0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Újabb hat termék nyerte el a HÍR védjegyet

Az Agrárminisztérium célkitűzése, hogy az agrárgazdaság területén a termelői közösségek egyre több termékre nyújtsanak be uniós oltalom iránti kérelmet, éljenek az oltalom nyújtotta lehetőségekkel, és élvezzék azok előnyeit - fogalmazott a díjátadón Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár.

Egy 2020. április 20-án közzétett tanulmány szerint a földrajzi árujelzős termékek termelése egyre jelentősebb az Európai Unióban, valamint a földrajzi árujelzővel ellátott termékek eladási értéke magasabb, mint az azzal nem rendelkező, hasonló termékek eladási értéke.

Az uniós oltalom alatt álló 69 bejegyzett földrajzi árujelzőjével Magyarország az EU 27 tagállama között jelenleg az erős középmezőnyben a 9. helyet foglalja el.

Magyarország a még bejegyzésre váró további 16 kérelme alapján jó eséllyel hamarosan utolérheti a nagy eredetvédelmi hagyományokkal rendelkező régi tagállamokat (Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Görögország, Portugália, Németország), és közvetlenül utánuk, a 7. helyre léphet előre.

Az Agrárminisztérium a HÍR program keretében 2010 óta pályázati rendszert működtet a HÍR védjegy használati jogának elnyerésére. A pályázaton hagyományos és tájjellegű termékekkel lehet részt venni. A program eredményeként 2010 óta a mai napig összesen 184 termék nyerte el a HÍR védjegy használati jogot, és vált a fogyasztók körében „HÍR-essé”.

A HÍR védjegy pályázat a földrajzi árujelző oltalmi kérelmek benyújtásának előiskolája is egyben.

A HÍR pályázat követelményrendszerének megfelelő termékleírás elkészítése jó alapot képez az uniós oltalom iránti kérelemhez. A HÍR védjegyes termékek közül kilenc földrajzi árujelzője már uniós oltalommal rendelkezik, további nyolc esetében pedig folyamatban van az uniós eljárás.

A Hagyományok-Ízek-Régiók védjegy használati jogát 2020. évben elnyert pályázók díjakat és oklevelek vehettek át az Agrárminisztériumban megtartott eseményen.

A tavaly sikeresen pályázó HÍR díjazottak listája:

1. Homoki édes szarvasgomba, Magyar Szarvasgombász Szövetség

2. Szolnoki habos isler, Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt.

3. Vásári vajasperec, Civilek a Lakóhelyért Egyesület, Hajdúböszörmény

4. Aldebrői krickrafli, Aldebrő Német Nemzetiségi Önkormányzat

5. Tuzséri alma, Tuzsér és Térsége Termelői Értékesítő Szövetkezet

6. Termelői vegyes virágméz, Popovics István őstermelő, Hajdúnánás

Forrás: Agrárminisztérium