Back to top

Már van Covid 19 elleni vakcina állatoknak is

A világon több olyan eset történt, hogy a koronavírus fertőzés emberről állatra, majd állatról emberre is terjedt. Épp ezért több ország fejleszt állatoknak szánt vakcinát, ám az oroszoknál már kész is az első ilyen...

Október óta tesztelték

A nyércek úgy tűnik fogékonyek a fertőzésre
Fotó: wikipedia
Carnivac-Cov néven Oroszország a világon elsőként jegyeztetett be Covid–19 elleni, kifejezetten állatok oltására fejlesztett készítményt, melyből már legyártották az első 17 ezer adagot – mondta Konsztantyin Szavenkov, az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) helyettes vezetője a RIA Novosztyi című lapnak. A már elkészült oltóanyag mennyiséget Moszkva, Szentpétervár, Vlagyimir, Kirov, Izsevszk, Irkutszk, Magnyitogorszk, Novoszibirszk, Rjazany, Cseljabinszk, Tver és Togliatti települések között fogják szétosztani.

Ez a koronavírus-fertőzés elleni első állatvakcina a világon, melynek a klinikai tesztelését 2020. októberben kezdték.

A tapasztalatok szerint mellékhatást nem okozott, és fél évig biztosít védettséget. Görögországból, Ausztráliából, Lengyelországból, Kanadából, az Egyesült Államokból és Szingapúrból is érdeklődtek már az oroszok által kifejlesztett vakcina iránt. A szert kutyán, macskán, sarki és vörös rókán, nyércen és más állatokon is kipróbálták már.

Már korábban megállapította az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) hogy több állatfaj, nem csak vad, hanem házi-, és haszonállatok is, fogékonyak a Covid-19-re.

A nyércek a legproblémásabbak

Nem csak Oroszországban hanem az Egyesült Államokban és Finnországban is folytatnak kísérleteket a Covid-19 elleni állatvakcinák kifejlesztésére.

Bizonyos esetekben kimutatták már, hogy állatról emberre és emberről állatra is terjedhet a fertőzés
Fotó: wikipedia

Az USA-ban több cég a nyérceknek fejleszt koronavírus elleni oltást. A nyércek azért kerültek a figyelem középpontjába, mert képesek elkapni a fertőzést, és visszafertőzni is képesek embereket.

Emiatt több mint 15 millió nyércet öltek le Dániában tavaly novemberben, mert a koronavírus különböző mutációit mutatták ki náluk. A leölt állatokkal több probléma is volt: először az eltemetett állatok felpuffadtak és a laza talajban a tetemek a felszínre kerültek, így másodszor is el kellett temetni ezeket. Utána felmerült hogy e fertőzött tetemek veszélyeztethetik az ivóvízbázist, így politikai ügy lett a dologból, és hat hónap után újra kiszedték a nyérceket a földből. Ebbe a „nyérc ügybe” belebukott Dánia mezőgazdasági minisztere is.

Az USA-ban a közelmúltban olyan eset is történt, hogy egy nyérc farmról a vadonba szökött állat volt fertőzött és ez a vad populációra jelentett veszélyt.

A kutatók szerint ez nagy kockázatot hordoz, hiszen ha az emberektől a nyérc elkapja a fertőzést és az, egy ilyen eset kapcsán kijut a vad populációba, akkor később a vad nyércek újra embereket fertőzhetnek, tehát elindulhat egy állatokat és embereket is magában foglaló fertőzési láncolat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lúdágazati körkép - Csökkenő kereslet és termelés

A hazai víziszárnyas-ágazat folyamatosan a talpon maradásért küzd. A termelékenységet befolyásolta a madárinfluenza-járvány, emellett a koronavírus-világjárványhoz kapcsolódó korlátozások is visszavetették a lúdágazat termelését.

Biomarha. Majdnem…

Natura 2000-es területen olyan szigorú feltételek betartása mellett lehet csak gazdálkodni, ahol gyakorlatilag elképzelhetetlen a biogazdálkodáson kívül mást folytatni.

Mitől méz a méz és hogyan tartalmazhat 181 hasznos anyagot?

A házi méhek a virágokból nektárt vagy a levelekről mézharmatot gyűjtenek, hogy aztán abból az egyik legsokoldalúbb élelmet állítsák elő, mely bizonyítottan gyógyhatású az ember számára.

Lángokban áll Oroszország leghidegebb régiója

Hatalmas területen égett a tőzeg a sarkvidéki Jakut földön tavaly tavasszal és nyáron, a lángok újra feléledtek, és több tízezer hektáron pusztít a tűz, ami településeket fenyeget.

Csatornába esett kiskacsákat mentettek ki a közutasok

Víznyelő rácsába ragadt egy csoportnyi kiskacsa még múlt vasárnap Egerben. Riasztották is a Magyar Közút dolgozóit, akik végül kimentették őket a fogságból.

Tetoválással a sólyomnepperek ellen

Kétségbeesett kísérlet történik a Szibéria tollas kincseként ismert kerecsensólymok védelme érdekében. A szibériai ornitológusok úttörő kezdeményezése során 12 ritka ragadozó madár csőrére tetoválták a nemzetközi SOS kódot, a lábukra a karmok fölé pedig a 22-es számot.

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.