Back to top

A társasági adó (tao) adta lehetőségek az adókötelezettség csökkentésére

A társasági adó (tao) összege jelentős mértékben csökkenthető Magyarországon, ha a vállalkozás nemcsak az előző évi rutin alapján állítja össze az adóbevallását, hanem ismeri és él is a különböző adóalap csökkentési lehetőségekkel. A Mazars összegyűjtötte a legfontosabb adóalap-módosító tételeket.

A legtöbb társaság életében ez az időszak jellemzően az előző üzleti év zárása jegyében telik, mely magába foglalja az éves adók elszámolását is.

„Habár a társaságiadó-bevallás határideje még messze van, de mivel az adókalkuláció a beszámoló része, így az audit során is előkerül. A nagy hajtásban azonban kevesen gondolnak arra, hogy a társasági adó levezetése több is lehet, mint kötelező adminisztráció.” – mondta el dr. H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója.

Hozzátette:

a Magyarországon hatályos 9 százalékos adókulcs nemzetközi összehasonlításban is meglehetősen alacsony.

Ennek ellenére egy gondosan elkészített adókalkuláció a felmerülő esetleges adókockázatokat is kezeli, míg egy hibás bevallás hosszú távon jelentős többletköltséget eredményezhet. Nem beszélve arról a jelentős plusz adóteherről, melyet sokan az elvárt adó szabályai miatt – esetenként szükségtelenül – fizetnek, miközben a tényleges adóalap szerint lényegesen kevesebb lenne az adójuk.

A Mazars szakemberei összegyűjtöttek néhány olyan adóalap-módosító tételt, melyeket érdemes átgondolni a társaságiadó-kalkuláció összeállításánál:

- Érdemes fejlesztési tartalékot lekötni, amennyiben az adóévet követő négy éven belül beruházást tervez, mert az eredménytartalékba átvezetett lekötött tartalék összege legfeljebb az adózás előtti eredmény mértékében csökkenti az adóalapot.

Már 2020-ban is alkalmazható az a kedvező szabály, miszerint megszűnt a korábbi 10 milliárd forintos korlát.

- 2020-ban már nem kell a korábbi alultőkésítési szabályokkal számolni. A helyébe lépett, európai uniós ATAD Irányelven alapuló kamatlevonási korlátozás lényegesen kevesebb gazdasági társaságot érint. Csak azoknak kell foglalkozniuk ezzel a szabállyal, akiknél a nettó finanszírozási költség meghaladja a 939.810.000 forintban megállapított értékhatárt, valamint az EBITDA 30 százaléka felett van.

- Megfelelő nyilvántartás vezetése mellett a fizetési határidőt követő 365 napon belül ki nem egyenlített követelésekre vonatkozóan a követelés bekerülési értékének 20 százaléka levonható az adóalapból akkor is, ha még nem igazolható azok társasági adó szempontú teljes levonásához szükséges behajthatatlanság ténye. Ezzel ugyan évek alatt, az adóalapban csöpögtetve, de

már a számviteli leírást megelőzően elszámolhatóvá válnak a kétes követelések.

- A korábban megállapított társasági adó szerinti értékcsökkenés elszámolásánál lehet kedvezőbb az alkalmazott értékcsökkenési leírás. A társasági adóban több eszköz esetében is lehetőség van gyorsított leírásra. Ilyen például a korábban még használatba nem vett, egyébként 33 vagy 14,5 százalékos kulcs alá tartozó eszközök, illetve szellemi termékek, kísérleti fejlesztések esetében alkalmazható 50 százalékos értékcsökkenési leírás.

- Akár 2020-ra is alkalmazható a számviteli törvény 2021-től hatályos változása, mely szerint az értékesítések, vagy egyéb célból szükségessé váló tárgyi eszköz és/vagy immateriális jószág kivezetéseket 2021-ben már nettó módon kell könyvelni. Ez a technikai jellegű számviteli,

könyvelési lépés akár adómegtakarítást is eredményezhet 2020-ban, mert a nettó kivezetés miatt az elvárt jövedelem-(nyereség) minimum lényegesen kisebb.

- A minimumadó szerinti adófizetés nem kötelezettség, hanem választás kérdése, és 2018 óta nem is vonz automatikus adóellenőrzést maga után. Lényegesen kevesebb a társasági adója azoknak a minimumadózó vállalatoknak, melyek a tényleges, számított adóalap szerint fizetnek. Jelentős adóterhet lehet megtakarítani, amennyiben a veszteség elszámolása gazdaságilag és számvitelileg indokolt, a költségelszámolás megfelelő, valamint a transzferárak is rendben vannak.

- Jelentős, 10 százalékot meghaladó árfolyamkülönbözetet eredményezett, hogy míg a 2020-as üzleti év közel 330 forintos euróárfolyammal kezdődött, addig 365 forint felett zárt. Sok társaság – a Covid–19 üzleti hatásain túl – azért került a 2020-as üzleti évben olyan helyzetbe, hogy esetükben felmerült a minimumadó alkalmazása, mert a pénzügyi eredmény elvitte a megtermelt üzemi szintű eredményt.

Ebben az esetben még fontosabb, hogy a vállalkozások ne fizessenek több adót, ha az nem szükséges.

- A jelentős árfolyamváltozás előtérbe helyezheti a nem realizált árfolyamnyereséghez kapcsolódó kedvezményeket. A forint leértékelődése számottevő mértékű árfolyamnyereséget is eredményezhet azon üzleti vállalkozások esetében, melyeknél például a devizás befektetett pénzügyi eszköz vagy devizás követelés jelentős értéket képvisel. Akiket ez érint, jó, ha tudják, hogy bizonyos esetekben, az adózó döntése alapján kivehető az adóalapból a kizárólag a fedezeti ügylettel nem fedezett, befektetett pénzügyi eszközökhöz, illetve hosszú távú kötelezettségekhez kapcsolódó árfolyamnyereség.

- Kevesen tudják, hogy vállalkozásuk jogosult lehet különböző adóalap-csökkentő kedvezményekre. A társasági adótörvény ugyanis több kisebb és jelentősebb adóalap kedvezményt tartalmaz, ilyen többek között a kutatás-fejlesztési tevékenységhez kapcsolódó jelentős kedvezmények, a jogdíjból származó nyereséghez, illetve startup vállalkozásokba történő befektetésekhez kapcsolódó kedvezmény, a megváltozott munkaképességűek és/vagy szakmunkástanulók foglalkoztatásához kapcsolódó kedvezmények, az adományok, az elektromos töltőállomáshoz kapcsolódó kedvezmények vagy a műemléki ingatlan karbantartásához kapcsolódó adóalapcsökkentés.

- A bírság jellegű tételekkel nem minden esetben kell növelni az adóalapot.

Az üzleti partnerek esetében felmerülő kötbér, kártérítés összegek levonhatók az adóalapból, még ha ugyanazon egyéb ráfordítás főkönyvi számon is szerepelnek, mint az adóalapnövelő bírságok.

Az önellenőrzési pótlék szintén elismert költség, így érdemes a főkönyvi kartont ilyen szemmel is átnézni.

- A kapott osztalék az esetek zömében szintén kivehető az adóalapból, ami rutinkalkuláció készítésekor esetleg kimaradhat, főképp, ha az osztalék bevétel elszámolás nem rendszeres a társaság életében.

Ez csak néhány példa arra, hogy mi minden merülhet fel. Az adóalap levezetés ráadásul csak az első lépés. Érdemes élni a sokak által ismert és alkalmazott filmalkotás és látvány-csapatsport támogatásról való rendelkezéssel is, amely többlet támogatási költséget nem jelent, sőt az adózó jóváírásra is jogosulttá válik. Érdemes ezeket a kedvezményeket átgondolni, és élni velük.

Forrás: 
MAZARS sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lúdágazati körkép - Csökkenő kereslet és termelés

A hazai víziszárnyas-ágazat folyamatosan a talpon maradásért küzd. A termelékenységet befolyásolta a madárinfluenza-járvány, emellett a koronavírus-világjárványhoz kapcsolódó korlátozások is visszavetették a lúdágazat termelését.

Ipari drónokkal foglalkozó cégbe száll be az MIB Invest Group

Új tulajdonossal bővült az ABZ Drone (Agrobot Kft). A Szekeres István által tulajdonolt MIB Invest Group jelentős részesedést vásárolt az ipari drónok, drónszoftverek kereskedelmével, szakszervizzel és drónpilótaképző tanfolyamokkal foglalkozó cégben.

A jövő évi adótörvény több kedvező szabálya már most is alkalmazható

A jövő évi adótörvény több kedvező szabálya már alkalmazható, június 10-től ugyanis többféle jövedelem vált adómentessé, és megnőtt az egyetemet támogató cégek adókedvezménye is. Az energiaellátók már az idei évre alkalmazhatják a kedvező veszteség elszámolási szabályokat, és már az idén fehéredhet a kriptopiac is - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.

Kedvezőbbek az aranykalászos gazdaképzés feltételei

Az új szabályozás alapján nem kell jogosítvánnyal rendelkezni az aranykalászos gazdatanfolyam elvégzéséhez - mondta Nagy István agrárminiszter kedden az MTI-nek.

Petőfiszállás: a mi falunk, a mi jövőnk

Hogyan birkóztak meg a járvánnyal a Duna-Tisza közi települések és vállalkozások? Milyen fejlesztésekben reménykednek és milyen új kihívásoknak igyekeznek megfelelni? E kérdésekre keresett választ Petőfiszállásra és Kiskunfélegyházára látogató tudósítónk.

Tavaszi összegzés: sokat és sokoldalúan intézkedett a Nébih Állami Halőri Szolgálata

Több mint 50 helyszíni ellenőrzést tartott, 5 esetben indított eljárást, 2 alkalommal tiltotta meg a kihelyezendő hal telepítését, 15 esetben jelenleg is vizsgálatot folytat és összesen több mint 3 millió forint halgazdálkodási bírságot szabott ki a tavaszi ellenőrzések során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata.

Újabb cseh-lengyel környezeti vita

Cseh környezetvédelmi szervezetek a Csehország és Lengyelország határán található Králický Sněžník nevű hegy tetejére tervezett kilátó építésének azonnali leállítását szorgalmazzák. Szerintük a torony, amelyet 2020 ősze óta építenek, megsérti az építési engedélyekre vonatkozó szabályokat, és veszélyt jelent az élővilágra.

Nagyüzemi tejtermelés: az állományok világszerte nőnek

A világ tíz legnagyobb tejüzemében immár egymillió tehenet fejnek le. A tejtermelés globális főszereplői közé az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Szaúd-Arábia tartozik. A Nemzetközi Farm-összehasonlító Hálózat (IFCN) adatai szerint 116 millió tejgazdaság több mint 260 millió tehenet fej le világszerte.