Back to top

Gombaevéssel a rák és a szellemi hanyatlás ellen

A gombafélék elég megosztók a tányéron: vannak akik nagyon kedvelik a belőlük készült ételeket, mások pont ellenkezőleg. Azt azonban már számos kutatás igazolta, hogy nagyon jó hatással van a gombafogyasztás az egészségi állapotunkra.

Együnk gombát, és okosodjunk!

A rendszeres gombafogyasztás nagyon jótékony hatású
Fotó: wikipedia
A gombákban található antioxidáns vegyületek rendkívül hasznosak az emberi szervezet számára. Ezeken kívül fontos fehérjeforrások, de rostokból, vitaminokból és ásványi anyagokból is sokfélét tartalmaznak. Kutatások igazolják, hogy a rendszeres gombafogyasztóknál kisebb a valószínűsége a kognitív zavarok kialakulásának. Idősebb korban pedig az Alzheimer-kór kialakulásának az esélye is csökkenthető gombából készült ételek rendszeres fogyasztásával.

Már heti 2-3 alkalommal is elegendő gombát fogyasztani, hogy idősebb korban jó eséllyel elkerüljük a szellemi hanyatlást.

Gombafogyasztás és a rákkockázat csökkentése

A Penn State Cancer Intézet a közelmúltban publikált egy tanulmányt melyben leírták, hogy már napi 18 gramm gomba fogyasztásával akár 45 százalékkal csökkenthető a rák kialakulásának kockázata. Ez a mennyiség egy közepes méretű csiperkegomba elfogyasztásával már fedezhető, azaz korántsem arról van szó, hogy gombát gombával kellene enni.

Tehát a kutatások szerint nem a mennyiségen, hanem a rendszerességen van a hangsúly.

Minden gombában van, de a shiitake tartalmazzaa legtöbb ergotioneint
Fotó: wikipedia
A tanulmány elkészítése során a kutatók közel 20 korábbi, 1966. és 2020. közötti tudományos munkát elemeztek. Ezek eredményeiből összefüggéseket kerestek a gombafogyasztás és egyes rákbetegségek, főként a mellrák kialakulása között. A gombáknak a bennük levő magas vitamin-, ásványi anyag, valamint antioxidáns tartalmuk miatt van egészségvédő hatása. Az ergotionein nevű antioxidánst emelték ki, amely kiváló sejtvédő hatással rendelkezik.

Korábbi kutatások is említették, hogy képesek lehetnek csökkenteni a gombák a prosztata-, vagy méhnyakrák kialakulásának kockázatát, sőt emellett segítik az agyi funkciók működését is.

Minden gombában van…

A shiitake és a laskagomba több ergotioneint tartalmaz, mint más gombafajok, ám ez az anyag mindegyikben jelen van, tehát bármelyik étkezésre alkalmas gomba fogyasztása rendelkezik ilyen jótékony hatással.

„A gombákban található legnagyobb mennyiségben az élelmiszer alapanyagaink közül az ergotionein ezért egyedülállóan jelentős az antioxidáns és sejtvédő hatásuk” - mondta a tanulmány szerzője, Djibril M., aki hozzátette, hogy az antioxidánsok feltöltése a szervezetben segíthet az oxidatív stressz elleni védelemben és csökkentheti a rák kockázatát.”

„Összességében ezek az eredmények fontos bizonyítékot szolgáltatnak a gombák rák elleni védőhatásaira vonatkozóan, de jövőbeli vizsgálatokra van szükség az érintett mechanizmusok és az esetlegesen érintett rákos megbetegedések pontos meghatározásához."

- mondta a tanulmány társszerzője, John Richie.

A napfényen növekedett, vadon gyűjtött gombák több D-vitamint tartalmaznak
Fotó: wikipedia

A gomba nem csak élelem

A gombák világszerte, minden környezeti körülmények között megtalálhatóak.

A szerves anyagok lebontása révén igen fontos szerepet játszanak az ökoszisztémákban és szén, valamint más elemek körforgásában.

Az emberek ősidők óta fogyasztják a gombákat, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlődésével pedig a tészták kelesztésénél, a sör és bor erjesztésénél is felhasználják őket. A 20. században az orvostudományt forradalmasító antibiotikumokat is először gombákból nyerték.

A modern vegyipar és élelmiszeripar széleskörűen alkalmazza a gombák által termelt vegyületeket, enzimeket...

A gombák közül sok szaprofita, azaz korhadéklakó: ezeknek a lebontásban, a szerves anyag körforgásában van jelentős szerepük
Fotó: wikipedia

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyomnövényből levélcsipsz...

Gyom is, méhlegelő is, emellett ehető vadzöldség... A selyemkórót gyakorlatilag mindenki ismeri, legalább látásból vagy a vele való küzdelem miatt. A legtöbben mégis valószínűleg csak felületesen ismerik, és éppen ezért csak a gyomot látják benne, pedig a tányérunkra is kerülhet, mint különleges ínyencség.

A világ legelterjedtebb szőlőfajtái

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) honlapján bárki számára hozzáférhető, hogy melyek jelenleg a világ legelterjedtebb szőlőfajtái. Az összeállítás nemcsak a varietászok rangsorát mutatja meg, de azok pontos, hektárban mért adatait, illetve területi változásaik trendjét is. Ezentúl a fajták rövid jellemzését, elterjedésük főbb országait is olvashatjuk a remek összefoglalásban.

A fákon maradt a citrom

Rengeteg citrom romlott meg az ausztrál gazdáknál, mert nem találtak elég szedőt, ráadásul a szupermarketek is kevesebb gyümölcsöt kértek.

A növény válasza a kártevőkre

A növényevő rovarok rendszerint a szájszervükön keresztül juttatják különféle emésztőenzimjeiket az elfogyasztani kívánt növényi részekre. Amikor a növények érzékelik a szájváladékban található vegyületeket, elkezdenek védőmolekulákat, fehérjéket és speciális metabolitokat termelni, hogy inaktiválják a rovar emésztőfehérjéit, megakadályozva, hogy az állat tápanyaghoz jusson belőlük.

Növénykínzás: ilyen is van…

Nem csak ízlés dolga, ha befestett levelű növényt, vagy olyan kaktuszt veszünk, amire mű-, vagy szárazvirágot ragasztottak. Azért árusítanak csak ilyen giccseket, mert van aki megveszi. Az ízléstelenség mellett ez azonban egy élőlény kínzása is egyben...

Mitől méz a méz és hogyan tartalmazhat 181 hasznos anyagot?

A házi méhek a virágokból nektárt vagy a levelekről mézharmatot gyűjtenek, hogy aztán abból az egyik legsokoldalúbb élelmet állítsák elő, mely bizonyítottan gyógyhatású az ember számára.

Fontos a természet tisztelete

A Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége közösen szervezett nemzetközi tájépítészeti szakmai napot.

Támogatás elismert minőségrendszerek promóciós tevékenységéhez

Megjelent a „Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége” című pályázati felhívás. A pályázat fő célja, hogy az Európai Unió és Magyarország által elismert minőségrendszerek ismertek és elismertek legyenek a piacok és a vásárlók körében. Az első benyújtási szakasz 2021. július 9-étől 2021. augusztus 9-éig tart.

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Különösen veszélyes uniós zárlati károsítók

Az idegenhonos károsítók messzi tájakról érkezhetnek, nincsenek jelen nálunk, de számukra kedvező feltételek esetén meg tudnak telepedni és akár hatalmas károkat is okozhatnak. A hatékony védekezés nem megoldott ellenük, behurcolásukat hatósági intézkedésekkel lehet meggátolni.