Back to top

Milyenek lesznek a jövő traktorai?

A mezőgazdasági traktorok fejlesztési irányának prizmáján áttekintve azt kell mondani, hogy a jövő traktorai teljesen mások lesznek mint a maiak, de vajon milyenek?

Ha több évtizeddel ezelőtt elmondtuk volna nagyszüleinknek, hogy majd 2021-ben a modern technológia és a GPS navigáció lehetővé teszi, hogy a párhuzamosan mozgó gépeket 1 cm-es pontossággal és a kezelő beavatkozása nélkül vezessék át a mezőn, az öregek minden bizonnyal a homlokukra csaptak volna.

Rövid távon tudjuk, hogy kényelmesebbek, gazdaságosabbak, hatékonyabbak és környezetbarátabbak lesznek. Ez a fejlődési irány a dolgok természetes sorrendje, de ma már sokkal jobban érdekel minket, hogy egy átlagos traktor milyen lesz a következő néhány évtizedben. Ennek körvonalait már most láthatjuk.

AgXeed elektromos traktor

A mezőgazdaságnak számos problémával kell majd szembenéznie, többek között számolni kell a csökkenő olajkészletekkel. a források a jelenlegi kitermelés mellett a tudósok szerint körülbelül 50 évig lehetnek elegendők.

További kihívás lesz a nagyobb hatékonyság biztosítása annak érdekében, hogy az egyre növekvő emberi populációt táplálékkal el tudjuk látni.

Amikor a Tesla sok évvel ezelőtt bemutatta az autóipar merőben új prototípusait, az ipari óriások nevettek rajta, és az alapító Elon Muskot "furcsának" nevezték. Csak néhány év telt el, és szinte az összes nagy gyártó kínál elektromos autókat, a Tesla pedig az egyik vezetője lett az iparágnak.

Ma, amikor egyre több vállalat fejleszt elektromos traktorokat, mint például a Monarch Tractor vagy az AgXeed, a nagy mezőgazdasági gépgyártók nem akarják elkövetni ugyanazt a hibát, mint autóipari kollégáik, és hajlandók a fejlesztések érdekében befektetni ezekbe az induló vállalkozásokba.

Ami az elektromos traktorokat illeti, még hosszú út áll előttünk, és a fő probléma itt még mindig az akkumulátorok elégtelen kapacitása. Christoph Gröblinghoff, az AGCO/Fendt vezérigazgatója szerint

egy 300 lóerős traktort, a technikai fejlesztések jelenlegi állapotában 14 tonna súlyú akkumulátorral kellene felszerelni a hatékony működéshez.

Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy az első elektromos meghajtású traktorok már üzemelnek, és minden bizonnyal számíthatunk a technológia további fejlődésére.

És mi van, ha nem az elektromosság a megoldás a gépipar ezen szektorában? Talán a gáz vagy a hidrogén? A világon már találunk olyan gépeket, amelyeket sikeresen gyártanak és működtetnek ilyen módon. A New Holland T6.180 Methane Power traktorról van szó, amelyet a vállalat közleménye szerint Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és a Benelux államokba szállítanak majd, ahol magas a biogáztermelés.

New Holland T6.180 Methane Power

Fehéroroszországban pedig a földgázzal (CNG) működő Gomselmash betakarítókat használják sikeresen évek óta. A jövő ebben a tekintetben valószínűleg hamarabb eljön, mint gondolnánk.

A termelékenység iránti növekvő igények kétségtelenül az autonóm traktorok irányába mozdítanak el bennünket, amelyek kezelő nélkül, de a világ bármely pontjáról nyomon követhető teljesítményükkel végzik majd a munkájukat.

A gazdaság vezetőjének szemszögéből nézve ezek a gépek nem igényelnek pihenést vagy szabadságot, és rengeteg időt szabadítanak fel, ami egy hagyományos traktor esetében egy munkás alkalmazását igényelné. A gyakorlatban ez a termelékenység egyidejű növekedését és a munkaerőköltségek csökkenését jelenti. Itt érdemes megemlíteni, hogy ilyen gépeket már ma is használnak a földeken, és hamarosan megkezdődhet a sorozatgyártásuk.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában

Csaknem kétezren vettek részt a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában 2021 májusában. A felmérésből kiderült, hogyan változtak a Covid-19 járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai.

Bővített funkciókkal és megújult belső térrel érkezett meg a Steyr második generációs CVT traktorcsaládja

Új fülkekialakítással, átdolgozott formavilággal, újragondolt kezelőszervekkel és fejlett csatlakoztathatósági technológiával a Terrus CVT traktorok új generációja került a STEYR kínálatának csúcsára.

Törzsültetvény régi fajtákból

Háromszázféle régi sváb alma- és körtefajtát őriznek meg a jövő nemzedékeinek a weihenstephan-triesdorfi alkalmazott tudományok egyetem (HSWT) gyümölcstermesztési kísérleti állomásán létrehozott 4000 négyzetméteres ültetvényben.

Már lehet pályázni a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére augusztus 2-tól lehet pályázni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Mit legelnek a patások?

A kisebb testű, kérődző patások az energiadúsabb növényeket igyekeznek legelni, míg a lófélék - melyek általában nagyobb testűek is - kevésbé válogatósak táplálkozás közben. Számukra fontosabb, hogy legyen víz a közelben.

Mérésekre támaszkodnak

Szőlőben ritkán beszélünk öntözésről és fagyvédelemről, ezért volt érdekes az a bemutató, amit a Mikóczy család tatai ültetvényében rendeztek. A 28 hektáros terület nagyobb részét tavaly óta öntözik, és valamilyen fagyvédelmi megoldásra is szükség lenne a területen. Az idén is csak a késői fakadás mentette meg az érzékenyebb fajtákat a tavaszi fagytól.

Fonjunk békaszéket!

Amint kákát, egyenes szalmaszálat találok valahol, kibújik belőlem a gyerek és muszáj készítenem egy békaszéket. Néprajzi „kutatásaim” alapján pedig ma már azt is tudom, hogy vizenyős területeken gyakorta készítették a lányok – mondjuk nekem is a Kis-Balaton melletti régi kenderáztatónál mutatta meg a készítését a nagymamám.

A legjobb promóció a minőség

A legutóbbi romániai parlamenti választások után az RMDSZ is jelölhetett minisztereket, államtitkárokat a kormányba. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkári posztjára Barabasi Antal Szabolcsot jelölte a párt, aki 2003-ban szerzett egyetemi diplomát a Mezőgazdaságtudományi és Állatorvosi Egyetemen, állattenyésztési szakon.

Sámsonék küzdelme a szlovák burgonyapiacon

Egy Komárom melletti kis faluban, Izsán jártunk, a Bokros-pusztán, ahol Sámson Ferenc és családja országos szinten is komoly burgonyatermesztővé nőtte ki magát. A család 400 hektáron gazdálkodik, aminek a negyedébe ültetnek burgonyát. A burgonyát csak öntözött területen termesztik, máshogy már nem is lehetne.

Az év traktorát is hozzák Bábolnára

Egyebek mellett két MASSEY FERGUSON újdonsággal, FARMTECH pótkocsikkal, trágyaszóróval és precíziós kijuttatásra alkalmas KERTITOX permetező géppel érkezik a Bábolnai Gazdanapokra az Agro-Alfa Kft. szeptember 9-11-én.