0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

5G és agrár drónok: ezekhez is érteniük kell a mai agrárszakembereknek

A digitális technológia hatalmas lehetőséget jelent a mezőgazdaságnak, mert a hatékonyság növelése mellett környezetkímélő megoldásokat tesz lehetővő. Egyúttal azonban új igényeket is támaszt az agrárképzéssel szemben.

Annak érdekében, hogy további előremutató innovatív megoldások születhessenek, a K&H idén is meghirdette a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatot, amely a fiatal agrárszakemberek korszerű elképzeléseit, kutatásait támogatja.

A mezőgazdaságban is teret hódítanak az olyan innovatív eljárások, technológiák, amelyek nem csak hatékonyak, de ezeknek köszönhetően környezetkímélő módon kezelhetőek az agrárium olyan jelentős problémái, kihívásai, mint a kártevők elszaporodása, az élelmiszerhiány vagy a speciális táplálkozási igények kiszolgálása. „A Digitális Jólét Nonprofit Kft. adatai alapján hazánkban a gazdasági termelésben összességében legalább 60%-os termelési hatékonyságjavulást fognak eredményezni a digitális megoldások a közeljövőben, ami az agrárium jövője szempontjából meghatározó” – mondta el Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztályának vezetője.

Jön az 5G a mezőgazdaságban

Napjaink egyik legmeghatározóbb technológiai újítása, az 5G, a mezőgazdaság számára is rendkívül hatékony megoldásokat tesz lehetővé.

A technológiának köszönhetően a digitalizált üzemek pár óra alatt akár egy teljesen új termék gyártására szervezhetők át, hatékonyabbá téve ezzel a termelést.

A növénytermesztésben sokkal gyorsabbá és eredményesebbé válik a tápanyagellátás, a növényvédelem, valamint az öntözés. Mindez nagyban hozzájárul az egészségesebb élelmiszerek előállításához is, illetve a környezetszennyezés visszaszorításához.

Egyre komolyabb szerepet kapnak a drónok

Az elmúlt három évben Magyarországon egyre népszerűbb az agrár drónok használata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a dróntechnika várhatóan 5-8 éven belül akár teljesen átveheti az egyéb gépek szerepét a növényvédelemben.

A digitálisan összegyűjtött adatok alapján előre jól meghatározott, megfelelő mennyiségű műtrágyát vagy rovarírtószert juttathatunk célzottan a növényeknek.

A megfelelő időben és mennyiségben megvalósuló védekezés pedig jóval hatékonyabb lehet miközben a környezet terhelése is nagyban csökkenhet.

Az agrárszakemberek képzése is változik

A mezőgazdaság digitalizációja az agrárszakemberek képzésében is új követelményeket támaszt. 2017-ben indult el az első precíziós szakmérnöki képzés Mosonmagyaróváron, ami azóta az ország további nyolc egyetemén elérhető lett. A Szegedi Tudományegyetemen pedig már olyan kurzus is van, ami kifejezetten a drónos megfigyelést állítja a fókuszba.

A precíziós agrárgazdálkodási szakmérnöki továbbképzésen részt vevők a digitális talajtérképezés, a műholdas és légi távérzékelés, a precíziós állattenyésztés és növényvédelem témaköreiben fejleszthetik tudásukat.

A fenntartható precíziós kertészeti szakmérnöki kurzuson pedig a fogyasztói igényeket és az arra való termelői választ helyezik a középpontba.

Az idén meghirdetett K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjprogram célja is az, hogy anyagi támogatással segítse, ösztönözze a fiatal szakembereket arra, hogy aktív szerepet vállaljanak az agrárágazat fenntartható fejlődésének elősegítésében. „Innovatív pénzügyi intézetként elkötelezettek vagyunk az agrárium hosszú távú, fenntartható, környezetbarát fejlődése iránt. Kiemelt figyelmet fordítunk ezért a fiatal agrárszakemberek támogatására, hiszen az ő kezükben van az ágazat jövője.

Idén a körforgásos gazdaságra fókuszálunk, így ebben a témakörben várjuk a fiatal, elhivatott szakemberek innovatív, digitális ötleteit”

– tájékoztatott Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztályának vezetője. Az ösztöndíjra PhD, mester-, valamint alapképzésen tanuló hallgatók egyaránt jelentkezhetnek szeptember 30-ig.

A pályázati kiírás itt érhető el.

Forrás: K&H sajtóközlemény