0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hogyan gazdálkodjunk úgy, hogy az a talajnak is jó legyen?

Vetésforgó alkalmazásáról, szervesanyag-körforgásról, nemzetközi együttműködésben megvalósuló nemesítésről is szó volt azon a keddi rendezvényen, amelyet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szervezett. A Szár községben lévő farmon azt is figyelik: mi jó a talajnak.

Az eseményen készült részletes fotógalériánkat itt tekintheti meg.

Hogyan játszhat közre a gazdálkodás fenntartható pályára állításában az ökológiai gazdálkodás? Milyen alternatívái vannak a vetésforgónak, a talajművelésnek, a fajtaválasztásnak és az alkalmazott agrotechnikák optimalizálásának? Hogyan tudunk változó klíma mellett ökokógiai és ökonómaia szempontból eredményesen gazdálkodni? Többek között ezekről a kérdésekről is szó volt azon az egész napos rendezvényen, amelyet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szervezett kedden a Fejér megyei Szár községben. A község polgármestere, Németh Norbert köszöntőjében kiemelte, hogy a faluban több évszázados hagyománya van a mezőgazdálkodásnak.

Talán a sajátos mikroklíma van ilyen jótékony hatással, mely a Vértes közelsége miatt lehet, fejtette ki.

A rendezvénynek helyt adó Csoroszlya Farmról Nobilis Ágoston elmondta: 15 év konvencionális gazdálkodás után 2015-ben tették le a biogazdálkodás alapjait.

A minimális talajművelésre, a vetésforgó alkalmazására és a szervesanyag-körforgásra is nagy hangsúlyt helyeznek.

Szántóföldi növényekkel, gyümölccsel és burgonyával foglalkoznak, mindhárom ágazatban a legmagasabb feldolgozási szintre törekednek.

Az előadásokkal, workshoppal gazdagított eseményen az Agrártudományi Kutatóközpont kutatói, Mikó Péter és Megyeri Mária fajtatesztelésekről, nemesítési módszerekről számolt be. Két éve jött létre egy műhelymunka, melyben számos ország vesz részt. A résztvevők a farmon megnézhették a kísérleti parcellákat, melyeket fél-félhektáros területekre osztották, és amelyeken mindig van valamilyen változó.

A talajt nem csak megőrizni, hanem javítani is szeretnék, forgatásos és forgatás nélküli talajművelést is alkalmaznak, hallottuk.

MMG Direkt

Bár jelen pillanatban a húsok – hagyományos húshelyettesítők – új típusú húshelyettesítők piaca évente 350, 10, illetve 2 millió tonna a világon, mégis az utóbbiakra kivételesen nagy médiafigyelem hárul és befolyásos tőkéscsoportok sokat fektettek ebbe az ágazatba. Többek között erről is beszélgettünk Éder Tamással, a Hússzövetség elnökével.

youtube://v/ceP7QjWGfRY

Forrás: magyarmezogazdasag.hu