0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

360 ezer diákkal egy hétig a fenntarthatóságról

Április 19-23. között hatodik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet. A rendezvénysorozat Áder János online tanórájával kezdődött hétfő délelőtt. A Témahéten határon innen és túl több mint 1600 iskola 360 ezer diákja foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével.

A program sikerét a fenntarthatóságért elkötelezett szervezetek és szakemberek aktív részvétele és támogatása biztosítja.

Az idei év kiemelt témái az erdők, a fenntartható divat és a körforgásos gazdaság kérdéskörei.

A fenntarthatóság korunk egyik legfontosabb és legösszetettebb kérdése. Milyen világban élünk majd 10, 20, 50 év múlva? A Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét egy komplex szemléletformálási program, ami a jövő generációját, a diákokat szólítja meg iskolai és iskolán kívüli tanórákkal, programokkal, aktivitásokkal. A célja, hogy riogatás helyett a diákoknak bemutassa az összefüggéseket, rendszerszemléletet adjon, ráébressze őket egyéni felelősségükre és a cselekvés lehetőségére.

Idén a járványhelyzet nehézségei ellenére is több mint 1600 iskola regisztrált a Fenntarthatósági Témahétre, ezzel is megerősítve, hogy a náluk tanuló mintegy 360 ezer diák nyitott és érdeklődő a téma iránt.

A digitális oktatást támogatva a szervezők számos online is elérhető, tanítható, végrehajtható programot biztosítanak a résztvevőknek.

A Fenntarthatósági Témahét fővédnöke Áder János köztársasági elnök, aki minden évben aktívan részt is vesz a Témahét programjaiban egy középiskolásoknak szóló tanóra megtartásával. A járványhelyzet miatt az idei elnöki tanóra az online térbe költözött. A tanóra az újonnan elkészült Zöld Föld fenntarthatósági tankönyv példáin keresztül járja körbe az erdő, mint ökoszisztéma, a fenntartható divat, illetve a zöld gazdaság, körforgásos gazdaság és az elektromos autózás kérdéseit.

A Fenntarthatósági Témahét sikerének egyik kulcsa a fenntarthatóságért elkötelezett szakmai szervezetek és szakemberek széles körű bevonása a tananyagok, programok, aktivitások kialakításába.

A témában érintett meghatározó kormányzati szervek, szakmai alapítványok, egyesületek, civil szerezetek, egyetemek és nagyvállalatok sora vesz részt támogatóként a program formálásában.

Az Agrárminisztérium évek óta kiemelt szakmai támogatója a Fenntarthatósági Témahétnek, tavaly több mint 700 iskolában támogatta az iskolai faültetési programot, idén is az Országfásítási Program keretében 260 településen csatlakozhatnak a diákok a faültetési programokhoz. Az Országos Erdészeti Egyesülettel közösen meghirdetett Fedezd fel az örökséged! online vetélkedő a középiskolásokat szólítja meg. „A Fenntarthatósági Témahét lehetőséget ad arra, hogy a diákok megismerjék és megszeressék a magyar erdőket. Mert erdők nélkül nincs fenntartható jövő. Ezért az állami erdőgazdaságok közreműködésével azt mutatjuk be a résztvevőknek, hogy a környezetet módosító emberi hatásokat ellensúlyozva miként vállalhatunk aktív szerepet az erdők fenntartásában és gyarapításában.

Bízunk benne, hogy a most megszerzett ismeretek alapján minél többen köteleződnek el egy életre a fenntarthatóság alapelvei mellett”

– mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a Fenntarthatósági Témahét online nyitórendezvényén.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2021. április 19–23. közötti hétre hirdette meg a Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között. A Témahét fővédnöke Áder János köztársasági elnök, kiemelt támogatója a Kék Bolygó Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, kiemelt partnere az Agrárminisztérium, szervezője a PontVelem Nonprofit Kft.

A Témahét nyitófilmje: Témahét nyitófilm 2021., az erdő mint ökoszisztéma, fenntartható közösség, fenntarthatósági témahét – Videa

Forrás: Agrárminisztérium