0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Válságban a brit sertés export

A brit Nemzeti Sertésszövetség (NPA) szerint az új Brexit-követelmények miatt képtelenség tenyészállatokat exportálni az EU-ba, ami károsítja az Egyesült Királyság sertéságazatát.

Az új szabályozások értelmében Nagy- Britanniába az EU-n kívüli országokból érkező legtöbb állat-, állati termék- és nem állati eredetű termék szállítmánynak egy határállomáson (BCP-Border Control Post) keresztül kell érkeznie az országba.

Rebecca Veale NPA-től a BBC Farming Today című műsorban arról beszélt, hogy az új követelmények a határállomásokon (BCP), melyek az Egyesült Királyságból kivitt és az Egyesült Királyságba behozott állatok ellenőrzésére vonatkoznak zavart okoznak az állattenyésztési ágazatokban.

„Sajnos az általunk használt tengeri kikötőkön át vezető utakon jelenleg nincsenek határállomások” –

tette hozzá Rebecca Veale a szabályozás sertésekre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

Elmondta, hogy az NPA „nagyon keményen dolgozik néhány olyan országgal, akik érdekeltek a BCP bevezetésében”, de hangsúlyozta, hogy hiába történik előrelépés az ügyben, jelenleg senki sem fogad élő állatokat.

„Az Egyesült Királyság sertésipara számára nagyon fontos lenne, hogy tenyészállatokat exportáljunk” – tette hozzá.

„Kevés tenyésztő vállalat van, és az, hogy képesek legyenek működni mind az országban, mind külföldön nélkülözhetetlen a termelők számára.”

Az NPA vezető politikai tanácsadója, Charlie Dewhirst az NPA Pig Industry Group legutóbbi ülésén új BCP-k felkutatásáról beszélt Uniós kikötőkben.

Egy lehetséges szárazföldi helyszínt már találtak Calais közelében, bár ennek még a francia hatóságok és Brüsszel jóváhagyásra van szüksége.

További lehetőségek merültek fel még Hollandiában és Belgiumban, azonban létesítmények sehol sem épültek, így valószínűleg eltart egy ideig, mire az export folytatódhat.

Forrás: www.agriland.co.uk