Back to top

Magasabb szinten folytatódik a közös munka a BKV és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem között

A BKV Zrt. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hétfőn aláírta azt a dokumentumot, amely új, az eddiginél is magasabb szintre emeli a közös munkát. A felek közötti partnerség egyszerre nyújt támogatást és segítséget a fejlődő felsőoktatási képzéshez, a diákok versenyképes szaktudásának megszerzéséhez, valamint a munkaerőpiaci sajátságokhoz való alkalmazkodáshoz.

A BKV Zrt. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködése nem újkeletű partnerség, az elmúlt években is számos alkalommal kölcsönösen támogatták egymás szakmai tevékenységét, többek között diplomabírálatok, különböző oktatási projektek, záróvizsgák és az egyes szakterületekhez kapcsolódó szakmai kérdések kapcsán segítették egymás munkáját. Ennek az összefogásnak elmélyítését és megerősítését célozta az az esemény, amelynek keretében 2021. június 14-én ünnepélyes keretek között aláírták az együttműködési megállapodást.

Fotó: MATE

„A szakmai együttműködés lehetőséget biztosít többek között a felsőfokú duális képzés közös megvalósítására, a hallgatók kötelező szakmai gyakorlatának elvégzésére, BKV-specifikus képzések kialakítására és indítására, valamint hallgatói telephelylátogatások megszervezésére” – hangsúlyozta Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója.

Fotó: MATE

„A BKV és az Egyetem közötti összhangot jól mutatja az erősségek közös felhasználása és kiaknázása. Míg a BKV a tevékenységéből fakadó magas szakmai tapasztalatának és széleskörű szaktudásának megosztásával kívánja segíteni a hatékony és eredményes képzést, addig a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gyakorlatigényes képzéssel, rendkívüli képzési kompetenciájával, széleskörű elméleti és alkalmazott kutatási referenciájával támogatja a közös munkát, melynek kiemelten fontos területe a BKV környezetvédelmi és zöldítési stratégiájának szakmai támogatása” – emelte ki az együttműködés kapcsán prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor.

Az oktatásért és a fenntartható jövőért tett erőfeszítés a legjobb befektetések egyike. Ezt a törvényszerűséget mindkét fél – a MATE és a BKV Zrt. – egyaránt felismerte, és a jövőben mindent elkövet annak érdekében, hogy még az eddiginél is sikeresebb, eredményesebb legyen a közös munka.

Forrás: 
MATE sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Haltakarmányozás - Tudatosabbak a termelők

Harminc éve foglalkozik a haltakarmányozás kérdéskörével dr. Mézes Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Takarmánybiztonsági Tanszékének vezetője, aki azt tartja az elmúlt évtizedek legjelentősebb változásának, hogy szakmailag sokkal felkészültebbek, választásaikban céltudatosabbak lettek a termelők ezen a területen.

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák, az állatok hatékonyan bevethetők a kaszálások során akaratlanul elpusztított védett gerinces állatok és apróvadfajok felderítésében - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Baktériumok bontják a mikotoxinokat

Az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően, mikotoxinmentesen termeszthetők az étkezési gombák a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai vezetésével zárult kutatás-fejlesztési program eredményeinek alkalmazásával. A konzorcium vezetője a Bio-Fungi Kft. volt, partnerei pedig a MATE és az ELTE.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

A málnatermesztés föllendítéséért dolgoznak

Nógrád megye mindig a bogyósgyümölcs-termesztés központja volt Magyarországon és szeretnénk, ha az is maradna, hiszen kedvező környezeti adottságokkal rendelkezik ehhez. A tavaly alakult Nyugat-Nógrádi Területfejlesztési Központ agrárágazata segíti a termesztőket a fertődi kutatóállomás munkatársaival karöltve.

Hatalmas növekedés a MATE-ra felvett hallgatók létszámában

A nyilvánosságra hozott felsőoktatási ponthatárok alapján idén ősszel 24 százalékkal több új hallgató kezdheti meg tanulmányait a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. Míg a tavalyi évben 2616 fő nyert felvételt a jogelőd intézmények valamelyikébe, addig idén 3244 fő érte el a ponthatárokat.

Cinket és vitaminokat is tartalmaz az innovatív takarmánykiegészítő

Speciális takarmánykiegészítőt fejlesztett ki és tesztelt egy hároméves nemzetközi projekt keretében az Adexgo Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE ÉTTI), valamint négy román partner közös konzorciuma. Az ásványi anyagokban, vitaminokban és polifenolokban gazdag ZYNCOPPYEAST kiegészítő valamennyi gazdasági haszonállat takarmányozásában felhasználható.

Kéknyelű, a badacsonyi őserő

A Kéknyelű szőlő Badacsony legősibb és egyben legnemesebb fajtája. Jó híre minden bizonnyal már azokhoz is eljutott, akik nem kifejezetten borszakértők. Ritkasága, s hogy emiatt nagyon kis mennyiség készülhet belőle, régóta a minőségi bor kategóriájába emeli a Kéknyelűt, amely 2013 óta hungarikum is.

Versenyképesség és fenntarthatóság

"Hazánkban a precíziós gazdálkodást elsősorban a 40 évnél fiatalabb, felsőfokú végzettséggel rendelkező gazdálkodók alkalmazzák, így a precíziós technológiák sikere részben a generációváltás sikerétől is függ" - mondta Dr. Feldman Zsolt a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia (ECPA) megnyitóján.

Lehet-e még finomabb a csokoládé?

Finomabb-e a méhsejtmintás csokoládé? Natúr vagy fekete kakaóval süssünk-e süteményt? Mennyire kedvelik a magyarok a szálas teákat? Többek között ezekre a kérdésekre kerestek választ a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet (MATE ÉTTI) végzősei a csokoládé-, kávé- és teakészítő mester szakirányú továbbképzés során született szakdolgozataikban.