Back to top

360 ezer diákkal egy hétig a fenntarthatóságról

Április 19-23. között hatodik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet. A rendezvénysorozat Áder János online tanórájával kezdődött hétfő délelőtt. A Témahéten határon innen és túl több mint 1600 iskola 360 ezer diákja foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével.

A program sikerét a fenntarthatóságért elkötelezett szervezetek és szakemberek aktív részvétele és támogatása biztosítja.

Az idei év kiemelt témái az erdők, a fenntartható divat és a körforgásos gazdaság kérdéskörei.

A fenntarthatóság korunk egyik legfontosabb és legösszetettebb kérdése. Milyen világban élünk majd 10, 20, 50 év múlva? A Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét egy komplex szemléletformálási program, ami a jövő generációját, a diákokat szólítja meg iskolai és iskolán kívüli tanórákkal, programokkal, aktivitásokkal. A célja, hogy riogatás helyett a diákoknak bemutassa az összefüggéseket, rendszerszemléletet adjon, ráébressze őket egyéni felelősségükre és a cselekvés lehetőségére.

Idén a járványhelyzet nehézségei ellenére is több mint 1600 iskola regisztrált a Fenntarthatósági Témahétre, ezzel is megerősítve, hogy a náluk tanuló mintegy 360 ezer diák nyitott és érdeklődő a téma iránt.

A digitális oktatást támogatva a szervezők számos online is elérhető, tanítható, végrehajtható programot biztosítanak a résztvevőknek.

A Fenntarthatósági Témahét fővédnöke Áder János köztársasági elnök, aki minden évben aktívan részt is vesz a Témahét programjaiban egy középiskolásoknak szóló tanóra megtartásával. A járványhelyzet miatt az idei elnöki tanóra az online térbe költözött. A tanóra az újonnan elkészült Zöld Föld fenntarthatósági tankönyv példáin keresztül járja körbe az erdő, mint ökoszisztéma, a fenntartható divat, illetve a zöld gazdaság, körforgásos gazdaság és az elektromos autózás kérdéseit.

A Fenntarthatósági Témahét sikerének egyik kulcsa a fenntarthatóságért elkötelezett szakmai szervezetek és szakemberek széles körű bevonása a tananyagok, programok, aktivitások kialakításába.

A témában érintett meghatározó kormányzati szervek, szakmai alapítványok, egyesületek, civil szerezetek, egyetemek és nagyvállalatok sora vesz részt támogatóként a program formálásában.

Az Agrárminisztérium évek óta kiemelt szakmai támogatója a Fenntarthatósági Témahétnek, tavaly több mint 700 iskolában támogatta az iskolai faültetési programot, idén is az Országfásítási Program keretében 260 településen csatlakozhatnak a diákok a faültetési programokhoz. Az Országos Erdészeti Egyesülettel közösen meghirdetett Fedezd fel az örökséged! online vetélkedő a középiskolásokat szólítja meg. „A Fenntarthatósági Témahét lehetőséget ad arra, hogy a diákok megismerjék és megszeressék a magyar erdőket. Mert erdők nélkül nincs fenntartható jövő. Ezért az állami erdőgazdaságok közreműködésével azt mutatjuk be a résztvevőknek, hogy a környezetet módosító emberi hatásokat ellensúlyozva miként vállalhatunk aktív szerepet az erdők fenntartásában és gyarapításában.

Bízunk benne, hogy a most megszerzett ismeretek alapján minél többen köteleződnek el egy életre a fenntarthatóság alapelvei mellett”

– mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a Fenntarthatósági Témahét online nyitórendezvényén.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2021. április 19–23. közötti hétre hirdette meg a Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között. A Témahét fővédnöke Áder János köztársasági elnök, kiemelt támogatója a Kék Bolygó Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, kiemelt partnere az Agrárminisztérium, szervezője a PontVelem Nonprofit Kft.

A Témahét nyitófilmje: Témahét nyitófilm 2021., az erdő mint ökoszisztéma, fenntartható közösség, fenntarthatósági témahét - Videa

Forrás: 
Agrárminisztérium

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Menedék és újrakezdés

Másfél évtizede segítséget nyújtottunk a Talpalatnyi zöld Hollós Lászlóval ismeretterjesztő műsorhoz. A Kis-Sárréttel foglalkozó fejezetnek végül a Megtartó sárrét címet adtuk, majd a Menedék és újrakezdés alcímet is hozzáragasztottuk.

Megkerüli Hubertlakot

Bakonybéltől nem messze, a Magas-Bakony rengetegén át halad a Bakonyerdő Zrt. Hubertlaki Tanösvénye. Kalandos túra végigjárni, miközben sok érdekes információval gazdagodhatunk a térség élővilágáról, az erdőgazdálkodásról, és megcsodálhatjuk a környék gyöngyszemét, a bakonyi Gyilkos-tavat is.

30 év története

A fél évszázados jubileum apropóján igényes megjelenésű, a teljes időszak történetét átfogó kiadványt adott ki az év végén a Zalaerdő Erdészeti Zrt. A könyv részletezi az elmúlt évtizedek eredményeit, nehézségeit, bemutatja az öt erdészet tevékenységét és munkatársait.

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Jó úton vagyunk

Tavaly Kiss Lászlót választották az Országos Erdészeti Egyesület elnökének. A hazai erdésztársadalom egyik tapasztalt alakjával a magyar erdészet és a magyar erdők jövőjéről beszélgettünk.

Valóságos főszereplők

Hajdanán az emberek szíve együtt lüktetett a természettel. Bár nem voltak tudósok vagy zsenik, jól ismerték a természet törvényeit. Olvastak a csillagok állásából, követték az állatok rejtett ösvényeit, és alaposan megfigyelték a növények törékenységét. S hogy mindez nem csak mese, arra Fekete István, korunk egyik legkiemelkedőbb írójának életműve a bizonyíték.

Ahol hisznek a boldog állattartásban

Lassúság. Lelassulás. Lassítás. Mindenkinek mást jelentenek e szavak. Van, aki egyfajta figyelmeztetésnek, jelnek tekinti az élettől, hogy ideje visszavenni tempót, és a folytonos sietség, kapkodás, a munkák, a tárgyak, az élmények halmozása helyett megélni a mindennapok apró örömeit. Akár az állattartásban is.

A precíziós gazdálkodást kutatják a Széchenyi István Egyetem óvári karán

A győri Széchenyi István Egyetem hagyományosan rendkívül erős gyökerekkel rendelkezik a műszaki és informatikai tudományok terén, s erre építve valósít meg a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar egy olyan projektet, amelynek középpontjában a precíziós gazdálkodás áll.

Terménytárolók, szárítók és tisztítók támogatására is lehet pályázni

Az Agrárminisztérium a megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében 50 milliárd forintos keretösszeggel pályázatot hirdet terménytárolók, szárítók és tisztítók támogatására. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. augusztus 2-től lesz lehetőség - jelentette be Nagy István agrárminiszter.