Back to top

Beperelték a legnagyobb mézimportőröket

Az amerikai méhészek utolsó reménye a most indított per, melyet kiszerelők, importörök és egy mézvizsgáló szervezet ellen kezdeményeztek.

Kaliforniában beperelték az amerikai hivatásos méhészek azokat a mézimportőröket és kiszerelőket, melyek a leginkább hozzájárulhatnak a hamis mézek terjesztéséhez az Egyesült Államokban.

A vád szerint e cégek - Sunland Trading, Lamex Food Barkman Honey and Dutch Gold Honey - egymással összejátszva nagy mennyiségben importálnak hamis mézet.

A méhészek a kiszerelők és importörök által létrehozott mézvizsgáló szervezet - a True Source Honey - ellen is pert indítottak azzal a váddal, hogy az intézet szándékosan elavult vizsgálati módszerekkel segíti a hamis mézek piacra juttatását.

Mézeshorók konténerben
Fotó: Deutsches Bienenjournal

A többezer méhészt képviselő ügyvéd szerint a méhészek ebbe a perbe vetik utolsó reményüket. Az utóbbi években ugyanis az ázsiai mézimport drasztikusan leverte a méz nagykereskedelmi árát az Egyesült Államokban - 3500 $/tonnáról 2500 $/tonnára -  veszélyeztetve a méhészek megélhetését, a méhtartást és ezzel a beporzást.

Az Egyesült Államok évente 197 000 tonna mézet importál, melynek mintegy fele Ázsiából érkezik.

A méz a harmadik leginkább hamisított élelmiszer a világon a tej és az olívaolaj után. Szakemberek szerint feltehetően a forgalmazásra kerülő mézmennyiség harmada hamis vagy nem szabályszerűen termelték és főleg ázsiai országokból származik.

2007 és 2019 között 128%-kal növekedett az ázsiai országok mézexportja,

míg a méhcsaládok száma csupán enyhén emelkedett, illetve a nyugati országokban többnyire a rovarirtószerek és a varroa atka miatt a méztermelés csökkenése figyelhető meg.

Ajánljuk még:

Mézmaffia

Recept: Gyógynövényes méz és üdítőital alap

Forrás: 
www.theguardian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lúdágazati körkép - Csökkenő kereslet és termelés

A hazai víziszárnyas-ágazat folyamatosan a talpon maradásért küzd. A termelékenységet befolyásolta a madárinfluenza-járvány, emellett a koronavírus-világjárványhoz kapcsolódó korlátozások is visszavetették a lúdágazat termelését.

Gyomnövényből levélcsipsz...

Gyom is, méhlegelő is, emellett ehető vadzöldség... A selyemkórót gyakorlatilag mindenki ismeri, legalább látásból vagy a vele való küzdelem miatt. A legtöbben mégis valószínűleg csak felületesen ismerik, és éppen ezért csak a gyomot látják benne, pedig a tányérunkra is kerülhet, mint különleges ínyencség.

A fákon maradt a citrom

Rengeteg citrom romlott meg az ausztrál gazdáknál, mert nem találtak elég szedőt, ráadásul a szupermarketek is kevesebb gyümölcsöt kértek.

Növénykínzás: ilyen is van…

Nem csak ízlés dolga, ha befestett levelű növényt, vagy olyan kaktuszt veszünk, amire mű-, vagy szárazvirágot ragasztottak. Azért árusítanak csak ilyen giccseket, mert van aki megveszi. Az ízléstelenség mellett ez azonban egy élőlény kínzása is egyben...

Mitől méz a méz és hogyan tartalmazhat 181 hasznos anyagot?

A házi méhek a virágokból nektárt vagy a levelekről mézharmatot gyűjtenek, hogy aztán abból az egyik legsokoldalúbb élelmet állítsák elő, mely bizonyítottan gyógyhatású az ember számára.

Ipari drónokkal foglalkozó cégbe száll be az MIB Invest Group

Új tulajdonossal bővült az ABZ Drone (Agrobot Kft). A Szekeres István által tulajdonolt MIB Invest Group jelentős részesedést vásárolt az ipari drónok, drónszoftverek kereskedelmével, szakszervizzel és drónpilótaképző tanfolyamokkal foglalkozó cégben.

Támogatás elismert minőségrendszerek promóciós tevékenységéhez

Megjelent a „Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége” című pályázati felhívás. A pályázat fő célja, hogy az Európai Unió és Magyarország által elismert minőségrendszerek ismertek és elismertek legyenek a piacok és a vásárlók körében. Az első benyújtási szakasz 2021. július 9-étől 2021. augusztus 9-éig tart.

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Különösen veszélyes uniós zárlati károsítók

Az idegenhonos károsítók messzi tájakról érkezhetnek, nincsenek jelen nálunk, de számukra kedvező feltételek esetén meg tudnak telepedni és akár hatalmas károkat is okozhatnak. A hatékony védekezés nem megoldott ellenük, behurcolásukat hatósági intézkedésekkel lehet meggátolni.

Mozzarella mínusz tehén

A New Culture nevű startup a feljövőben lévő tehén nélküli tejiparban tevékenykedik. Olyan mikrobákat állítanak elő, amelyek tejfehérjét állítanak elő „tehenek bevonása” nélkül. Céjaik közt szerepel, hogy 2023 végére tehén nélküli mozzarellát dobjanak piacra.