekedés, az aminosavaknál, a lizinnél, a metioninnál mint esszenciális aminosavaknál ez az 50-60 százalékot is meghaladta. Hiszen például a metionint 2 euróról most már 4 euró környékén lehet beszerezni. A foszforárról, és ez most nem csak a takarmányozás szempontjából, hanem mondjuk a műtrágyázás szempontjából is nagyon fontos, ott is egy 20 százalékos növekedés van.

És ez nem volt elég, hanem gyakorlatilag a tavalyi év végével, október-novemberétől egy 40-50 százalékos fehérjeár-robbanás következett be.

Konkrétan az extrahált szójadara 120 forintról 170-180 forintra nőtt, az extrahált napraforgódara ára 65 forintról 110-120 forintra nőtt tehát gyakorlatilag kapkodtuk a fejünket és most ott állunk, nagy összességében, hogy a magyar takarmánypiacnak a volumene mintegy 300 milliárd forint békeidőben, ez nagyjából egy 90-95 milliárd forinttal nőtt.”

Fotó: Bokor Ádám
Ha összességében, nemzetgazdasági szinten nézzük, a takarmányelőállítás költségei 30 százalékkal nőttek, ezen osztoznak a takarmányelőállítók és az állattartók, de tovább fog gyűrűzni a feldolgozóiparba, vagyis nőni fognak a vágóhidak és húsüzemek költségei is, és persze a fogyasztói árak is. A mérték persze nagyban függ attól, hogy meddig maradnak magasak az alapanyagárak.

Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója:

"Először is azt kell megfejtenünk, hogy ennek mi az oka és milyen hosszú a kiterjesztése. Egy biztos, hogy jelenleg a befektetések nagy része láthatjuk, hogy milyen inflációval számolunk, az úgynevezett additívek felé irányul, tehát biztosan van ennek egy spekulációs jellege, és hogyha ez spekuláció, akkor annak a mikéntjét nagyon nehéz meghatároznunk. De egy biztos, hogyha most megnézzük a már új termésű búza és kukorica árszintjét, jelenleg is 60 forint fölötti kukoricánál tartunk. Tehát már nem jön vissza az a 40- 45 ezer forintos árszint. Vagy hogyha a szója árjegyzését nézzük, ez is egy igen magas szinten van. Tehát erre a kérdésre az a válasz, hogy

a békeidőknek, mi azt gondoljuk, hogy vége van, egészen biztos, hogyha nem is a mostani árszinten – hiszen lesz visszarendeződés –, de egy jóval magasabb alapanyagárra kell berendezkednünk.

Ez pedig azt jelenti, hogy élelmiszerárakban is egy jóval magasabb szinten kell, hogy álljunk.

Magyar baromfihús
Fotó: mmg archív
Fogyasztóként persze kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy az élelmiszerellátási-lánc szereplőinek meg kell élniük. A magyar háztartások problémája inkább abból adódik, hogy míg mondjuk Ausztriában egy háztartás kiadásainak átlagosan 10-12 százalékát költi élelmiszerre, ez hazánkban már most is 17-18 százalék, és ha ez a nagyságrend még 10-12 százalékkal magasabb lesz, az megmutatja, mennyivel elmaradnak a jövedelmeink a nyugati országokhoz képest.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Baromfi Világnap: május 10-e a baromfis szakma ünnepe

Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

Folytatódik a Magyarok Kenyere program

Az idei rendezvénysorozat a Tisza parti vajdasági városban, Zentán kezdődött, a búzavetés megszentelésével. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei ünnepségén Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt mondta, a magyarság a mostaninál sokkal nagyobb nehézségeket is túlélt, de mindig újra tudta kezdeni – és ez most is így lesz.

Már van Covid 19 elleni vakcina állatoknak is

A világon több olyan eset történt, hogy a koronavírus fertőzés emberről állatra, majd állatról emberre is terjedt. Épp ezért több ország fejleszt állatoknak szánt vakcinát, ám az oroszoknál már kész is az első ilyen...

A mennyasszony segített világra egy borjút a saját esküvőjén

A hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető esküvőn a menyasszony az 1200 dolláros ruhájában sárba bukott, az esküvői fogadáson pedig 100 vendég előtt megszületett egy borjú.

Csak lánycsibéket keltetnek

Kikelt az az első 150 000 csibe, melyekből csak tojók lesznek. A csibéket egy új technológiája használatával keltették ki, amelynek eredménye az állatbarát nemi meghatározás.

Tartalmában és formájában is megújult az Állattenyésztés

A megújult Állattenyésztés ezentúl egy-egy, az állattenyésztők, állattartók számára fontos témát jár körül, igyekezve annak minden aspektusát felderíteni. Takarmányozás, költségek, alternatívák, kutatás, gyakorlat – idei első számunk cikkei a magas takarmányárak témáját járják körül.

Ismét összeült a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

Magyarországot öt éven belül Európa élmezőnyébe kívánjuk juttatni az állatvédelem területén, ezt a célt támogatja a Nemzeti Állatvédelmi Tanács megalakulása is – jelentette ki a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a testület ülésén.

A kisebb szántóföldi kultúrák növényvédelme

A cukorrépa, a szója, a szárazborsó és a zöldborsó növényvédő szeres kezelésére vonatkozó adatok megosztásával szeretné segíteni ezúttal a Kleffmann és Partner Kft. a gazdálkodókat.

Luxus "ebéd" ebeknek - A Hilton szállodalánc különleges fogásokat kínál kutyáknak

A Hilton 32 állatbarát szállodájában május 17-től lesz elérhető a Bone Appétit kutyamenü a vendégek és kedvenceik számára az Egyesült Királyságban és Írországban.

Tíz hónap felfüggesztett börtönt kapott állatkínzás miatt egy érdi férfi

Az Érdi Járásbíróság állatkínzás bűntette miatt tíz hónap - végrehajtásában 2 évi próbaidőre - felfüggesztett börtönbüntetésre és négy év állattartói foglalkozástól eltiltásra ítélt egy érdi férfit.