Back to top

Hollandiában van a legtöbb vegetáriánus Európában

Egyre népszerűbbek a húspótló készítmények világszerte, egy kutatás szerint a hollandok fogyasztják a legtöbb húspótlót Európában.

A tanulmányhoz a Nielsen közvélemény kutató cég 11 európai országban követte nyomon a szupermarketek teljes forgalmát az elmúlt három évben. A tanulmányban ez alapján állapították meg a vegetáriánus termékek európai piacának összértékét., amelynek értéke 3,6 milliárd euró.

A vizsgált országok mindegyikében mérték a zöldségfogyasztás növekedését is.

Itt akár 49 százalékos emelkedést is regisztráltak Európa-szerte - olvasható a Nielsen honlapján.

A vizsgált országok közül a hollandok költik a legtöbb pénzt húspótlókra és növényi alapú készítményekre, fejenként mintegy 17 eurót, és mennyiségben is az első helyen állnak, 870 grammot fogyasztanak fejenként és évente.

Pablo Moleman, a ProVeg szóvivője szerint Hollandia tökéletes helyzetben van ahhoz, hogy kiszolgálja a húspótlók európai piacát.

- Az olyan holland márkák, mint a Vivera, amely ezen a piacon a harmadik legnagyobb Európában, és a De Vegetarian Slager gyors ütemben növekednek nemzetközi szinten - hangsúlyozza a szóvivő.

A tanulmány a ProVeg vállalat megbízásából készült, amely szervezet a növényi alapú termékek fogyasztását népszerűsíti, és a hústermékek fogyasztásának 50%-os csökkentését szorgalmazza 2040-ig.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyomnövényből levélcsipsz...

Gyom is, méhlegelő is, emellett ehető vadzöldség... A selyemkórót gyakorlatilag mindenki ismeri, legalább látásból vagy a vele való küzdelem miatt. A legtöbben mégis valószínűleg csak felületesen ismerik, és éppen ezért csak a gyomot látják benne, pedig a tányérunkra is kerülhet, mint különleges ínyencség.

Milyenek lesznek a jövő traktorai?

A mezőgazdasági traktorok fejlesztési irányának prizmáján áttekintve azt kell mondani, hogy a jövő traktorai teljesen mások lesznek mint a maiak, de vajon milyenek?

A fákon maradt a citrom

Rengeteg citrom romlott meg az ausztrál gazdáknál, mert nem találtak elég szedőt, ráadásul a szupermarketek is kevesebb gyümölcsöt kértek.

A növény válasza a kártevőkre

A növényevő rovarok rendszerint a szájszervükön keresztül juttatják különféle emésztőenzimjeiket az elfogyasztani kívánt növényi részekre. Amikor a növények érzékelik a szájváladékban található vegyületeket, elkezdenek védőmolekulákat, fehérjéket és speciális metabolitokat termelni, hogy inaktiválják a rovar emésztőfehérjéit, megakadályozva, hogy az állat tápanyaghoz jusson belőlük.

Negyvennyolc féle őszi búza

Idén is az egyik leglátványosabb része volt a NAK Szántóföldi Napoknak a szántóföldi növények kiállítása. Közel 10 hektáron láthatott a közönség fajtasor-, valamint mikroparcellás termesztéstechnológiai bemutatókat június 9-10-én Mezőfalván.

Támogatás elismert minőségrendszerek promóciós tevékenységéhez

Megjelent a „Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége” című pályázati felhívás. A pályázat fő célja, hogy az Európai Unió és Magyarország által elismert minőségrendszerek ismertek és elismertek legyenek a piacok és a vásárlók körében. Az első benyújtási szakasz 2021. július 9-étől 2021. augusztus 9-éig tart.

Július közepén kerülhet magyar dinnye a piacra

Kedvező időjárás esetén július közepén kerülhet a magyar dinnye a piacokra - nyilatkozta a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Mozzarella mínusz tehén

A New Culture nevű startup a feljövőben lévő tehén nélküli tejiparban tevékenykedik. Olyan mikrobákat állítanak elő, amelyek tejfehérjét állítanak elő „tehenek bevonása” nélkül. Céjaik közt szerepel, hogy 2023 végére tehén nélküli mozzarellát dobjanak piacra.

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.