Back to top

Állatbemutatókat és új gazdasági épületet adtak át a győri állatkertben

Törpevíziló- és pápaszemespingvin-bemutatót, valamint egy új gazdasági épületet adtak át a győri Xantus János Állatkertben, a Modern városok program részeként szerdán.

Andréka György, az állatkert igazgatója felidézte, hogy csaknem 2,9 milliárd forint kormányzati támogatásból fejlesztik az intézményt.

Korábban elkészült az új főbejárat, a parkoló, megújultak a sétautak, a csimpánzok, a tigrisek és a medvék helyei, emellett egy orrszarvú-bemutatót alakítottak ki.

A nemrég elkészült törpevíziló-bemutatóban egy víziló pár kapott helyet, de a nőstény jelenleg mindenórás vemhes, ezért elkülönítették őket - mondta.

A pápaszemes pingvineket azért választották, mert szerették volna megmutatni az embereknek, hogy Afrikában is élnek pingvinek - fogalmazott az igazgató.

Andréka György elmondta, hogy az új gazdasági épületben megfelelő teret tudnak biztosítani az állatok etetésének előkészítésére és a takarmányok tárolására.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Részletezte, hogy 1500 állatot etetnek minden nap, a konyhában több mint 120 féle alapanyagot használnak.

Egy évben 60 tonna zöldséget és gyümölcsöt, 20 ezer tojást, 15 tonna húst, 400 mázsa szemes takarmányt, 660 tonna szénát és 90 tonna zöldlucernát készítenek elő.

Az állatok etetésének előkészítése és a takarmányok tárolása mellett a gazdasági épületben az állategészségügyi háttér is meg tudott újulni - tette hozzá.

Az igazgató elmondta azt is, hogy a készülő elefántházat és -kifutót a tervek szerint júniusban adják át.
Ovádi Péter, a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos azt mondta, hogy az emberek számára fontos az állatok védelme, amelyet az is mutat, hogy az állatvédelmi konzultációt több mint 262 ezer ember töltötte ki.

Hangsúlyozta, hogy az állatvédelem gerincét ma a civil társadalom adja, de a civil munka mellett szakmai munka is kezdődött a területen, megalakult az Állatvédelmi Központ és a Nemzeti Állatvédelmi Tanács is.

Hozzátette, hogy az állatkerteknek az állatvédelemben kiemelt szerepük van, hiszen részt vesznek tudományos kutatásokban, fajok megőrzésében, emellett természetvédelmi központként is működnek.
A győri állatkert mindezeken felül a győri ebrendészetei telepet is fenntartja - mondta.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte, hogy 1994-ben rendkívül rossz állapotban volt az állatkert, majd az új igazgató, Andréka György vezetésével sokat fejlődött. Hangsúlyozta, hogy

az állatkert ma már elsődleges úticélként is szerepel sok Győrbe látogató vendég körében.

Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy tavaly mintegy 140 ezer látogatója volt az állatkertnek a járvány ellenére is, a cél, hogy idén elérjék a 200 ezret, azt követően pedig meg is haladják. Hangsúlyozta, hogy

az állatkert a további fejlesztésekhez minden támogatást megkap a kormánytól.

Simon Róbert Balázs, a térség másik fideszes országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy hogy turisztikai szempontból a győri állatkertnek versenyképesnek kell lennie a veszprémi, a nyíregyházi és akár a budapesti állatkerttel is.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

Megjelent az élelmiszeripari üzemek fejlesztéseit támogató felhívás

Az Agrárminisztérium a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programja keretében 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdette az élelmiszeripari üzemek kisléptékű fejlesztését célzó pályázatot – közölte Nagy István agrárminiszter. A felhívás alapján a támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 7-étől lesz lehetőség.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

Megnyílt a regisztráció a Településfásítási Program második ütemére

Folytatódik az Agrárminisztérium által indított, rendkívül sikeres Településfásítási Program. A minisztérium az egyértelműen pozitív tapasztalatok alapján további egy milliárd forintot biztosít a 10 ezer fő alatti települések számára, így 2021 őszén, valamint 2022 tavaszán újabb 24 ezer fát ültethetnek el Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programjában.

Július 14-én újra megnyílik az állattartó telepek fejlesztését támogató felhívás

Az Agrárminisztérium újranyitja az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása”című pályázati kiírást – közölte Nagy István tárcavezető. Az újranyitást a 2020 őszén pályázható felhívás óriási sikere indokolja, így ismét lehetőség lesz az állattartók számára nagyobb léptékű beruházások megvalósítására. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 14-től lesz ismét lehetőség.

Bőkezű juhtenyésztés

Az ágazatról viszonylag kevés jó szót lehet hallani manapság. Általában véve csökken a faj egyedszáma, aminek az okaként mindig azt fogalmazzák meg, hogy nálunk nem éri meg juhval foglalkozni. Pedig sokkal többet exportálhatnánk, mint amennyit ma kiviszünk az országból, és mostanában az ára is elfogadhatónak tűnik.

Mindent a falvakért!

Annak ellenére, hogy úgy tűnik, a koronavírus-járvány miatt idén elmarad Szerbiában a népszámlálás, és emiatt az elemzésekben csak a 2011-es összeírás adataira tudunk támaszkodni, mind többen mondják ki hangosan a nyugat-balkáni országban, hogy sürgősen tenni kell valamit, mert a helyzet tarthatatlan. Az utolsó népszámlálás adatai szerint 10 év alatt 5 százalékkal csökkent az ország népessége.