Back to top

Az erdő is zenél

Gyulaj Zrt. és a Balkan Fanatik! Mi az összefüggés az erdőgazdaság és a zenekar között? A Mi Erdőnk legújabb számában erre is fényt derítettünk Lepés Gáborral, a zenekar frontemberével készített interjúban.

MMG -Az erdő is zenél

A Mi Erdőnk idei harmadik száma a nyárhoz illően kifejezetten színesre sikeredett, nemcsak megjelenésében, de tartalmában is.

A jó időre való tekintettel ezúttal szerettük volna olvasóinkat kirándulásra sarkallni, amihez remek helyszínt kínál a Gyulaj Zrt. erdőgazdasága alá tartozó Tolnai-hegyhát.

A térségben a néprajzi, építészeti és történelmi értékekben gazdag települések története összefonódik. Ide az 1700-as években érkeztek az első német telepesek, akik néhány évtized alatt átformálták az itt található települések arculatát. A sváb építészeti emlékek felfedezésére kiváló kirándulóút a Tolnai Zöldút, melynek kiindulópontja Závod települése.

És ha már Gyulaj Zrt., akkor Balkan Fanatik! De mi az összefüggés az erdőgazdaság és a zenekar között? Legújabb számunkban erre is fényt derítettünk Lepés Gáborral, a zenekar frontemberével készített interjúban.

A Gyulaj Zrt. bemutatkozó filmjében ugyanis a zenekar Repülj Madár című nótája szólal meg a film aláfestéseként.

Ezt könnyedén végignézhetik és meghallgathatják az interjúba ágyazott QR-kód segítségével. Emellett az olvasók megismerhetik Lepés Gábor zenei pályafutását, hogy hogyan sikerült a legszebb magyar népdalokból egyedi elektronikus világzenét létrehoznia, miként vészelte át a Balkan Fanatik a pandémiát, valamint hogy milyen kapcsolata fűződik a frontembernek természethez.

És ha már természet, akkor kirándulás! Lapunk ezúttal is számos programot kínált az olvasóknak. Ha például a Börzsönyt választják úti célnak, érdemes felkeresni a Tóvik vendégházat a Magas-Börzsöny kapujában. Erdei konyha rovatunkban beszámolunk a vendégház adottságairól, fekvéséről, programkínálatáról, valamint egy gasztro túrára is elkalauzoljuk Önöket, a házias ízek és a vadételek birodalmába.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2021/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészettörténeti mérföldkő

Az 1920. évi trianoni békediktátum kapcsán az erdészeti szakemberek többségének a példa nélküli területelcsatolások jutnak elsőként az eszébe. Az erdőterület mintegy 85%-át elvesztettük, egyebek között az erdővel borított teljes Kárpát-hegykoszorút a Dévényi-szorostól a Kazán-szorosig.

Természeti kincsek az ország legszárazabb erdeiben

A főváros vonzáskörzetébe eső, a Dunától nyugatra fekvő erdőségek sokak előtt ismertek. A Budai-hegység, valamint a Pilis és a Visegrádi-hegység turistaútjai, kirándulóhelyei, különösen pandémia idején, számos kirándulót vonzanak, pedig az országot kettészelő folyam túloldalán lévő erdők is bővelkednek természeti és kulturális kincsekben.

Gyenesdiási attrakciók

Igazi újdonsággal és különlegességgel várja a turistákat Gyenesdiás: a Talabér- (később Osvald-Bujtor-)féle vízimalom tavasszal végre megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és nemrég a hozzá tartozó Festetics-fűszerkertet és -herbáriumot is felavatták.

Neszmély legkedvesebb (bor)arca

Július utolsó hétvégéjén hatodik alkalommal szervezték meg a Neszmélyi Borünnepet Tatán. Az eseményen 14 borászat kóstoltatta borait és egy pálinkaház is csatlakozott a kiállítókhoz. A rendezvény helyszíne az újjászületett Esterházy-kastély kertje volt az Öreg-tó partján. Szeretettel, jó zenével, finom falatokkal, fantasztikus borokkal és kedves borászokkal vártak a szervezők minden borkedvelőt!

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák, az állatok hatékonyan bevethetők a kaszálások során akaratlanul elpusztított védett gerinces állatok és apróvadfajok felderítésében - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

A Nivegy-völgyi álom

Példátlan helyi összefogás és közösségi finanszírozás eredményeként nyithatott meg tavaly a Dobosi Birtkokközpont! A 90 támogató, akik egytől egyig mind törzsvásárlók és barátok, összesen 16 millió forinttal támogatta meg a Dobosi Család régen dédelgetett álmát.

Füstfűszerek: mert a füst ízesít...

A szabad tűzön készült ételek teljesen más ízvilággal rendelkeznek, mint a konyhában készítettek. A húsok füsttel való tartósítása már hosszú múltra tekint vissza, de az ezzel kapcsolatos hagyományokat a kerti grillezéskor is alkalmazhatjuk.

Hová tűntek a pincérek? – A vendéglátóipar válsága

A koronavírus-járvány, a Brexit és az iparággal szembeni negatív hozzáállás mind hozzájárult a vendéglátásban dolgozó személyzet hiányához, de ennek ellenére az éttermek igyekeznek lépést tartani a világ újbóli megnyitásával.

Páratlan élményt nyújt a varázslatos cseppkőbarlangok és a hucul lovak birodalma

Változatos élményeket és táji gazdagságot kínál az Aggteleki Nemzeti Park. Az igazgatóság 4 látogatóközpontja, tájháza, 7 bemutatóhelye, 1 erdei isolája és 9 különböző tematikájú, szabadon bejárható tanösvénye nyújt betekintést az Aggteleki-karszt természeti kincseibe, amelyeket a barlangokban, várak csúcsán, vízre szállva, vagy akár a hucul lovak húzta sétakocsikázás közben csodálhatunk meg.

Milliárdokat visz el az inváziós fajok elleni védekezés

A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak - állapította meg egy kutatás, amelyről a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál számolt be.