Back to top

Franciaországban is kevés kajszi, cseresznye lesz

Ahogyan nálunk, Franciaországban is letarolta a fagy a csonthéjas ültetvények egy részét. A piac várhatóan pótolja a terméshiányt, nagy kérdés azonban, hogy a francia termelők hogyan birkóznak meg a siralmas helyzettel, nyilatkozta egy francia nagykereskedő.

Nagyon sok francia gyümölcsöst sújtott a fagy, főként a Rhône völgyében és Provence-ban elterülő csonthéjas ültetvények szenvedték meg a szokatlan április eleji hideget.

A leginkább faggyal sújtott Rhône völgyében 60-100 százalékos az őszibarackosok vesztesége.  A nem védett kajszisokban pedig mintegy 80 százalék. A többi termőtájon ez alatt maradt a kár. 

Más gyümölcsösöket, például a Loire-völgyi almásokat kevésbé előrehaladott virágzásban érte a fagy, így ott várhatóan kisebb lesz a kiesés, mint a kajsziból. A veszteségek számszerűsítésére azonban még várni kell, hiszen bő két is kell ahhoz, hogy kiderüljön, valóban mennyire sérültek a virágok.

A fagy miatt nagyon kevés hazai gyümölcs várható a francia piacokon. Főként francia cseresznyéből, kajsziból, őszibarackból lesz hiány, de a szilva kínálata is kérdéses.

Azt pedig még a kereskedők sem tudják biztosan, hogy honnan pótolják a kieső termést.

Bíznak a spanyol, török, görög importban, illetve a meggy esetén az Egyesült Államokra számítanak. Biztosat azonban csak a betakarítás időszakában lehet majd tudni.

A szokatlan hidegnek ugyanakkor mindenekelőtt a termelők az áldozatai. Ők már nem tudnak mit tenni, legföljebb valamiféle támogatásban bíznak a veszteségeik enyhítésére. A kereskedők ugyanakkor még sikerrel találhatnak árut a francia piacra.

Az április eleji hideg a mediterrán országokat is érintette. Spanyolországnak és Olaszországnak az északi térségein sújtotta az ültetvényeket. A belga csonthéjas-termelők ugyanakkor valamivel szerencsésebbek voltak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elfogadhatatlan árat kínálnak a meggyért a konzervgyárak

A Penta Familia Szövetkezetben meggypiaci megbeszélést tartottak termesztők és a konzervgyárak képviselői részvételével. Keczkó Pétert, a szövetkezet elnökét kérdeztük, mire jutottak a rendezvényen.

Lerakták a Szabolcsi Alma Centrum alapkövét Újfehértón

Jövő márciusban készülhet el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb mezőgazdasági beruházása Újfehértón, a Szabolcsi Alma Centrum. Ez a logisztikai és tudásközpont reményt ad a híres termőtáj almatermesztőinek, hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen.

A legszebb standok Fehérvárcsurgón

A 17. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok zárása előtt néhány órával adják át a két legszebb standnak járó elismerést. Károlyi György és Károlyi Angelica megköszönte minden résztvevőnek, hogy a járvány ellenére kitartottak és eljöttek Fehérvárcsurgóra, ez volt a legszívrehatóbb a szervezők számára.

Csak a melegre várnak a károsítók – Növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Mintegy kéthetes lemaradásban vannak a növények a hűvös tavasz miatt, ugyanakkor sok növénybetegségnek sem kedvezett az eddigi időjárás. A varasodás és a tűzelhalás terjedését például gátolja az alacsony éjszakai hőmérséklet, illetve az almamoly sem rajzik olyan intenzíven, mint az előző években. Lesújtó ugyanakkor a csonthéjasok látványa a korábbi moníliás fertőzés miatt.

VinAgora: a bor iránytűje

Az elmúlt időszakban engedett a koronavírus a szorításából, így nem volt kétséges, hogy megtartják a 22. VinAgora Nemzetközi Borversenyt.

Hogyan segíthetjük a szőlő kötődését?

Az idei hűvös tavasz miatt késésben van a szőlővirágzás, ezért érdemes segíteni a virágzás, megtermékenyülés, kötődés folyamatát. A Kerti Kalendárium júniusi számában Németh Krisztina ehhez ad részletes segítséget. A rügyben tavaly nyár végére alakult ki a fürtkezdemény, idén tavasszal vált véglegessé a virágok száma. Sokáig száraz is volt az időjárás, ami hátrányosan érintette ezt a folyamatot.

Rekordértékesítés a bioélelmiszer-piacon

A biogyümölcsök és zöldségek értékesítése 20,4 milliárd dollárt tett ki, ami a teljes bioélelmiszer értékesítés több mint egyharmadát és az országban eladott összes gyümölcs és zöldségmennyiség 15%-át teszi ki.

A nagyközönség számára is látogatható lesz Európa egyik legnagyobb állattenyésztési kiállítása

A francia Sommet de l'Élevage, Európa egyik legnagyobb állattenyésztési kiállításának, szervezői megerősítették, hogy idén októberben élő bemutatót tartanak, a franciaországi Covid-19 oltási program befejeztével. A 2021-es kiállítást jelenleg október 5-8-ra tervezik Clermont-Ferrand-ban.

A monszun menti meg India mezőgazdaságát

India valószínűleg kiadós monszun esőzésekben részesül idén, feljavítva ezzel egy korábbi előrejelzést és növelve a mezőgazdasági termelés növekedésére irányuló várakozásokat a COVID-19 fertőzések pusztító második hulláma közepette.

A múlt héten csökkent az ukrán napraforgóolaj exportára

Az ukrán napraforgóolaj exportára az elmúlt héten csökkent, tonnánként 25 dollárral esett a gyenge kereslet miatt - közölte hétfőn az APK-Inform elemzőcég.