0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Több mint húszezren vettek részt a NAK szántóföldi napokon

Rekordlétszámú, több mint 20 ezer látogató vett részt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által 2021. június 9-10-én megrendezett NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva agrárszakmai kiállításon. A koronavírus-járvány miatti egy év kényszerű kihagyás után nyílt újra lehetőség az ország legnagyobb szántóföldi kiállításának megszervezésére – a látogatószám pedig minden várakozást felülmúlt.

Az eseményen készült fotógalériánkat ide kattintva tekintheti meg

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével együttműködésben rendezte meg a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva szabadtéri agrárszakmai kiállítást, e hét szerdán és csütörtökön. Rendre ez az ország legnagyobb területen, több mint 400 000 négyzetméteren megrendezett szántóföldi rendezvénye, aminek – egy év kényszerű kihagyás után – ezúttal is a Fejér megyei Mezőfalva melletti szántóföldek adtak otthont. Idén kétszáz kiállító várta az érdeklődőket.

Jól mutatja a kiállítás rangját, hogy a legutóbbi kiállítást Orbán Viktor miniszterelnök, az ideit pedig Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nyitotta meg. A NAK Szántóföldi Napok immáron több éve az ország egyetlen olyan álló- és mozgógépes szabadtéri kiállítása, ahol a mezőgazdasági gépek legszélesebb kínálata tekinthető meg, szántóföldi környezetben. Az állógépes kiállításon – közel 10 000 négyzetméteres területen – a hazai mezőgazdaságigép-forgalmazás 80 százalékát lefedő 52 cég mutatta be gépeit, eszközeiket. Másfél hektáros demópályán 23 gépkapcsolatot lehetett kipróbálni, emellett a rendezvény középpontjában az évszaknak megfelelő fajtabemutatók, mikroparcellás és demóparcellás növénytermesztési bemutatók voltak.

A rendezvény mindkét napján bemutatkoztak a legújabb nemesítési és kutatási eredmények a gyakorlatban, nagy és biztonságos termést ígérő fajták, hibridek; továbbá munkaeszközöket, gépeket, gépkapcsolatokat, permetezőgépeket hétköznapi, szántóföldi körülmények között, akcióban lehetett megtekinteni. Mindemellett a kamara szakértői segítséget nyújtottak a látogatóknak például a családi gazdaságok, az osztatlan közös tulajdon, a duális képzés, a szaktanácsadás és más aktuális témák kapcsán. A szervezők kialakítottak egy fenntarthatósági témájú tanösvényt is, ami hasznos tudnivalókkal szolgált a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt kihívásairól és azok kezeléséről. Egy bemutató talajszelvénynél pedig ismertetők várták a látogatókat, illetve az országos jégkármérséklő rendszer gyakorlati működését is megismerhették, valamint a gasztrofaluban hazai termelők kínálatával is találkozhattak.

A szép számú érdeklődő közt 2300 tanuló is érkezett a kiállításra, 51 szakképző intézményből.

Forrás: NAK közlemény/magyarmezogazdasag.hu