0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Együttműködésben az erő és a jövő

Az idei NAK Szántóföldi Napok és AgrárGépshow-n megállapodások, együttműködési szándékok megerősítésében nem volt hiány. Tudjuk, a magyar agrárium versenyképességének egyik biztos alapja az erőforrások ésszerű felhasználása, ebben pedig kiemelt jelentőségű a közös munka, a párbeszéd, a célok megfogalmazása és megvalósítása.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) között létrejött megállapodás értelmében a felek vállalták a hazai agrárkutatási újdonságok minél hatékonyabb tudásátadását, valamint az agrárgazdasági tevékenységeket folytatók innovációra való igényének és hajlandóságának elősegítését. Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására a NAK Szántóföldi Napok és AgrárGépshow rendezvény keretében került sor.

Az együttműködési megállapodást a NAK részéről Győrffy Balázs elnök, az Egyetem részéről pedig prof. Dr. Gyuricza Csaba látta el kézjegyével. A megállapodás kitér az agrárium minden területére, melynek elsődleges célja, hogy a felek elősegítik az agrárgazdasági tevékenységet folytatók minél szélesebb körű tájékoztatását, ezen belül az agrárkutatási újdonságokkal kapcsolatos tudásátadás minél hatékonyabb elterjesztését, valamint ezek gazdálkodási gyakorlatba való beépítését.

„Az Egyetem Európa egyik legnagyobb agrárfókuszú képzési intézménye. A MATE célja, hogy a nagy múltú és kiváló adottságokkal rendelkező magyar mezőgazdaság irányításában világszínvonalú módon, a XXI. század technológiai kihívásainak megfelelően szerepet vállaljon a kutatás-fejlesztésben, az innovációs folyamatokban és a tudományos eredmények gyakorlati elterjesztésében.

A magyar agrárium versenyképességének növelése érdekében az Egyetem folyamatosan frissíti és megújítja a képzéseit, hozzájárulva a korszerű tudás gyakorlatba történő ültetéséhez” – mondta az esemény kapcsán Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta: a jövő agráriuma az innovációra, a tudásra és információra épül. A MATE létrejöttével egy olyan integrált tudásközpont született, amely az ágazat hazai szellemi, szakpolitikai és innovációs centrumává válik.

Közös célunk elősegíteni, hogy az agrárium szereplőinek minél szélesebb köre ismerje meg az Egyetemen képződő tudást, agrárkutatási újdonságokat, hogy azokat a gazdálkodási gyakorlatba beépítve tudják versenyképességüket fokozni, hatékonyságukat növelni, értékesítési lehetőségeiket bővíteni.

A NAK és a MATE közötti együttműködési megállapodás értelmében a két fél törekszik arra, hogy a hatályos jogszabályok és támogatási lehetőségek az agrárgazdasági innovációs törekvések számára kedvezőek legyenek. A két együttműködő fél a minél hatékonyabb tudásátadást szem előtt tartva, közös kiadványokat jelentetnek meg, bemutatókat, konferenciákat és nyílt napokat tartanak, valamint közös kampányokat valósítanak meg. Továbbá együttesen törekszenek az európai uniós pályázati lehetőségek közös kihasználására, az innovációs tevékenységeket támogató pályázatokon való közös szereplésre, együttműködések kialakítására.

A NAK és a Nemzeti Földügyi Központ közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta beszédében Győrffy Balázs.

Mint elmondta, nemzeti kincsünk, a termőföld különleges figyelmet érdemel. A mezőgazdasági termelés optimalizálása gazdaságossági és jövedelmezőségi kérdés. Nagy János, az NFK elnöke kiemelte, régóta tartó együttműködésre tettek most pecsétet. Fontosnak tartják a NAK oldaláról, a termelőktől érkező információkat mindennapi munkájukban. Az előttük álló feladatokban – az osztatlan közös tulajdon kérdése, illetve az öntözésfejlesztés – is számítanak a gazdák véleményére.

A NAK és a Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és –forgalmazók Szakmai Szövetsége együttműködésének alapja talajaink egészségének megóvása. Győrffy Balázs rámutatott, szükség van a tudomány adta lehetőségek kihasználására, amiben támaszkodnak a Szövetség tagjainak tapasztalataira. Pénzes Éva, a Szövetség ügyvezető-igazgatója elmondta, számukra a magyar föld termőképességének megóvása a cél. Ennek része a mikrobiológiai megközelítés, alapja a tagjaik hitelessége és világszínvonalú tudásbázisa. Eddigi együttműködésük sikerét jelzi, hogy akkreditált rendezvényeket tartanak a NAK szaktanácsadói számára.

A mező- és az erdőgazdálkodás édestestvérek. Nem véletlen, hogy a NAK és a Soproni Egyetem (SOE) is fontosnak tartotta a már korábban megkezdett együttműködésük megerősítését.

Győrffy Balázs hangsúlyozta, Magyarország „zöld egyeteme” a hosszútávú tudásátadás révén kapcsolódik a gazdákhoz. Fábián Attila, a SOE rektora rámutatott, az agrárerdő gazdálkodásban sok a közös cél, aminek szerves része a biodiverzitás megőrzése.

A Soproni Egyetem és a Magyar Agár- és Élettudományi Egyetem együttműködési megállapodást kötött, amelyet a SOE részéről Fábián Attila rektor, valamint a MATE részéről Gyuricza Csaba rektor látott el kézjegyével. 

„A vadbiológiai és vadgazdálkodási képzések, valamint kutatások vonatkozásában a felsőoktatási intézmények létrehozták a Természet- és Vadvédelmi Kompetencia Központot, melynek keretén belül többek között a szakmai K+F források közös megpályázását, azok Kompetencia Központon keresztül való felhasználásának kidolgozását, továbbá egyéb innovációs hazai és nemzetközi pályázati források megcélzását is vállaltuk” – nyilatkozta prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor. – „A Soproni Egyetemmel közösen kezdeményeztük, hogy hazánkban állami támogatással vadgazda mérnök képzést kizárólag a MATE és a SOE indíthasson.”

 „A természetvédelmi képzés és kutatás kapcsán megállapodtunk abban, hogy a kutatási tevékenységünket a természetvédelem területén összehangoljuk, ennek érdekében közös kutatásokat indítunk, közös országos természetvédelmi monitoringrendszert alakítunk ki”- hangsúlyozta prof. dr. Fábián Attila rektor. – „Kölcsönösen törekszünk arra, hogy a nemzeti park igazgatóságoknál, a kormányhivataloknál és a releváns kormányzati szerveknél egyes munkaköröket csak természetvédelmi mérnöki végzettséggel lehessen betölteni a jövőben.”

Az egyezmény kitér a szakdolgozati, diplomatervi, TDK-témák kiajánlására a másik fél számára. Az összefogás értelmében a két felsőoktatási intézmény kölcsönösen elismeri egymás önállóságát, tiszteletben tartják egymás képzési portfólióját, ugyanakkor kinyilvánítják egymást közti együttműködési szándékukat, a szakmai és szakmapolitikai célok közös elérése érdekében, az egyes szakmai közösségek önállóságának megtartásával.

 

Forrás: magyarmezogazdasag