0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

A hűvös tavasz kedvezett a spanyol szamócaexportnak

Európában hűvös az idei tavasz, sokfelé lassan haladnak a szamócaszedéssel, ami kedvező helyzetbe hozta a spanyol exportőröket. A francia, német és lengyel szamócaidény nagyon elhúzódik, így a Huelvából származó gyümölcsöt tovább lehet exportálni. A szüret teljes lendülettel folyik és az árak is magasak, vagyis az idén jó évet zárhatnak a spanyol termesztők.

Erre a kedvező helyzetre nagy szükségük is volt, mert márciusban a sok eső miatt rothadni kezdett a szamóca és 20%-os terméskiesést szenvedtek el, amit most kompenzál a kedvező exportlehetőség.

Nagyon jól indult a spanyol szamócaidény, decemberben és januárban kellemes melegben tudtak fejlődni a tövek. Ennek következtében nagy mennyiséget tudtak szedni a szezon elején, amikor a legmagasabbak az árak.

Május második felére már túl vannak a szüret 85%-án, és végig jó árakat sikerült elérniük.

Komoly szerepük volt a kedvező helyzet kialakulásában a nagy szupermarketeknek is, mert az idén nem hirdettek szamócakampányt, ami rendszeresen az árak gyors eséséhez vezet. Ezt a gesztust meg is köszönte nekik a huelvai mezőgazdasági kamara.

Az árak végig nem csökkentek 1,4 euró alá, mert a fogyasztók elfogadták, hogy mennyibe kerül megtermelni egy kiló szamócát.

A szamóca után következő málna ára várhatóan 5 euró körül alakul a szervezet becslése szerint. A málna mennyisége is csökken valamelyest az idén, és ezzel az árral megfelelő bevételt érnek el a gazdálkodók. Általában kisebb kilengések érzékelhetők a málnatermésben, mint a szamócában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com