Back to top

Simon Péter: Magányos vadkan

„Egy Eger melletti faluban, Felsőtárkányban, a Bükk kapujában nőttem fel. Már kis koromtól rengeteg időt töltök a bükki erdőkben, legyen szó sportról, kirándulásról vagy természetfotózásról. A fotózás rejtelmeibe még a digitális korszak előtt édesapám vezetett be, de a képalkotás szeretete azóta is töretlen bennem."

"A Bükk adta lehetőségek inkább a tájkép- és makrófotózásnak kedveznek, mivel nagyvadjaink nagyon óvatosak, és szinte csak olyan fényviszonyok között mozognak, amikor a fotózás már nehézkes.

Ráadásul én nem használok lessátrakat, illetve előre megépített leseket, nem fotózok etetőknél, ezáltal ténylegesen azon érintetlen, természetes élőhelyükön kapom őket lencsevégre, ahol ember nagyon ritkán jár.

Ehhez sok idő, energia, de legfőképpen nagyon nagy helyismeret szükséges. Tudni kell, hová járnak feküdni a vaddisznók, merre váltanak a szarvasok, figyelve arra, hogy elkerüljük az őzek riasztását. Csak ezzel a módszerrel lehet fotót készíteni egy nyugodtan, vackában fekvő vadkanról. Szerintem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy akárhányszor nézzük saját fotóinkat, újra átéljük készítésük pillanatait és körülményeit.

Erről a képről eszembe jut, milyen volt fehér álcaruhában, hóban, hidegben hét kilométert cipelni a nagy és nehéz optikát.

Aznap nem voltam túl szerencsés. Utam felénél felébresztettem egy konda vaddisznót a lábam alatt megroppanó ág miatt.

Utolsó esélyemként útvonalat változtattam, és egy másik „tuti” fekhely felé vettem az irányt. Óvatosan közelítettem, a szél is nekem kedvezett. A fekhely egy kőperem alatt félkör alakban helyezkedik el, erről a kőperemről pillantottam meg a magányos kant.

Fotó: Simon Péter

Amikor egy ilyen fotó elkészül, az minden szenvedésért kárpótol, és örök élmény marad. Ez a kép még inkább felértékelődik az afrikai sertéspestis pusztítása miatt.

Büszke vagyok, hogy ennyire közelre be tudtam cserkelni egy tapasztalt és figyelmes állatot.

Ugyanakkor nagyon elszomorít, hogy lehet ő volt az utolsó, akit lencsevégre kaphattam. Bízom abban, hogy a kialakult állapot nem végleges, és a jövőben újra fotózhatok ily módon vaddisznókat.”

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2021/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Menedék és újrakezdés

Másfél évtizede segítséget nyújtottunk a Talpalatnyi zöld Hollós Lászlóval ismeretterjesztő műsorhoz. A Kis-Sárréttel foglalkozó fejezetnek végül a Megtartó sárrét címet adtuk, majd a Menedék és újrakezdés alcímet is hozzáragasztottuk.

Megkerüli Hubertlakot

Bakonybéltől nem messze, a Magas-Bakony rengetegén át halad a Bakonyerdő Zrt. Hubertlaki Tanösvénye. Kalandos túra végigjárni, miközben sok érdekes információval gazdagodhatunk a térség élővilágáról, az erdőgazdálkodásról, és megcsodálhatjuk a környék gyöngyszemét, a bakonyi Gyilkos-tavat is.

30 év története

A fél évszázados jubileum apropóján igényes megjelenésű, a teljes időszak történetét átfogó kiadványt adott ki az év végén a Zalaerdő Erdészeti Zrt. A könyv részletezi az elmúlt évtizedek eredményeit, nehézségeit, bemutatja az öt erdészet tevékenységét és munkatársait.

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Jó úton vagyunk

Tavaly Kiss Lászlót választották az Országos Erdészeti Egyesület elnökének. A hazai erdésztársadalom egyik tapasztalt alakjával a magyar erdészet és a magyar erdők jövőjéről beszélgettünk.

Valóságos főszereplők

Hajdanán az emberek szíve együtt lüktetett a természettel. Bár nem voltak tudósok vagy zsenik, jól ismerték a természet törvényeit. Olvastak a csillagok állásából, követték az állatok rejtett ösvényeit, és alaposan megfigyelték a növények törékenységét. S hogy mindez nem csak mese, arra Fekete István, korunk egyik legkiemelkedőbb írójának életműve a bizonyíték.

A precíziós gazdálkodást kutatják a Széchenyi István Egyetem óvári karán

A győri Széchenyi István Egyetem hagyományosan rendkívül erős gyökerekkel rendelkezik a műszaki és informatikai tudományok terén, s erre építve valósít meg a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar egy olyan projektet, amelynek középpontjában a precíziós gazdálkodás áll.

London nyaralni hívja a briteket

A koronavírus-járvány átírja a turizmust. A kozmopolita világváros, London most a belföldi turizmusra épít. A "Let's Do London" elnevezésű kampányra 6 millió fontot költenek.

Megkezdődött a Mecsek Discovery Center beruházás

A napokban megkezdődtek a 2022 őszéig felépülő új természetismereti központ, a Mecsek Discovery Center építési munkálatai Árpádtetőn. Első lépésként a Mecsekerdő Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskolájának épületét bontják el, ennek helyére kerül majd a Mecsek-hegység természeti, kulturális és ipartörténeti értékeit bemutató állandó kiállítás és oktatóközpont.