Back to top

Az avokádó előnyei

Az alligátorkörte vagy vajgyümölcs néven is ismert sokoldalú avokádó az egyetlen olyan gyümölcs, amely jelentős mennyiségű egészséges egyszeresen telítetlen zsírsavat biztosít. Az avokádó természetes, tápanyagban gazdag élelmiszer és közel 20 vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Az avokádó tápanyagokban gazdag

Az avokádó nagyszerű forrása a C-, E-, K- és B-6-vitaminoknak, valamint a riboflavinnak, niacinnak, folsavnak, pantoténsavnak, magnéziumnak és káliumnak. Emellett luteint, béta-karotint és omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak.

Bár az avokádóban lévő kalóriák nagy része zsírból származik, ne ódzkodjon tőle!

Fotó: pixabay.com
Az avokádó tele van egészséges, jótékony zsírokkal, amelyek segítenek jóllakottan tartani. A zsírfogyasztás lelassítja a szénhidrátok lebomlását, ami segít stabilan tartani a vércukorszintet.

A zsír nélkülözhetetlen a szervezet minden egyes sejtje számára. Az egészséges zsírok fogyasztása támogatja a bőr egészségét, fokozza a zsírban oldódó vitaminok, ásványi anyagok és más tápanyagok felszívódását és még az immunrendszer erősödését is elősegítheti.

Egészséges a szív számára

Az avokádó unciánként 25 milligramm béta-szitoszterol elnevezésű természetes növényi szterint tartalmaz. A béta-szitoszterin és más növényi szterinek rendszeres fogyasztása bizonyítottan segít fenntartani az egészséges koleszterinszintet.

Javítja a látást

Az avokádó luteint és zeaxantint tartalmaz, két olyan fitokemikáliát, amelyek különösen a szem szöveteiben koncentrálódnak, ahol antioxidáns védelmet nyújt, ezáltal segíti minimalizálni a károsodást, többek között az ultraibolya fénytől.

Mivel az avokádóban található egyszeresen telítetlen zsírsavak más jótékony zsírban oldódó antioxidánsok, például a béta-karotin felszívódását is támogatják,

az avokádó beiktatása az étrendbe segíthet csökkenteni az időskori makuladegeneráció kialakulásának kockázatát.

A csontritkulás megelőzése

A K-vitamin elengedhetetlen a csontok egészségéhez. Egy fél avokádó a napi ajánlott K-vitamin-bevitel körülbelül 25 százalékát biztosítja.

Ezt a tápanyagot gyakran figyelmen kívül hagyják, pedig elengedhetetlen a csontok egészségéhez.

A K-vitamin gyakran háttérbe szorul a kalcium és a D-vitamin mellett, amikor az egészséges csontok megőrzéséhez fontos tápanyagokra gondolunk, azonban a megfelelő K-vitamint tartalmazó étrend fogyasztása a kalcium felszívódásának növelésével és a kalcium vizelettel történő kiválasztásának csökkentésével támogathatja a csontok egészségét.

Rák

A folsav megfelelő mennyiségű táplálékkal történő bevitele ígéretesnek bizonyult a vastagbél-, gyomor-, hasnyálmirigy- és méhnyakrák elleni védelemben.

Bár a kockázat e nyilvánvaló csökkenése mögött álló mechanizmus jelenleg nem ismert, a kutatók úgy vélik, hogy a folsav véd a sejtosztódás során a DNS és az RNS nemkívánatos mutációi ellen.

Az avokádó még a rák kezelésében is szerepet játszhat, egyes kutatások szerint az avokádóból kivont fitokemikáliák szelektíven segíthetik a rákot megelőző és rákos sejtek pusztulását, miközben ösztönzik a limfocitáknak nevezett immunrendszeri sejtek szaporodását.

Ezek a fitokemikáliák a kemoterápiás szer, a ciklofoszfamid által okozott kromoszómakárosodást is csökkentik.

Kiváló depresszió ellen is

A magas folsavtartalmú élelmiszerek segíthetnek csökkenteni a depresszió kockázatát, mivel a folsav segít megelőzni a homocisztein felhalmozódását, amely anyag károsíthatja a keringést és a tápanyagok agyba jutását.

A túlzott homocisztein a hangulatot, az alvást és az étvágyat szabályozó szerotonin, dopamin és noradrenalin termelését is zavarhatja.

Javított emésztés

Krémes állaga ellenére az avokádó valójában magas rosttartalmú, körülbelül 6-7 grammot tartalmaz fél gyümölcsönként.

A természetes rostokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása segíthet megelőzni a székrekedést, fenntartani az egészséges emésztőrendszert és csökkentheti a vastagbélrák kockázatát.

Természetes méregtelenítés

A megfelelő rostok elősegítik a rendszeres bélmozgást, ami elengedhetetlen a méreganyagok napi kiválasztásához az epén és a székleten keresztül.

A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy az élelmi rostok az immunrendszer és a gyulladások szabályozásában is szerepet játszhatnak.

Csontritkulás kezelése

Az avokádóban, a szójában és néhány más növényi élelmiszerben található szaponin nevű anyagok a térdízületi csontritisz tüneteinek enyhülésével hozhatók kapcsolatba, az izolált kivonatok hosszú távú hatásainak meghatározására további kutatásokat terveznek.

Védelem a krónikus betegségekkel szemben

A Kentucky Egyetem Belgyógyászati Tanszék és Táplálkozástudományi Programja szerint a magas rostbevitel a szívkoszorúér-betegség, a stroke, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás és bizonyos gyomor-bélrendszeri betegségek kialakulásának jelentősen alacsonyabb kockázatával jár együtt. A megnövekedett rostbevitel bizonyítottan csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, javítja az inzulinérzékenységet és fokozza a fogyást.

MMG Direkt

Elindult a Magyar Mezőgazdaság új műsora, az MMG Direkt. Ezen a héten Dr. Cseh Tibor András, a Magosz megbízott főtitkára az osztatlan közös megszüntetése kapcsán egy régi-új fogalommal, a bekebelezéssel ismertet meg, és megtudhatjuk azt is, mi történik a fennálló haszonbérletekkel a kimérés után.

MMG - Direkt | agrárJOGos kérdések – az osztatlan közös megszüntetése| Dr. Cseh Tibor András, Magosz

Forrás: 
medicalnewstoday.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyomnövényből levélcsipsz...

Gyom is, méhlegelő is, emellett ehető vadzöldség... A selyemkórót gyakorlatilag mindenki ismeri, legalább látásból vagy a vele való küzdelem miatt. A legtöbben mégis valószínűleg csak felületesen ismerik, és éppen ezért csak a gyomot látják benne, pedig a tányérunkra is kerülhet, mint különleges ínyencség.

A világ legelterjedtebb szőlőfajtái

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) honlapján bárki számára hozzáférhető, hogy melyek jelenleg a világ legelterjedtebb szőlőfajtái. Az összeállítás nemcsak a varietászok rangsorát mutatja meg, de azok pontos, hektárban mért adatait, illetve területi változásaik trendjét is. Ezentúl a fajták rövid jellemzését, elterjedésük főbb országait is olvashatjuk a remek összefoglalásban.

A fákon maradt a citrom

Rengeteg citrom romlott meg az ausztrál gazdáknál, mert nem találtak elég szedőt, ráadásul a szupermarketek is kevesebb gyümölcsöt kértek.

A növény válasza a kártevőkre

A növényevő rovarok rendszerint a szájszervükön keresztül juttatják különféle emésztőenzimjeiket az elfogyasztani kívánt növényi részekre. Amikor a növények érzékelik a szájváladékban található vegyületeket, elkezdenek védőmolekulákat, fehérjéket és speciális metabolitokat termelni, hogy inaktiválják a rovar emésztőfehérjéit, megakadályozva, hogy az állat tápanyaghoz jusson belőlük.

Növénykínzás: ilyen is van…

Nem csak ízlés dolga, ha befestett levelű növényt, vagy olyan kaktuszt veszünk, amire mű-, vagy szárazvirágot ragasztottak. Azért árusítanak csak ilyen giccseket, mert van aki megveszi. Az ízléstelenség mellett ez azonban egy élőlény kínzása is egyben...

Mitől méz a méz és hogyan tartalmazhat 181 hasznos anyagot?

A házi méhek a virágokból nektárt vagy a levelekről mézharmatot gyűjtenek, hogy aztán abból az egyik legsokoldalúbb élelmet állítsák elő, mely bizonyítottan gyógyhatású az ember számára.

Fontos a természet tisztelete

A Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége közösen szervezett nemzetközi tájépítészeti szakmai napot.

Támogatás elismert minőségrendszerek promóciós tevékenységéhez

Megjelent a „Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége” című pályázati felhívás. A pályázat fő célja, hogy az Európai Unió és Magyarország által elismert minőségrendszerek ismertek és elismertek legyenek a piacok és a vásárlók körében. Az első benyújtási szakasz 2021. július 9-étől 2021. augusztus 9-éig tart.

Július közepén kerülhet magyar dinnye a piacra

Kedvező időjárás esetén július közepén kerülhet a magyar dinnye a piacokra - nyilatkozta a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.