Back to top

Ha sok az autó az erdőszélen

A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is érezteti hatását. A fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára természetes kikapcsolódást kínáló, Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága rekordot döntött 2020-ban. A helyzet több helyen hasonló az országban.

Aki kirándulószezonban, hétvégén a tavaly felújított Apátkúti-tavat, a Bertényi Miklós Füvészkertet, a Telgárthy-rétet, az Ördögmalom-vízesést vagy a Kaán Károly-forrást választja a Pilisi Parkerdő gyönyörű helyszínei közül, kellemes időjárás esetén valószínűleg a fővárosi bevásárlóközpontok péntek délutáni parkolóképével találkozik.

Autó autó hátán, üres hely sehol, tülekedés…

Sokan a nagy nehezen parkolóhelyet találó kocsiktól pár méterre, a Telgárthy-réten telepednek le piknikezni. Számukra a nehéz parkolás, néhány lépéses séta, és a zsúfolt réten leterített pléd adja a hétvégi természetjárás élményét. Az ilyen hétvégék után a Telgárthy-rét és az Apátkúti-völgyben kialakított parkoló úgy fest, akár a fesztiválok helyszínei a zárást követően: ételmaradék, otthagyott lufik, műanyagpalackok, keréknyomok mindenütt.

A Pilisi Parkerdő a fenntartható erdőgazdálkodásban és a fenntartható erdei turizmus megvalósításában elkötelezett. Utóbbi fontos eleme, hogy az erdőt látogatók létszáma és magatartása összeegyeztethető legyen az erdei élővilág érdekeivel, hiszen az erdőben mi, emberek csak vendégek vagyunk.

Megoldásnak egyelőre egy út kínálkozik, mégpedig hogy mérsékelni, szabályozni kell a kirándulók és az autóik által okozott terhelést.

Egyfelől megfelelő kommunikációs eszközökkel ösztönöznünk kell a kirándulókat, hogy újabb, kevésbé ismert kirándulási lehetőségeket is felfedezzenek, másrészt szükséges lesz átalakítani a kész infrastruktúrára alapozott fejlesztésekkel a meglévő parkolásra szánt területet, amelyért a „négykerekes turista” hajlandó kinyitni a tárcáját.

A fizetős parkolási szolgáltatásból befolyó árbevételt ugyanis a terület karbantartásával kapcsolatos feladatokra lehetne fordítani, amelyeket jelenleg az erdőgazdálkodó kénytelen kizárólag saját, javarészt fakitermelésből származó forrásaiból finanszírozni.

A növekvő turizmus azonban mind több karbantartást, ezáltal több anyagi ráfordítást igényel.

A feladatok közül kiemelt jelentőségű a hulladékkezelés, emellett a népszerű kirándulóhelyek iránti hatalmas érdeklődés miatt sokszor indokolt lenne a nyilvános erdei illemhely működtetése. De a fizetős parkolással megteremthető a tűzrakó helyek, pad-asztal garnitúrák, egyéb közjóléti berendezések fenntartási költsége, vagy az erdei játszóterek üzemeltetésének forrása is.

Egy biztos: parkolásért fizetni senki sem szeret.

Mégis úgy tűnik, hogy a fizetős erdei parkolók működtetése jelentős segítséget nyújtana az erdőgazdálkodó számára, ugyanakkor az erdő látogatóinak is érzékelhető lépés lehet a jelenleginél rendezettebb és fenntarthatóbb turisztikai környezet megvalósítása érdekében.

Mészáros Péter

Pilisi Parkerdő Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2021/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hol fáj a legjobban rovarcsípés, és melyikük a bajnok a fájdalomokozásban?

Némely kutatók a tudomány kedvéért szívesen vetik alá magukat kínzásoknak. Így derült ki az is, melyik testrészünk a legérzékenyebb a csípésre.

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.

Tízből kilencen támogatják a műanyagok visszaszorítását

Az emberek 89 százaléka támogatja a kormány egyszer használatos műanyagok visszaszorítását célzó lépéseit; a magyar és az európai polgárok több mint 80 százaléka szerint az államnak a környezetszennyező cégekkel szemben határozottan fel kell lépnie - hívja fel a figyelmet a Klímapolitikai Intézet elemzése, amelyhez a Századvég szolgáltatott közvélemény-kutatási adatokat.

Egyre többen szeretnének Ifjú Kócsagőrök lenni

Rekordszámú jelentkezés érkezett az Agrárminisztérium Ifjú Kócsagőr Programjára, amely a természetvédelmi őrök munkájába nyújt betekintést. A kezdeményezés évről-évre egyre népszerűbb a természet védelme iránt elkötelezett diákok körében. A korábbi résztvevők közül már többen választották hivatásul ezt a területet, és azóta természetvédelmi őrként dolgoznak.

Tavaszi összegzés: sokat és sokoldalúan intézkedett a Nébih Állami Halőri Szolgálata

Több mint 50 helyszíni ellenőrzést tartott, 5 esetben indított eljárást, 2 alkalommal tiltotta meg a kihelyezendő hal telepítését, 15 esetben jelenleg is vizsgálatot folytat és összesen több mint 3 millió forint halgazdálkodási bírságot szabott ki a tavaszi ellenőrzések során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata.

Madarak a környezetünkben

Természetes környezetünkben sok szép madár él, amelyek sokszor nemcsak érdekes életükkel, szépségükkel, hanem hangjukkal és „ösztönös segítségükkel” is felhívják magukra figyelmünket. Leggyakoribb segítőink közül mutatunk be néhányat.

Így vásárolhatunk szamócát 600 Ft/kg-ért

Két évvel ezelőtt még 1200 Ft/kg-ért kaphattunk a piacon hazai szamócát, ám az idén több, mint a dupláját kell fizetnünk érte. Így nem csoda, ha egyre népszerűbbek a "szedd magad" eperföldek, amelyek fő szezonja e héten startol. Rögtönzött tesztünkből azonban kiderült, csak a hűs szobából tűnik idillikusnak kosárkával a kezünkben édes termés után kutatni az eperföldön.

Újabb cseh-lengyel környezeti vita

Cseh környezetvédelmi szervezetek a Csehország és Lengyelország határán található Králický Sněžník nevű hegy tetejére tervezett kilátó építésének azonnali leállítását szorgalmazzák. Szerintük a torony, amelyet 2020 ősze óta építenek, megsérti az építési engedélyekre vonatkozó szabályokat, és veszélyt jelent az élővilágra.

Gazdasági főigazgatói pályázat a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem pályázatot hirdetett gazdasági főigazgató pozíció betöltésére, azon szakembereknek, akik többek között legalább öt éves gazdasági vezetői tapasztalattal, valamint gazdasági szakirányú és regisztrált mérlegképes könyvelői végzettséggel rendelkeznek.

Természetes élőhelyeik mintegy 90 százalékát elveszíthetik a főemlősök Afrikában

Természetes környezetük mintegy 90 százalékát elveszíthetik Afrikában a főemlősök a következő évtizedekben a globális felmelegedés és az élőhelyek elpusztítása miatt egy nemzetközi kutatócsoport előrejelzése szerint.