0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A magyar pékeknek is jó, ha a baguette a világörökség része lesz

A francia kulturális minisztérium benyújtotta pályázatát az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO), hogy a baguette-t, a ropogós héjú hosszúkás francia fehérkenyeret vegyék föl a világörökségi listára. A Magyar Pékszövetség támogatja a francia kezdeményezést, mivel már maga a a tény is ráirányítja a világ figyelmét a bagetten keresztül a pékekre.

Franciaország azért pályázott, mert az országban a pékségek száma folyamatosan csökken, elsősorban a vidéki területeken: míg 1970-ben 55 ezer házi készítésű péksüteményeket árusító pékség volt az országban (790 lakosonként egy), addig jelenleg már csak 35 ezer (2 ezer lakosonként egy), s a szerepüket gyakran az üzemileg, adalékanyagokkal készített baguette váltotta fel.

A francia pékszövetség 2018 decemberében javasolta Emmanuel Macron elnöknek, hogy támogassa kezdeményezésüket az UNESCO-világörökségi listára való felvételre. A szervezet szerint a 20. század elején megjelent, lisztből, vízből, sóból és élesztőből készült péktermék az Eiffel-toronnyal együtt Franciaország legfontosabb jelképévé vált, és helye lenne a világörökségi listán.

 

 

„A francia kezdeményezést messzemenőkig tudjuk támogatni, érdeklődve várjuk a bizottság válaszát

– válaszolta a magyarmezogazdasag.hu kérdésére a Magyar Pékszövetség. Már maga a kezdeményezés is ráirányítja a világ figyelmét a baguetten keresztül a pékekre. Amíg például egy-egy verseny után egy mesterséf vagy cukrász hatalmas figyelmet kap, addig az ugyancsak kiváló eredményeket elérő pékek kevésbé kerülnek rivaldafénybe. Természetesnek vesszük, hogy sütnek, minőséget adnak. Ahogyan a francia kulturális minisztérium is írja, fontos a szakma népszerűsítése ebben a formában is.”

Az UNESCO 2018 decemberében a nápolyi pizzasütők mesteri szaktudását (a pizzatészta pörgetését a levegőben) vette fel a világ szellemi örökségének listájára, miután azt kétmillió ember kérte petícióban.

A pékek munkáját uniós szinten is eddig egy-egy termék oltalom alá helyezésével ismerték el. Az Európai Bizottság eddig két magyar kötődésű pékterméket vett fel a hagyományos különleges termékek nyilvántartásába: a tepertős pogácsát és a pozsonyi kiflit. A tepertős pogácsa szabályozására hosszú évek után idén februárban került pont.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/MTI