Back to top

Bogyóshelyzet Európában

Miközben hazánkban halódik a bogyóstermesztés, a világon egyre nagyobb a kereslet és a kínálat málnából, szederből, ribiszkéből. Sokfelé termesztőberendezésekben, intenzív módszerekkel nevelik ezeket a fajokat. Húsvét után jelent meg a világpiacon az első holland és belga málna, a spanyol szeder viszont késik, amit mexikói áruval helyettesítenek. A piros ribiszke Chiléből érkezik, miután sikerrel lezárult a holland szezon.

Hollandiában húsvét előtt rendkívül drágán került forgalomba a belföldi málna, mert kevés volt belőle, az ünnep után nőtt csak a mennyiség és normalizálódtak az árak. Mediterrán országokból is érkezett málna Hollandiába, és a tapasztalat szerint a marokkói és portugál gyümölcs minősége meghaladja a spanyolét. Idén tavasszal hiány van szederből, mert a spanyol szüret megtorpant, a kieső mennyiséget Mexikóból, légi szállítással szerzik be a holland kereskedők. Ennek ellenére az árak stabilak. A holland ribiszketermesztők jó szezonon vannak túl, a termés mennyisége megfelelő volt. Chiléből érkeznek még bogyósok a holland piacra, de a minőségük egyre romlik, ugyanis egy hosszú szezon végén járnak már.

Fotó: Pixabay
Belgiumban áprilisban indul a bogyósok szezonja, a hónap elején a málnát, közepén pedig a szedret kezdik szedni.

Az utóbbi években jelentősen nőtt a málna népszerűsége, és ennek megfelelően nőtt a termőterülete is a legnagyobb belga szövetkezetnél. Fő fajtájuk továbbra is a holland nemesítésű, sarjon termő Kwanza, ami igen nagy, világospiros bogyójáról, jó ízéről és szilárdságáról ismert. Hosszan eltartható, ezért exportra is kiválóan alkalmas. Ugyancsak nőtt a szederfogyasztás is Belgiumban, az utóbbi öt év alatt 59%-os bővülést tapasztaltak.

Németországban patthelyzet alakult ki a bogyóspiacon az importőrök meglátása szerint. Húsvét előtt kimagasló volt a kereslet, aztán erősen visszaesett - alighanem a visszatérő hideg miatt, amikor csak kevesen akarnak málnát vagy szedret enni.

A német piacra Spanyolországból, Portugáliából és Marokkóból érkezik a gyümölcs, valamint az utolsó szállítmányok Chiléből.

Fotó: Pixabay
Olaszországban az inkább téli, mint tavaszi időjárás nem akasztotta meg a málna, szeder és piros ribiszke fogyasztását. Piros ribiszkét Chiléből vásárolnak a nagykereskedők, illetve holland melegházakból származó, tárolt árut szereznek be. A nagykereskedelmi ár április közepén 19-20 euró volt kilogrammonként. Piros ribiszkét a cukrászatok keresnek elsősorban, míg szederből az igények meghaladják a kínálatot, és a Mexikóból származó áruért 20 eurót kell fizetni kilogrammonként. Olaszországban már kapható az első spanyol szedésből származó szeder is. A málna marokkói, spanyol és portugál eredetű, ára 15 euró körül mozog.

Szicíliában jól indult az idén a bogyósszezon, mind a szüreti időt, mind a minőséget és mennyiséget tekintve. Náluk szinte az egész évben lehet bogyósokat termeszteni. Hasonló a helyzet Basilicata tartományban is, ahol március utolsó hetében zárult az első idei málna- és szederszedés, de a következő hetekben a növények újra virágoznak és következhet az újabb betakarítási hullám.

Tavaly novemberben kezdték értékesíteni a málnát, és a szakaszos termesztésnek köszönhetően hét hónapon át képesek piacon maradni, egészen június végéig.

Campaniában a málnaidény május elején indul, a hónap közepén pedig már a szedret is szedik. A mennyiség nem lesz túl nagy, de a kereslet Olaszországban és külföldön is kimondottan erős. Németországba, Svájcba, Ausztriába és kelet-európai országokba szállítanak bogyósokat Olaszországból.

Fotó: Pixabay
Spanyolországban a tavaszi fagyok miatt negyedével kevesebb málnára számítanak, ennek ellenére az árak elfogadhatók maradtak. A következő hetekben a termesztőktől kilogrammonként 5,8 eurórért veszik át a málnát.

Lengyelország is a mérvadó európai bogyóstermesztők közé tartozik, 2020-ban 42%-kal nőtt az exportjuk az előző évhez képest, és elérte a 23,4 millió dolláros értéket. Ez elsősorban az áremelkedésnek köszönhető, ugyanis a kivitt mennyiség csak 14%-kal haladta meg az előző évit. Lengyelország komoly frissmálna-exportőrnek számít, de az utóbbi években a kézimunkaerő hiánya, a világszerte előlépő versenytársak, valamint a világpiaci ár csökkenése miatt visszaesett a málna kivitele. Az idei szezonról csak annyit lehet tudni, hogy a fagyok sok gyümölcsben tettek kárt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshlaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyomnövényből lett az egyik legkedveltebb zöldség

A Wageningeni Egyetem kutató DNS-elemzéssel próbálták visszavezetni a zöldség pontos útját, amely során gyomnövényből kedvelt zöldséggé vált.

Elfogadhatatlan árat kínálnak a meggyért a konzervgyárak

A Penta Familia Szövetkezetben meggypiaci megbeszélést tartottak termesztők és a konzervgyárak képviselői részvételével. Keczkó Pétert, a szövetkezet elnökét kérdeztük, mire jutottak a rendezvényen.

Lerakták a Szabolcsi Alma Centrum alapkövét Újfehértón

Jövő márciusban készülhet el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb mezőgazdasági beruházása Újfehértón, a Szabolcsi Alma Centrum. Ez a logisztikai és tudásközpont reményt ad a híres termőtáj almatermesztőinek, hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen.

Növekszik az olasz kiskereskedelmi boreladás

Az olaszországi nagy áruforgalmú kiskereskedelmi csatornákban a boreladások volumenben kifejezve 8,5% -kal, 22 millió literre nőttek 2021 első négy hónapjában. Ugyanebben az időszakban a boreladások értékében 20%-kal növekedtek – derült ki a Vinitaly számára készített kutatásból, amely a pezsgők erős, míg a borok mérsékelt növekedését is kiemelte.

A legszebb standok Fehérvárcsurgón

A 17. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok zárása előtt néhány órával adják át a két legszebb standnak járó elismerést. Károlyi György és Károlyi Angelica megköszönte minden résztvevőnek, hogy a járvány ellenére kitartottak és eljöttek Fehérvárcsurgóra, ez volt a legszívrehatóbb a szervezők számára.

Újabb cseh-lengyel környezeti vita

Cseh környezetvédelmi szervezetek a Csehország és Lengyelország határán található Králický Sněžník nevű hegy tetejére tervezett kilátó építésének azonnali leállítását szorgalmazzák. Szerintük a torony, amelyet 2020 ősze óta építenek, megsérti az építési engedélyekre vonatkozó szabályokat, és veszélyt jelent az élővilágra.

VinAgora: a bor iránytűje

Az elmúlt időszakban engedett a koronavírus a szorításából, így nem volt kétséges, hogy megtartják a 22. VinAgora Nemzetközi Borversenyt.

Hogyan segíthetjük a szőlő kötődését?

Az idei hűvös tavasz miatt késésben van a szőlővirágzás, ezért érdemes segíteni a virágzás, megtermékenyülés, kötődés folyamatát. A Kerti Kalendárium júniusi számában Németh Krisztina ehhez ad részletes segítséget. A rügyben tavaly nyár végére alakult ki a fürtkezdemény, idén tavasszal vált véglegessé a virágok száma. Sokáig száraz is volt az időjárás, ami hátrányosan érintette ezt a folyamatot.

Jövőre ismét találkozhatunk Berlinben

Jövőre újra személyesen találkozhatnak a zöldség-gyümölcs ágazat szereplői a legnagyobb erre a területre szakosodott kiállításon, a Fruit Logistica 2022-n Berlinben. Mostantól lehet jelentkezni a kiállításra, egészen 2021. július 31-ig. Átlagosan 3300 kiállító és 72 ezer látogató találkozik Berlinben a kiállítás napjaiban, ezzel ez a világ legnagyobb frissáru-kiállítása.

Rekordértékesítés a bioélelmiszer-piacon

A biogyümölcsök és zöldségek értékesítése 20,4 milliárd dollárt tett ki, ami a teljes bioélelmiszer értékesítés több mint egyharmadát és az országban eladott összes gyümölcs és zöldségmennyiség 15%-át teszi ki.