Back to top

Trófeaszemle: a hagyomány és megújulás szellemében

Beléptünk a világkiállítás évébe. A munkálatok az ütemterv szerint zajlanak, a programok és a szakmai konferenciák szervezése célegyenesbe ért. A szervezőknek azonban továbbra sincs szusszanásnyi idejük, hiszen a hátralévő finomhangolásokkal is végezniük kell, és szeptember hamarabb itt lesz, mint gondolnánk.

A világkiállítás központi eseményének részét képező nagyszabású trófeakiállítás létrehozásán is dolgoznak a szakemberek, a részletekbe Bors Richárd, a világkiállítást szervező iroda szakmai igazgatója avatott be bennünket.

A trófeakiállítás a teljes területén megújuló HUNGEXPO második legnagyobb kiállítóterű, G-jelű pavilonjában, mintegy 4000 négyzetméteren lesz látható.

A világ minden tájáról érkeznek majd érmes, vagy világrekord trófeák.

Külföldről mintegy 1500 érkezik a 100 preparátum mellett, előbbiek az országok falán sorakoznak majd, utóbbiakból pedig diorámát állítanak össze a trófeacsarnok központi helyén.

Bors Richárd: Várjuk a felajánlásokat a magyar vadászoktól is
Fotó: Egy a Természettel

Természetesen a magyar vadászok is bemutathatják az általuk elejtett vagy öröklött trófeákat. Ez esetben is 1500 felajánlást várnak a szervezők, és azon túlmenően, hogy a trófeák a részletes adatokkal (elejtő neve, trófea minősítése, pontszáma, elejtés helye stb.) felkerülnek a kiállítási falra, a legimpozánsabbakat a világkiállítás trófeakatalógusában is szerepeltetik. Ebben a trófeák sorszámot kapnak, valamint a bírálati pontokat és a vadfaj nevét is feltüntetik. A szervezők minden beküldött trófeáról 3D-s fotót készítenek, és azokat feltöltik erre a célra kialakított internetes felületre, ahol egy alkalmazás segítségével az összes trófeát megtekinthetik az érdeklődők.

„A trófeakiállítást alapvetően a ’71-es világkiállítás mintájára, de modernebb elgondolásban alakítjuk ki.

Egységes, mégis a hazai és külföldi trófeák jól láthatóan elkülönülő, dekorációval színesített, kellemes hangulatú helyszínt tervezünk létrehozni.

Fotó: Egy a Természettel
Ebben elévülhetetlen érdemei lesznek a szakmai igazgatóság egyik kurátorának, Pálinkás Róbertnek, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatójának, aki a világkiállítás trófeacsarnokáért felel. Külön szegletet különítünk el a magyarországi világelső trófeáknak is, egyebek mellett eredetiben szeretnénk megmutatni az ötven évvel ezelőtti rendezvény címertrófeáját, az Auloch-bikát is. Emellett minden csarnokban lesz színpad, ahol előadásokkal várják az érdeklődőket. A trófeacsarnok színpadán például Magyarországon ismert, de hazánkban nem élő vadfajok látványbírálatát ismertetik a szakemberek. Minden nap más vadfaj bírálatát részletezik” – magyarázta Bors Richárd a terveket.

Külön csarnokban kapnak helyet a preparátumok.

A hazai és külföldi vadon élő állatok számos, művészeti alkotás igényével elkészíttetett preparátumai lesznek láthatók.

Emellett a nemzeti parkok közreműködésének köszönhetően olyan védett állatok preparátumait is kiállítják, amelyeket a természetvédelmi őrök elhullva, elütve, de még „használható” állapotban találtak a területeiken. Természetesen egyetlen védett egyed sem került puskavégre csak azért, hogy kiállítási darabként szerepeljen.

A világkiállítás másik fő eseménye az ötnapos, több szakmai tematikára osztott vadászati konferencia lesz a HUNGEXPO konferenciaközpontban. A rendezvény szakmai kurátorának Gőbölös Pétert, a Gyulaj Erdészeti és Vadászat Zrt. vezérigazgatóját kérték fel, akinek segítségével összesen közel száz hazai és külföldi nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szaktekintély előadásait hallgathatják meg az érdeklődők.

„A jogi, vadgazdálkodási, vadegészségügyi, biodiverzitással kapcsolatos, kifejezetten szakmai előadásokat bárki meghallgathatja, a belépőjegy árában benne van a konferencián való részvétel is.

A konferenciaterem azonban egy időben 600 ember befogadására képes, ezért a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött” – tudtuk meg a szakmai igazgatótól.

Legalább ezüstérmes

A hazai vadászoktól kizárólag gímszarvasbika-, dámbika-, őzbak-, vadkan-, muflonkos-, róka-, borz-, aranysakál-trófeákat várnak a szervezők A szabályos trófeák esetében elvárt a legalább ezüstérmes minősítés. Az abnormis trófeák közül a tájegységi fővadászok döntik el, melyek azok az igazán különleges darabok, amik kiállításra érdemesek. A trófeákat a területileg illetékes tájegységi fővadászoknál, átvételi elismervény ellenében lehet leadni. A tájegységi fővadászok elérhetőségéről és egyéb információkról a mark.kovacs@onewithnature2021.org e-mail-címen adnak tájékoztatást.

A vadgazdálkodási konferencia utolsó napja viszont már nem a teremben, hanem terepen zárul. A programhoz 300 fő csatlakozhat, ezért a részvétel szintén regisztrációhoz kötött.

A tervek szerint két program közül lehet választani, és a Pilisi Parkerdő kezelésében lévő helyszínekre majd a HUNG-EXPO-tól induló busz viszi a jelentkezőket.

A Budakeszi Vadasparkban a hazánkban élő nagyvadat mutatják be, míg a másik program során a Hárs-hegyi örökerdő tanösvénybe látogatnak el az érdeklődők a hazai növényflóra áttekintésére. A túra végeztével szintén a buszokkal térhetnek vissza a látogatók az indulási pontra.

Mindez csak ízelítő abból a programfolyamból, ami idén szeptember 25. és október 14. között várja az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás látogatóit.

A szervezők járványprotokollal készülnek a vírushelyzetben felmerülő korlátozások betartására.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2021/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Menedék és újrakezdés

Másfél évtizede segítséget nyújtottunk a Talpalatnyi zöld Hollós Lászlóval ismeretterjesztő műsorhoz. A Kis-Sárréttel foglalkozó fejezetnek végül a Megtartó sárrét címet adtuk, majd a Menedék és újrakezdés alcímet is hozzáragasztottuk.

Megkerüli Hubertlakot

Bakonybéltől nem messze, a Magas-Bakony rengetegén át halad a Bakonyerdő Zrt. Hubertlaki Tanösvénye. Kalandos túra végigjárni, miközben sok érdekes információval gazdagodhatunk a térség élővilágáról, az erdőgazdálkodásról, és megcsodálhatjuk a környék gyöngyszemét, a bakonyi Gyilkos-tavat is.

30 év története

A fél évszázados jubileum apropóján igényes megjelenésű, a teljes időszak történetét átfogó kiadványt adott ki az év végén a Zalaerdő Erdészeti Zrt. A könyv részletezi az elmúlt évtizedek eredményeit, nehézségeit, bemutatja az öt erdészet tevékenységét és munkatársait.

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Jó úton vagyunk

Tavaly Kiss Lászlót választották az Országos Erdészeti Egyesület elnökének. A hazai erdésztársadalom egyik tapasztalt alakjával a magyar erdészet és a magyar erdők jövőjéről beszélgettünk.

Valóságos főszereplők

Hajdanán az emberek szíve együtt lüktetett a természettel. Bár nem voltak tudósok vagy zsenik, jól ismerték a természet törvényeit. Olvastak a csillagok állásából, követték az állatok rejtett ösvényeit, és alaposan megfigyelték a növények törékenységét. S hogy mindez nem csak mese, arra Fekete István, korunk egyik legkiemelkedőbb írójának életműve a bizonyíték.

A precíziós gazdálkodást kutatják a Széchenyi István Egyetem óvári karán

A győri Széchenyi István Egyetem hagyományosan rendkívül erős gyökerekkel rendelkezik a műszaki és informatikai tudományok terén, s erre építve valósít meg a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar egy olyan projektet, amelynek középpontjában a precíziós gazdálkodás áll.

Megkezdődött a Mecsek Discovery Center beruházás

A napokban megkezdődtek a 2022 őszéig felépülő új természetismereti központ, a Mecsek Discovery Center építési munkálatai Árpádtetőn. Első lépésként a Mecsekerdő Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskolájának épületét bontják el, ennek helyére kerül majd a Mecsek-hegység természeti, kulturális és ipartörténeti értékeit bemutató állandó kiállítás és oktatóközpont.

Pünkösd Gemencen: Rezét gőzös újra pöfög!

Először áll szolgálatba és várja utasait a teljes felújítása után pünkösd hosszú hétvégéjén Rezét gőzös. Emellett vezetett gyalogtúra, lovas fogatozás, kézműves játékok, kiállítás, valamint kürtöskalács, méz- és lekvárkülönlegességek várják a kirándulókat a három napos ünnepen Gemenc déli kapujában, az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központjában, Pörbölyön.