Back to top

A járvány mellékhatása a szorongás, de helyes étkezéssel és mozgással tehetünk ellene

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás következtében az egereknek felnőtt korukra nagyobb méretű lett az agytérfogata és kevésbé szorongtak, mint azok a társaik, akik nem így nevelkedtek – áll a kaliforniai egyetem kutatásában.

Noha a diétát és a testmozgást következetesen ajánlják az egészség megőrzése érdekében, ez a tanulmány az első, amely megvizsgálja mindkét tényező hosszantartó együttes hatásait.

„Ha valaki súlyproblémáival orvoshoz fordul, akkor majdnem mindig a megfelelő tanács a rendszeres mozgás és a kevesebb táplálékbevitel.”

– mondta Marcell Cadney, a kaliforniai egyetem  (University of California - UCR) fiziológus doktorandusza, a kutatás vezetője. "Meglepő, hogy a legtöbb tanulmány a táplálkozást és a testmozgást külön vizsgálja. Ebben a tanulmányban a kettőt együtt vizsgáljuk."

Minden tradicionális, hegyvidéki és bioterméknek, valamint az egészséges élelmiszereknek csökken az áfája
Minden tradicionális, hegyvidéki és bioterméknek, valamint az egészséges élelmiszereknek csökken az áfája

A kutatók megállapították, hogy a korai életkorban történő testmozgás általában csökkenti a felnőttek szorongó viselkedését. Ez a felnőttek izom- és agytömegének növekedéséhez is vezetett. A magas zsír- és cukortartalmú "nyugati" stílusú étrend táplálásával az egerek nemcsak elhíztak, hanem felnőtt korukra is az egészségtelen ételeket részesítették előnyben.

Ezeket a megállapításokat a közelmúltban tették közzé a Physiology and Behavior folyóiratban.

A kutatók négy csoportba osztották fel a fiatal egereket – az első csoportnak biztosítva volt a mozgás, a második csoportnak nem, a harmadik csoport egészséges táplálékkal volt etetve, a negyedik csoportot pedig „nyugati” táplálékkal etették.

A csoportok kialakítása után 3 hétig folyt a kísérlet, amíg az egerek el nem érték a nemi érettséget. Az ezt követő 8 hétben az egereket egészséges táplálékkal etették és a kutatók viselkedéselemzésbe kezdtek.

A zsírsejtekben képződő hormon a leptin. A leptin az étvágyat az agy megfelelő szabályozó területeiben receptorokon keresztül szabályozza. Ha a leptin a receptorhoz kötődik, akkor telítettség érzetet vált ki, és az étvágy csökken. Ha azonban kevés a leptin, kevesebb receptor van kötött állapotban, az éhségérzet pedig fokozódik. A korai életkorban testmozgást végző egyedeknél felnőtt korukra, függetlenül a későbbi táplálkozás minőségétől megnőtt a leptin szint.

Korábban a kutatócsoport megállapította, hogy gyermekként a túl sok zsír és cukor elfogyasztása megváltoztathatja a mikrobiómát az élet számára, még akkor is, ha később egészségesebbek. A továbbiakban a csapat azt vizsgálja, hogy a zsír vagy a cukor felelős-e jobban a nyugati táplálékkal táplált egerekben mért negatív értékekért.

Mindenképp javasolt a gyermekeknél időben szokássá alakítani az egészséges táplálkozást, valamint a rendszeres testmozgás szeretetét.

"Eredményeink relevánsak lehetnek az elhízáshoz kapcsolódó aktivitás csökkenés és étrendi változások lehetséges hatásainak megértésében" - mondta Theodore Garland, az UCR fiziológusa.

Az élet korai szakaszában az egészséges életmód kialakítása rendkívül fontos, és a pandémiát követően különösen nagy jelentősége lesz ismét.

"A COVID-19 lezárások miatt, különösen az első hónapokban, a gyerekek nagyon keveset mozogtak. Sokaknak, akik nem kertes házban vagy park közelében élnek, az iskola volt az egyetlen fizikai aktivitás forrása" - mondta Cadney. "Fontos, hogy odafigyeljünk a gyerekekre és segítsük őket elindulni a helyes úton.”

Tekintettel arra, hogy a rendszeres testmozgás a felnőttek szorongását is csökkenti, ezért aztán különösen fontos a gyermekek fizikai és mentális egészségét elősegíteni, hogy ezáltal kiegyensúlyozott felnőtt életet élhessenek.

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Baromfi Világnap: május 10-e a baromfis szakma ünnepe

Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

Gombaevéssel a rák és a szellemi hanyatlás ellen

A gombafélék elég megosztók a tányéron: vannak akik nagyon kedvelik a belőlük készült ételeket, mások pont ellenkezőleg. Azt azonban már számos kutatás igazolta, hogy nagyon jó hatással van a gombafogyasztás az egészségi állapotunkra.

Sajtkészítők versengtek Béren

Hagyományteremtő céllal rendezték meg az 1. Nógrád Megyei Sajtvásárt és Sajtversenyt Béren. A versenyre több mint harminc megyei és környékbeli sajtkészítő nevezett, összesen 80 termékkel.

Már van Covid 19 elleni vakcina állatoknak is

A világon több olyan eset történt, hogy a koronavírus fertőzés emberről állatra, majd állatról emberre is terjedt. Épp ezért több ország fejleszt állatoknak szánt vakcinát, ám az oroszoknál már kész is az első ilyen...

A pálmaolajmentes termékeket keresik a magyarok

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói részletesen megvizsgálták a pálmaolajat tartalmazó termékek fogyasztói megítélését. A magyar fogyasztók ezen ismeretei meglehetősen szűkösek, a fogyasztók a vásárlások során mégis a pálmaolajmentes termékeket keresik – írja a Sustainability szaklapban frissen megjelent tanulmány.

Luxus "ebéd" ebeknek - A Hilton szállodalánc különleges fogásokat kínál kutyáknak

A Hilton 32 állatbarát szállodájában május 17-től lesz elérhető a Bone Appétit kutyamenü a vendégek és kedvenceik számára az Egyesült Királyságban és Írországban.

Oroszország a hajdinaexport korlátozását fontolgatja

Oroszország azt fontolgatja, hogy egy ideig korlátozza a hajdina exportját annak érdekében, hogy stabilan tudja tartani a hazai árakat – közölte az orosz mezőgazdasági minisztérium.

Száz Covid-pozitív spárgaszedő miatt zárhatnak az iskolák

Egy németországi spárgatermesztő gazdaság dolgozói között rutinszerűen végzett koronavírus-tesztelés során a tesztek mintegy tizede pozitív lett. Ezzel olyan szintet ért el az új fertőzöttek aránya a járásban, amelynél a törvény már korlátozó intézkedéseket ír elő.

Vertikális farm Budapest közepén - mesterséges fénnyel termesztik a mikrozöldségeket

Egyedülálló kutatás-fejlesztési vertikális farmot avatott a Tungsram május 5-én Budapesten. A létesítményben kizárólag mesterséges fénnyel, hidropóniás rendszerben, számítógépes szenzorok igénybevételével termesztenek növényeket, egyetemekkel együttműködve végeznek kutatásokat a jövő élelmiszerellátása érdekében és az egész ország számára piaci kiugrást jelentő beltéri gazdálkodás témájában.

Fiatalok szemléletmódja lehet a vállalatok jövője

Az alma materből kikerülő frissdiplomások agráriumban való elhelyezkedése nem kis kihívás elé állítják a fiatalokat. A cégek többsége elvárja a több éves szakmai tapasztalatot és idegennyelv-ismeretet, ugyanakkor a mai világ megköveteli az ifjúság új szemlélet- és gondolkodásmódját, amit a vállalatok a piaci versenyképességben tudnának kamatoztatni.