Back to top

Az erdő is zenél

Gyulaj Zrt. és a Balkan Fanatik! Mi az összefüggés az erdőgazdaság és a zenekar között? A Mi Erdőnk legújabb számában erre is fényt derítettünk Lepés Gáborral, a zenekar frontemberével készített interjúban.

MMG -Az erdő is zenél

A Mi Erdőnk idei harmadik száma a nyárhoz illően kifejezetten színesre sikeredett, nemcsak megjelenésében, de tartalmában is.

A jó időre való tekintettel ezúttal szerettük volna olvasóinkat kirándulásra sarkallni, amihez remek helyszínt kínál a Gyulaj Zrt. erdőgazdasága alá tartozó Tolnai-hegyhát.

A térségben a néprajzi, építészeti és történelmi értékekben gazdag települések története összefonódik. Ide az 1700-as években érkeztek az első német telepesek, akik néhány évtized alatt átformálták az itt található települések arculatát. A sváb építészeti emlékek felfedezésére kiváló kirándulóút a Tolnai Zöldút, melynek kiindulópontja Závod települése.

És ha már Gyulaj Zrt., akkor Balkan Fanatik! De mi az összefüggés az erdőgazdaság és a zenekar között? Legújabb számunkban erre is fényt derítettünk Lepés Gáborral, a zenekar frontemberével készített interjúban.

A Gyulaj Zrt. bemutatkozó filmjében ugyanis a zenekar Repülj Madár című nótája szólal meg a film aláfestéseként.

Ezt könnyedén végignézhetik és meghallgathatják az interjúba ágyazott QR-kód segítségével. Emellett az olvasók megismerhetik Lepés Gábor zenei pályafutását, hogy hogyan sikerült a legszebb magyar népdalokból egyedi elektronikus világzenét létrehoznia, miként vészelte át a Balkan Fanatik a pandémiát, valamint hogy milyen kapcsolata fűződik a frontembernek természethez.

És ha már természet, akkor kirándulás! Lapunk ezúttal is számos programot kínált az olvasóknak. Ha például a Börzsönyt választják úti célnak, érdemes felkeresni a Tóvik vendégházat a Magas-Börzsöny kapujában. Erdei konyha rovatunkban beszámolunk a vendégház adottságairól, fekvéséről, programkínálatáról, valamint egy gasztro túrára is elkalauzoljuk Önöket, a házias ízek és a vadételek birodalmába.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2021/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

A brazil erdők 60%-a eltűnhet 2030-ra

Ismét emelkedett Brazíliában az erdőirtás mértéke, egyes becslések szerint 2030-ra az ottani erdők 60 százaléka eltűnhet. Jair Bolsonaro, az ország elnöke a Glasgow-i klímakonferencián azt vállalta, hogy 2028-ra megszűnteti az illegális erdőpusztítást.

Szarvasgombász madarak

Mindenki tudja, hogy vannak szarvasgombász kutyák, sokan azt is, hogy disznók szintén, de nemrég madarak között is találtak ilyen fajokat. Patagóniában bukkantak két talajlakó, professzionális szarvasgombász madárra. Ezek az első nem emlős fajok, amelyekről tudjuk, hogy keresik a szarvasgombát.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Mi kerül a karácsonyi halászlébe? – Tápláló és egészséges a magyar hal

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás részei. A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.

Debrecen zöld koronája

Kevesen tudják, de Debrecen környékének erdősültsége vetekszik a Sopron környéki területekével. A cívisvárosi és a megyeszékhelyet körülölelő erdőkről írt könyvet Gencsi Zoltán okleveles erdőmérnök. A Debreceni Erdőskönyv a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. kiadásában jelent meg.

A faültetés élhetőbb jövőnk záloga

Az Országfásítás részeként az Agrárminisztérium 2020-ban Településfásítási Programot indított el a 10 ezer fő alatti települések számára, amelynek célja a településeket egészségesebbé, élhetőbbé tenni - emelte ki az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Úriban, a Településfásítási Program keretében tartott faültetésen.

Várat épít, gátat bont: mi az?

A hódokat közel két évtizede kezdték visszatelepíteni hazánk számos pontján. Az állatoknak nincs természetes ellensége, jól szaporodnak. Életmódjának megfelelően fákat dönt ki, járatokat ás. Előbbivel kevesebb az ember gondja - utóbbiból viszont akár baj is lehet.

Adományként végzik a kétes eredetű bútorok

A nemzetközi IKEA csoport belső vizsgálata szerint egyik kínai beszállítójuktól hamis tanúsítvánnyal rendelkező, tisztázatlan, vélhetően orosz eredetű fa bútorok kerültek az áruházakba több tagállamban, köztük Magyarországon is.