Back to top

A farkasok "védik" a szarvasokat a forgalmas utaktól

Csökkent a szarvasok és autók ütközéséből adódó közúti balesetek száma az Egyesült Államokban. Mindez a farkasoknak köszönhető, mert puszta jelenlétükkel elriasztják azokat az állatokat, amelyek túl közel kerülnek a forgalmas utakhoz, állapította meg egy tanulmány.

A farkasok kordában tartják az észak-amerikai szarvasállományt, elriasztják őket az utak mellől, ezáltal csökken az autókkal történő ütközés. Wisconsin állam azon megyéiben, ahol a farkaspopuláció megnövekedett, az ilyen ütközések átlagosan 24 százalékkal csökkentek, állítják egy tanulmányban.

Jennifer Raynor közgazdász és munkatársai Wisconsin 63 megyéjének 1988 és 2010 közötti adatait elemezték. Információkat gyűjtöttek a helyi farkas- és szarvasállományról, valamint a párosujjú patások által okozott gépjárműbalesetek számáról.

Kimutattuk, hogy egy átlagos megyében a farkasok megjelenése 24%-kal csökkentette a szarvasokkal való ütközést, ami 63-szor nagyobb gazdasági hasznot eredményezett, mint a farkasok által okozott kártétel költségei a haszonállatokra vonatkozóan.

Ez a megállapítás alátámasztja azokat az ökológiai kutatásokat, amelyek kiemelik a ragadozók szerepét az úgynevezett félelem tájképének kialakításában. Ez azt sugallja, hogy a farkasok olyan módon kontrollálják a szarvasok által okozható gazdasági károkat, ahogyan arra a vadászok nem képesek" - írják a kutatók. A szarvasok ugyanis a puszta jelenlétükkel elriasztják az szarvasokat, a vadászok erre csak úgy lennének képesek, hogy megölik az állatokat.

A kutatócsoport megállapította, hogy azokban a megyékben ahol nagyobb számban élnek farkasok,

évente átlagosan 38-cal kevesebb jármű-szarvas ütközés 10,9 millió dollár megtakarítást jelent . Összehasonlításképpen: Wisconsin állam az elmúlt 35 évben körülbelül 3 millió dollárt költött a farkasok által okozott károk megtérítésére.

- A legérdekesebb dolog abban, hogy Wisconsint választottuk esettanulmánynak, számomra az, hogy ez egy ember által uralt táj. Hasonló elemzések irányíthatják a gazdálkodási döntéseket azokon a helyeken, ahol a farkasok potenciális élőhelye átfedésben van a sűrűn lakott területekkel, például az Egyesült Államok északkeleti részén., vonta le a következtetést a kutató.

Forrás: 
focus.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pápua szarvascsőrű fiókák keltek ki a Szegedi Vadasparkban

Pápua szarvascsőrű (Rhyticeros plicatus) fiókák keltek ki a Szegedi Vadasparkban, az Indonézia és Új-Guinea szigetein őshonos madárfajt az európai állatkertek közül az elmúlt évben csak itt sikerült szaporítani - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák, az állatok hatékonyan bevethetők a kaszálások során akaratlanul elpusztított védett gerinces állatok és apróvadfajok felderítésében - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Mit legelnek a patások?

A kisebb testű, kérődző patások az energiadúsabb növényeket igyekeznek legelni, míg a lófélék - melyek általában nagyobb testűek is - kevésbé válogatósak táplálkozás közben. Számukra fontosabb, hogy legyen víz a közelben.

Milliárdokat visz el az inváziós fajok elleni védekezés

A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak - állapította meg egy kutatás, amelyről a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál számolt be.

Dollártízmilliós veszteséget okozott a hőhullám a washingtoni bogyóstermesztőknek

Az USA Washington államában brutális hőhullám okozott több millió dolláros veszteséget a bogyósgyümölcs-termesztőknek, de más gyümölcsök esetében is hatalmas a kiesés. Az egész államban száraz és forró volt a nyár. Törvényhozók a melegtől kárt szenvedett gazdálkodók támogatásáért lobbiznak az USA agrárminisztériumánál.

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

Medvenépszámlálás lesz Romániában

Tizenegymillió euró értékű európai uniós finanszírozású projektben Romániában felmérik a barnamedve-állományt, amely Európában a legnagyobb - jelentették be július végén Bukarestben.

Listázzák a fajmegőrzési programok sikerességét

Zöld listán kategorizálja a veszélyeztetett és kihalással fenyegetett fajok megőrzésének, talpra állításának helyzetét a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

A legkeresettebb gyümölcs lesz

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Mezőgazdasági kilátások 2021–2030 jelentése szerint az avokádó 2030-ig a világon a legkeresettebb egzotikus gyümölcs lesz. Akkor várhatóan 12 millió tonna lesz az összes termés, ebből 3,9 millió tonnát exportálnak majd, ami több, mint amennyit ananászból vagy mangóból forgalmaznak.

Ha nem is sáska-, de lúd- és darujárás jöhet az éghajlatváltozással

A klímaváltozással egyre több vadlúd és daru tölti magyar tájon a telet, aminek hosszú távú következménye lehet az szántóföldeken egyelőre lokális mértékű taposással és csipegetéssel okozott károkozásuk. A kárókatona vagy kormorán a halgazdaságokban okoz tetemes kártételt, így ebben a szektorban sem örülnek a gazdák a várható növekvő vízimadár-állománybővülésnek.