Back to top

50 év története

A fél évszázados jubileum apropóján igényes megjelenésű, a teljes időszak történetét átfogó kiadványt adott ki az év végén a Zalaerdő Erdészeti Zrt. A könyv részletezi az elmúlt évtizedek eredményeit, nehézségeit, bemutatja az öt erdészet tevékenységét és munkatársait.

A szerzők taglalják egyebek mellett az egyes tevékenységi körök jellemzőit, a termelési technológiák és eszközök fejlődését, a vállalat eredményeit, az erdészeti egységek történeti vonatkozásait és a szervezeti változásokat.

A bemutatott ötven év alatt sokat formálódott a szakmai ismeretanyagunk, a tudomány és az alkalmazott technika.

Olvashatunk arról, miképpen tudott lépést tartani a fejlődéssel a méreteiben megnövekedett vállalat. Megismerhetjük az egyes tájegységek jellemzőit, a gazdálkodást befolyásoló változó természeti tényezőket, és az éghajlati hatásokat.

Az ajánlóban Nagy László nyugalmazott gazdasági igazgató úgy fogalmaz:

„A könyv emléket kíván állítani a zalai erdőkért dolgozó embereknek, mert az elért eredmények, a megvalósuló fejlődés a természetet és az erdőt tisztelő, jól felkészült szakemberek nélkül nem jöhettek volna létre.

(…) Őszintén hiszem, hogy a könyv méltó emléket állít azoknak, akik részesei voltak az elmúlt ötven évnek, kellő biztatást ad a jelen formálóinak, és a jövőben is mindig lesznek jól felkészült, az erdészeti munkát szervező, irányító és megvalósító szakemberek.”

A leírásokat modern illusztrációk és szemet gyönyörködtető fotográfiák színesítik, köztük a csodálatos zalai táj számos képével.

A könyv szerkesztése közben a Zalaerdő archívumából igazi kincsek – számos
fekete-fehér fotó, korabeli kimutatás és esetleírás – kerültek elő, amelyek közül jó néhányat szintén megjelenít az album.

A kötet összeállítása nagyjából egy évet vett igénybe, és igazi csapatmunka volt. Az egyes fejezetek megírására a szerkesztők a legilletékesebb jelenlegi, illetve nyugalmazott munkatársakat kérték fel, akiknek tudása és munkája is hozzájárult a társaság működéséhez, sikereihez ezen évtizedek folyamán.

A koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedések okán 2020-ban sajnos elmaradt a Zalaerdő Zrt. jubileumi rendezvénye, ahol a kötet ünnepélyes bemutatását is terveztük.

Amint a helyzet megengedi, pótolja a társaság az eseményt.

Steyer Edina

Zalaerdő Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2021/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hol fáj a legjobban rovarcsípés, és melyikük a bajnok a fájdalomokozásban?

Némely kutatók a tudomány kedvéért szívesen vetik alá magukat kínzásoknak. Így derült ki az is, melyik testrészünk a legérzékenyebb a csípésre.

Újabb cseh-lengyel környezeti vita

Cseh környezetvédelmi szervezetek a Csehország és Lengyelország határán található Králický Sněžník nevű hegy tetejére tervezett kilátó építésének azonnali leállítását szorgalmazzák. Szerintük a torony, amelyet 2020 ősze óta építenek, megsérti az építési engedélyekre vonatkozó szabályokat, és veszélyt jelent az élővilágra.

Gazdasági főigazgatói pályázat a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem pályázatot hirdetett gazdasági főigazgató pozíció betöltésére, azon szakembereknek, akik többek között legalább öt éves gazdasági vezetői tapasztalattal, valamint gazdasági szakirányú és regisztrált mérlegképes könyvelői végzettséggel rendelkeznek.

Menedék és újrakezdés

Másfél évtizede segítséget nyújtottunk a Talpalatnyi zöld Hollós Lászlóval ismeretterjesztő műsorhoz. A Kis-Sárréttel foglalkozó fejezetnek végül a Megtartó sárrét címet adtuk, majd a Menedék és újrakezdés alcímet is hozzáragasztottuk.

Megkerüli Hubertlakot

Bakonybéltől nem messze, a Magas-Bakony rengetegén át halad a Bakonyerdő Zrt. Hubertlaki Tanösvénye. Kalandos túra végigjárni, miközben sok érdekes információval gazdagodhatunk a térség élővilágáról, az erdőgazdálkodásról, és megcsodálhatjuk a környék gyöngyszemét, a bakonyi Gyilkos-tavat is.

Újragondolás, újraalkotás és helyreállítás

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1972-ben nyilvánította június 5-ét a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day). Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Szárnyas erdészek

Veresegyház határában egy rossz egészségi állapotú fenyvest a szajkók segítségével kíván felújítani a Pilisi Parkerdő. Hogyan segítenek a szárnyas erdészek ebben a folyamatban?

Megtisztult az állami erdő

Idén tavasszal az állami erdőgazdaságok, köztük az EGERERDŐ Zrt. is részt vett a Tisztítsuk meg az országot! programban, melynek egyik fő pilére a területek illegálisan lerakott hulladéktól való mentesítése.

Dísznövények a nagymarosi gesztenyésekben

Természeti, tájképi adottságaik, kultúrtörténeti jelentőségük alapján nagy természetvédelmi értéket képviselnek a nagymarosi szelídgesztenyések a Dunakanyarban. Évszázadok óta fontos szerepük van a Dél-Börzsöny kultúrtáj jellegének kialakításában, ember és táj harmonikus kapcsolatában.

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.