Back to top

Felpezsdül a budapesti árutőzsde

Ünnepélyes csengetéssel indult a Budapesti Értéktőzsde és az Equilor Befektetési Zrt. június 10-ei sajtótájékoztatója, szimbolizálva a tőzsdei árupiac új korszakkezdetét, valamint hogy a hazai tőzsde ismét a magyar és a régiós agrárvilág egyik központi szereplőjévé váljon.
A csengetés egyben azt is jelezte, hogy a január óta tartó új kereskedési szabályoknak köszönhetően megnőtt a kereskedés intenzitása: a májusi forgalom megközelítette a 800 millió forintot, de megköttettek már olyan ügyletek is, amelyben a 2022 júliusi kukoricára szerződtek.

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója és az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója, Szécsényi Bálint egyaránt bízik a megreformált kereskedés hosszú távú sikerességében, hogy Budapest ismét meghatározó szereplője lehet az árutőzsdének. Ezt főként az új befektetési lehetőségekkel és a hazai tőkepiac fejlesztésével kívánják elérni.   

Ezzel történelmi hagyományokat keltenek életre, ugyanis egészen 1850-es évekig nyúlik vissza a gabonatermékek intézményesített kereskedelme.

Az Európai Uniós csatlakozást követően azonban a Budapesti Értéktőzsde nem tudta lekövetni a piac változását, és minimalizált forgalmat írhatott az áruszekció területén.

Napjaink termény és takarmány árai viszont lehetőséggel kecsegtetnek az árutőzsde felpezsdítésére, mivel egyes betakarított kultúrából korlátozott mennyiség áll rendelkezésre. Az Egyesült Államokban például a kockázatkerülést választva, kevesebb kukoricát vetettek a kedvezőtlen időjárás és a Kínával való kereskedelmi háború negatív kicsengése miatt.

Fotó: Front Page

A befektetők, spekulánsok továbbra is vevők a jó üzletre a nívós tőzsdéken, ráadásul az infláció sem akadályozza az árupiacot.

Belátható távolságon belül évi több mint 1 millió tonna termény lekötése a cél, később pedig akár 5 millió tonnás ügyletek megvalósítására törekednek a befektetési cégek. Ez nem valósulhatna meg az új kereskedési szabályok nélkül, mivel a csatlakozást követően redukált volt az exportlehetőség, ezért az itthoni árakhoz volt kénytelen a piac igazodni.

Az átalakítással megszűnt az azonnali és az opciós kereskedési lehetőség, emellett már hat határidős termékkel lehet kereskedni: repce, takarmányárpa, takarmánykukorica, takarmánybúza, napraforgó, illetve új termékként lett bevezetve az eurobúza.

A változások érintették a termékek minőségi jellemzőit, a tőzsdei nyitvatartást – alkalmazkodva a külföldi nagy árutőzsdékhez –, továbbá módosultak a delivery, azaz a fizikai teljesítés szabályrendszerei is. Bővültek a paritás számok is, az eddigi három Duna menti mellett 1, Kelet-Magyarországon 4, míg Nyugat-Magyarországon 2 új elszámolási pont jelent meg hazánkban.     

A javuló kereskedési tendenciák tartós megmaradásának érdekében a termelők szemléletváltása is elengedhetetlen.

Eddig a fizikai piacra szerződtek a felek, csakhogy a tőzsde szerepe az ügyletek fedezésében, nem pedig a delivery teljesítésében van.

Ráadásul a fizikai piacon sokkal kevesebb a lehetőség az ügyletből való kiszállásra. 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az új szabályrendszernek köszönhetően az árutőzsdei kereskedés ismételt beindítása számottevően nem változtatja meg hazai terménykereskedelem eddigi rendszerét. Ugyanakkor hosszabb távon a forgalom megszilárdulásával az intézményi befektetők is aktívabbak lehetnek az árupiaci kereskedelemben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyenesdiási attrakciók

Igazi újdonsággal és különlegességgel várja a turistákat Gyenesdiás: a Talabér- (később Osvald-Bujtor-)féle vízimalom tavasszal végre megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és nemrég a hozzá tartozó Festetics-fűszerkertet és -herbáriumot is felavatták.

Nehéz szezon, rekord eredmények - befejeződött az aratás

Bár az időjárás viszontagságai extrém módon nehezítették meg a gazdálkodást, a fő kultúrákkal mégis rekordhozamokat sikerült elérni itthon a szántóföldi növénytermesztésben.

Az élelmiszeriparban tovább gyorsult az áremelkedés üteme

Júniusban az ipar belföldi termelői árai átlagosan 15,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, ami 1,0 százalékponttal magasabb az előző havinál. Az exportárak 9,7 százalékkal emelkedtek a májusi 9,6 százalékot követően. Együttesen az ipari termelői árak átlagosan 11,6 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly júniusban - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Sámsonék küzdelme a szlovák burgonyapiacon

Egy Komárom melletti kis faluban, Izsán jártunk, a Bokros-pusztán, ahol Sámson Ferenc és családja országos szinten is komoly burgonyatermesztővé nőtte ki magát. A család 400 hektáron gazdálkodik, aminek a negyedébe ültetnek burgonyát. A burgonyát csak öntözött területen termesztik, máshogy már nem is lehetne.

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

Sokfelé a hétvégén sem enyhül a szárazság

Múlt hét második felében még mérsékelten meleg, száraz időben lehetett haladni a mezőgazdasági munkákkal, majd hétfőtől egyre nagyobb területen tért vissza a forróság, sajnos jelentősebb csapadék nélkül. A talajok egyre többfelé kritikusan szárazak, és az időjárási frontok a következő egy hétben északi, északnyugati irányból érkeznek, ezért főként ott számíthatunk záporokra, zivatarokra.

A kávé- és a kávégéppiacon is a minőséget keresik a vevők

A minőségi termékek iránti igény egyre inkább jellemző a kávégéppiacra is, az éves szinten értékben mintegy 70 milliárd forintos kávépiac változásait követik az eszközvásárlási tendenciák is Costa Coffee és az eMAG tapasztalatai szerint.

Gyümölcs között találtak egy csomó kokaint

Még a rotterdami kikötőben is – ahol évi tíztonnás nagyságrendben foglalnak le kokainszállítmányokat – jelentősnek számított az a mennyiség, amit a minap banánpürés hordók közé rejtve találtak meg. De más gyümölcsök közül is komolyabb tételek kerültek elő mostanában.

Minden drágul, de a termelői árak nem feltétlenül

Elkezdődött a szabadföldi zöldségek szezonja, érik a szilva, a sárga- és őszibarack. Milyen termésre számítanak a gazdálkodók, és mennyiért vehetjük majd meg a szezonális zöldséget, gyümölcsöt – erről kérdeztük Hunyadi Istvánt, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetőjét.

Vegyes minőségű búza termett Tolnában

Meghaladja a hat tonnát az őszi búza termésátlaga Tolna megyében, ami a tavalyi átlagnál magasabb, de elmarad a korábbi évek mennyiségétől - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei elnöke az MTI-vel.