Back to top

Oroszország a hajdinaexport korlátozását fontolgatja

Oroszország azt fontolgatja, hogy egy ideig korlátozza a hajdina exportját annak érdekében, hogy stabilan tudja tartani a hazai árakat – közölte az orosz mezőgazdasági minisztérium.

Oroszországban sokan a hajdinát nemzeti alapélelmiszernek tekintik, amelyet rendszerint a nehéz időkben felhalmoznak, többek között ez is az egyik oka annak, hogy a belföldi árak megugrása felkeltette a társadalmi stabilitásért aggódó lakosság és a hivatalnokok figyelmét is.

Exportnövekedés

Az oroszországi hajdinaexport november óta jelentősen növekedett – közölte a minisztérium. Oroszország Kínába és a szomszédos országokba, például Lettországba és Litvániába exportál hajdinát.

Ukrajna ebben a hónapban felfüggesztette júliusig a hajdinakivitelét a hazai piaca védelmében.

Az oroszok évente közel 440 000 tonna hajdinát fogyasztanak, és bizonytalan időkben ez a gabonaféle a pánikvásárlási listák élén áll.

Koronavírus és készlethalmozás

A koronavírus-járvány egy évvel ezelőtti kitörésekor Oroszországban elkezdték a hajdinát raktározni, ahogyan 2014-ben is tették a károsodott termésről szóló hírek, az olajárak zuhanása, a rubel esése miatt, melyet a nyugati szankciók is súlyosbítottak. Azonban a közelmúltra nem volt jellemző a pánikvásárlás. Ellenben az emelkedő globális élelmiszerárak többek között Oroszországot is érintik:

az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által márciusban készített irányadó index már a tízedik egymást követő hónapban emelkedett a legmagasabb szintre 2014 júniusa óta.

Moszkva korábban a gabonafélékre és más mezőgazdasági termékekre egy sor exportkorlátozást vezetett be, hogy korlátozza a hazai élelmiszer-inflációt, de ez a hajdinát a közelmúltig nem érintette.

A Vedomosztyi című újság a hét elején beszámolt arról, hogy az orosz kiskereskedelmi láncok a beszállítókkal a hajdina magasabb árairól tárgyalnak. Azóta több megbeszélést is tartottak a tisztviselők, Andrej Belousov miniszterelnöki-helyettes pedig több minisztériumot is arra utasított, hogy tegyenek javaslatot a hajdinaexport lassításának lehetőségeire.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.

Felpezsdül a budapesti árutőzsde

Ünnepélyes csengetéssel indult a Budapesti Értéktőzsde és az Equilor Befektetési Zrt. június 10-ei sajtótájékoztatója, szimbolizálva a tőzsdei árupiac új korszakkezdetét, valamint hogy a hazai tőzsde ismét a magyar és a régiós agrárvilág egyik központi szereplőjévé váljon.

A magas élelmiszerárak még velünk maradnak

A növényi olaj, a gabona és a cukor ára meredeken emelkedett, ennek oka, hogy világszerte újraindul a gazdaság, mely élénkíti a keresletet, azonban a késői betakarítás és a vártnál kisebb termés globális szinten sok aggodalomra ad okot.

Növekszik az olasz kiskereskedelmi boreladás

Az olaszországi nagy áruforgalmú kiskereskedelmi csatornákban a boreladások volumenben kifejezve 8,5% -kal, 22 millió literre nőttek 2021 első négy hónapjában. Ugyanebben az időszakban a boreladások értékében 20%-kal növekedtek – derült ki a Vinitaly számára készített kutatásból, amely a pezsgők erős, míg a borok mérsékelt növekedését is kiemelte.

Magas minőség a hegyekből

Dél-Tirol az európai almatermesztés fellegvára, amit azért is nyugodtan kijelenthetünk, mert a termőterület a tengerszint fölött 1000 méterig is fölnyúlik. Hosszú idő alatt alakult ki az ágazat mai, átfogó szervezettsége, amire a sok kis gazdaság miatt nagy szükség van. Az almaipar felépítését, eredményeit és céljait az Interpoma kiállítás első hivatalos kiadványa, az Ipoma alapján foglaljuk össze

Bőkezű juhtenyésztés

Az ágazatról viszonylag kevés jó szót lehet hallani manapság. Általában véve csökken a faj egyedszáma, aminek az okaként mindig azt fogalmazzák meg, hogy nálunk nem éri meg juhval foglalkozni. Pedig sokkal többet exportálhatnánk, mint amennyit ma kiviszünk az országból, és mostanában az ára is elfogadhatónak tűnik.

A koronavírus hatására az e-kereskedelem átveheti az uralmat 2030-ra

2030-ra az e-kereskedelem a teljes kiskereskedelmi forgalom 31-40%-át, a nem élelmiszeripari eladásoknak pedig több mint a felét teszi majd ki - derült ki egy svéd tanulmányból.