Back to top

Állati jó munkatársak

A munkára fogható állatokat mindig is „alkalmazta” az emberiség, hiszen jóval olcsóbbak mint a kétlábú munkaerő, nem beszélnek vissza, sokszor az adott feladatban hatékonyabbak is az embernél és szakszervezetbe sem tömörülnek…

Milyen állatok dolgoznak? A különböző munkakutyák mellett a lovak, szamarak is sokféle feladat elvégzésére alkalmasak, a solymászok madarakkal vadásztatnak, a vadászgörények patkányt irtanak…

Külön kell választani, hogy egy állat azért képes a munka elvégzésére mert megtanulta azt emberi segítséggel, vagy az ösztöneinek köszönhetően végzi az adott munkát. Utóbbiak közé tartozik például a macska, mely ösztönös rágcsálóirtó, de a a humuszgilisztákat sem kell képezni ahhoz, hogy virágföldet gyártsanak. Hasonló a helyzet az üvegházakban beporzást végző betelepített poszméhekkel

Bella és Barka mudi fajtájú terelőkutyák, de még nem láttak birkát :) Társállatnak is kiváló ez a fajta.
Fotó: Nagy Zita Réka
A kutyák a legismertebb munkaállatok

A kutyákat sokféle feladat ellátására kiképezhetjük. Alkalmazzák őket mentő kutyaként, drogkereső kutyaként, kotorékebként, vadterelő kutyaként, szánhúzó kutyaként vagy éppen pásztorkutyaként, sőt vakvezető és terápiás állatként is. Ezekben a munkakörökben többnyire fontos az ebek kiváló hallása és szaglása. A rendőr kutyák alapkiképzése általában 5 hónapos, itt szortírozzák az ebeket, hogy milyen speciális feladatokra lesznek alkalmasak. Ki-ki képességei alapján aztán járőr kutya, kereső kutya, mentőkutya, vagy nyomkövető kutya lesz.

Rendőr kutyák esetén a legtöbb embernek a német juhász fajta jut az eszébe, pedig a drogkereső kutyáknál szép számban akad terrier, vizsla, golden retriver de még menhelyi keverék kutyák is, hiszen itt nem a külső és törzskönyv számít hanem a teljesítmény.

A kutyákat nem csak a rendőrségen, hanem kint a pusztán az állatok össze terelésére is használják. Nagyon sok pásztorkutya fajta létezik. Ilyen például a mudi, pumi, vagy a puli –a magyar fajták közül. Ezek a kutyák a pusztai életet szokták meg és ezért lettek ilyen könnyen tartható, strapabíró állatok.
A szánhúzók meleg bundájukkal nagyon jól alkalmazkodnak a hideghez és a hóhoz, és falka állatokként a csapatos munkavégzéshez. Szánhúzásra alkalmazzák például a szibériai huskyt, vagy az alaszkai malamutot.
Az ebek nem csak a hóban hanem az erdőben a vadászatnál is segítenek nekünk. Vannak kotorékebek és kopók. A kotorékebek feladata hogy kiugrasszák a vadat a kotorékából. A kopó feladata pedig az hogy a vadat megkeresse. Nagyon sok beaglet, vizslát és labrador retrivert használnak a vadászatok során.
A vadászatnál nem csak kutyákat hanem görényeket és sólymokat is használnak. Vadászgörénnyel történő patkányirtást folyamatosan hirdetnek erre szakosodott szolgáltatók. A vadászsólyom feladata pedig az, hogy szabadon repül, elejti áldozatát majd visszamegy gazdájához.

A rendőrségi munkában többféle munkakörben is alkalamaznak kutyákat
Fotó: wikipedia
Maradjunk a négylábúaknál…

A rendőrség számára nem csak a kutyák értékes társak, hanem a lovak és a sertések is. A rendőr lovak általában mének vagy heréltek és kiképzésük fokozatosan zajlik. Bár a lovakat nem tudják felkészíteni az összes létező helyzetre, viszont a kiképzés végére már "rettenthetetlen rendőr lovak" lesznek belőlük. A lovakat ezen kívül más munkakörökben is megállják a helyüket például igavonónak, hátasnak vagy éppen terápiás lónak is alkalmasak. Az igavonó lovak feladata az, hogy a kocsit, vagy a rakományt ami mögöttük van elhúzzák, viszont ez egy óriási fizikai munka éppen ezért használnak erre a célra nagyobb és erősebb hidegvérű lovakat. Régen a szamarakat és öszvéreket is használták hasonló célokra, de ez ma már nem túl gyakori.

A malacoknak kiváló a szaglása, így már egyre több helyen alkalmazzák drog keresésre akárcsak a kutyákat. Emellett kiváló szarvasgomba vadászok is kikerülnek a konnektor orrúak közül.
Elsőre furcsának tűnhet (és még nem is túl gyakori) ha a rendőrautóból egy sertés száll ki. Nagyon sokan koszos állatnak tartják a disznókat, de ez nem igaz. Megfelelő körülmények közt tartva nagyon okos, intelligens és tiszta állatok.

Állati kozmetikusok: ilyen a halpedikűr, ahol uszonyos kozmetikusok serege dolgozik a páciensen
Fotó: wikipedia
Hártyásszárnyúak, pikkelyesek, tollasok

A méhek köztudottan nagyon fontos munkát végeznek. A méz előállítása csak egy a sok faladat közül, hiszen beporzó tevékenységükkel fokozzák a termésmennyiséget és a termésbiztonságot is javítják. A fóliasátras, és üvegházas kertészeti termesztésben nagy szerepet kapnak a poszméhek is, amelyeket sok helyen telepítenek be a termesztő házakba a virágok jobb beporzása érdekében. A ragadozó atkák is jó munkatársai a kertésznek, hiszen ezek a növényeket károsító rovarokat tizedelik meg.

Az emberek szépségük megőrzése érdekében a halakhoz is fordulnak, ez a halpedikűr amelynek során az állat az elhalt hámsejteket csipkedi le az ember lábáról. Még helyenként napjainkban is használnak a gyógyításban orvosi piócát, innen nézve ő is munkaállatnak, terápiás állatnak tekinthető.

Áttérve a tollasokra a lúd kitűnő házőrző, régen tanyákon hasznos is volt ez a képességük, sőt a történelem során városvédelmi szerepük is volt. Gágogása rettentő hangos, így veszély esetén hamar és határozottan riasztanak mindenkit….

Egy katonagalamb a világháború idejébeől. Igen, egy fényképező van rászerelve...
Fotó: wikipedia
Ma már csak sport és hobbi, korábban azonban fontos hírvivő szerepe volt a postagalamboknak, katonagalamboknak, csak a mobilkommunikáció fejlődése nyugdíjba küldte őket.
A kedvtelésből tartott állatokat sokan „díszállatnak” nevezik, pedig jobb megnevezés a társállat. ezek is munkaállatok a maguk módján: gazdájuk pszichológusai… Az állatokkal való törődés, az együtt töltött idő bizonyítottan jó hatással van a gazdájuk közérzetére, mentális egészségére, ami pedig kihat a fizikai és egészségi állapotra is…

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az egyes szintek bírálata a díjlovaglásban

A díjlovaglóprogramok a kiképzési skála felépítése nyomán fokozatosan és szintenként egymásra épülve tagolódnak alaposztálytól a nagydíjig. Ezek a szintek a helyes kiképzési elveket követve bizonyos mérföldköveket jelenthetnek a lovas számára, egyfajta kontrollt, amiben a sorrend betartása rendkívül fontos.

Valóságos főszereplők

Hajdanán az emberek szíve együtt lüktetett a természettel. Bár nem voltak tudósok vagy zsenik, jól ismerték a természet törvényeit. Olvastak a csillagok állásából, követték az állatok rejtett ösvényeit, és alaposan megfigyelték a növények törékenységét. S hogy mindez nem csak mese, arra Fekete István, korunk egyik legkiemelkedőbb írójának életműve a bizonyíték.

Ahol hisznek a boldog állattartásban

Lassúság. Lelassulás. Lassítás. Mindenkinek mást jelentenek e szavak. Van, aki egyfajta figyelmeztetésnek, jelnek tekinti az élettől, hogy ideje visszavenni tempót, és a folytonos sietség, kapkodás, a munkák, a tárgyak, az élmények halmozása helyett megélni a mindennapok apró örömeit. Akár az állattartásban is.

Vezúv, a parancsnoki ló nyugdíjba vonult

Idén áprilisban a magyar lovasélet peremén különleges esemény történt: a magyar rendőrség, egyben a Nemzeti Lovas Díszegység parancsnoki lova, Vezúv nyugdíjba vonult. Életútja során számtalan eseményen bizonyította rátermettségét, méltón jelenítve meg a somogysárdi ménesben végzett lótenyésztői munkát.

Enyhítették a Fejér megyei húshamisítókra kiszabott elsőfokú ítéletet

Másodfokon enyhítette a bíróság a Fejér megyei húshamisítókra kiszabott elsőfokú ítéletet - közölte a Székesfehérvári Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

Egyáltalán nem vicces a tehénriogatós kihívás

Vonat gázolt a napokban egy tehenet Bajorországban, a rendőrség két fiatal lányt keres, akik vélhetően a „kulikitaka-challenge” keretében riasztották meg az állatot. Állattartók már régóta figyelmeztetnek a kihívás őrült és veszélyes voltára, és a Tik Tok is számos ilyen videót törölt már, de úgy tűnik, még mindig nincs vége.

A gazdi személyisége befolyásolta az állatok stressz-szintjét

A kutyák által tartósan megélt stressz összefügg a gazdával való kapcsolattal - állapították meg a svédországi Linköpingi Egyetem kutatói.

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

Aszály sújtja a brazil kukoricát, a takarmányköltségek fenyegetik a húsipart

A száraz időjárás és a rosszul időzített ültetés nehezíti Brazília idei második kukoricatermését, felélesztve a takarmányárak újabb megugrásától való félelmeket, és emlékeztetve a húsipar 2016-os aszály utáni válságára.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.