Back to top

Hogyan óvjuk meg kedvenceinket a nyári hőség idején

A hőségben való boldogulás küzdelmes lehet, sokak számára nehezen elviselhető az erős napsugárzás, a magas páratartalom és a folyamatosan emelkedő hőmérséklet. Ha azonban a jelenlegi hőhullámot elviselhetetlennek találjuk, képzeljük csak el, hogy érezhetik magukat a háziállataink…

A háziállatok nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy elmondják, mikor érzik magukat túlhevültnek vagy dehidratáltnak, ezért meg kell tanulnunk, hogy tarthatjuk kedvenceinket a lehető legnagyobb biztonságban a szélsőséges időjárási körülmények között.

Akár kutyáink vagy, éppen hüllőink vannak, az alábbi tippekkel gondoskodhatunk kedvenceinkről a kánikula idején.

Kutyák

A hosszú szőrű kutyákat valószínűleg jobban megviseli a nyári forró hőmérséklet, mint rövidebb szőrű társaik. A kutyák ugyan nem képesek az emberekhez hasonlóan a bőrükön keresztül izzadni, ezért zihálással és a mancsaikon keresztül történő hő leadással teszik elviselhetőbbé a forró hőmérsékletet.

Ha egy kutya mégis túlhevül, fennállhat a hőguta veszélye, melynek figyelmeztető jelei közé tartozik az összeesés és a túlzott zihálás.

„Ha azt gyanítjuk, hogy kedvencünk hőgutát kapott vigyük egy lehetőleg huzatos, hűvös helyre, nedvesítsük meg a bundáját hideg – nem fagyos – vízzel, és ezt követően azonnal forduljunk állatorvoshoz” – tanácsolja a Blue Cross állatvédő szervezet.

Továbbá, ha a kutyát egy forró napon az autóban hagyjuk, annak súlyos következményei lehetnek, mivel a kocsiban a hőmérséklet nagyon gyors ütemben extrém magasra emelkedhet, ezért soha ne hagyjuk a kutyát az autóban a hőség idején!

Annak érdekében, hogy a kutyák jól érezzék magukat a mindennapi séták során még a forróbb nyári napokon is célszerű kora reggel vagy este sétáltatni őket, mivel így elkerülhető annak a veszélye, hogy megégetik a mancsukat a tűzforró járdán és a hőguta is elkerülhető.

Valamint nagyon fontos arról is gondoskodni, hogy kutyák napközben mindig hozzáférjenek a vízhez.

Macskák

Egyes macskafajták hajlamosabbak lehetnek a leégésre, mint fajtársaik, például a világos szőrű macskák jobban ki vannak téve a leégés kockázatának, különösen a fülükön, az orrukon és a ritkás szőrzetű területeken. Akárcsak az embereknél, a macskák esetében is bőrrákhoz vezethet a leégés, ezért fontos erre ügyelni. Ennek érdekében akár kifejezetten háziállatok számára kifejlesztett naptejbe is beruházhatunk, hogy megfelelő védelmet nyújtsunk számukra a napsugarak ellen.

Bár sok gazdi hagyja macskájának, hogy szabadon kóboroljon, ám a legmelegebb napszakban, délelőtt 11 és délután 3 óra között javasolt házon belül tartani a kedvenceket.

Továbbá, ha úgy gondoljuk, hogy macskánk túlmelegedett, egy nedves törlőkendővel hűsíthetjük.

Természetesen más állatokhoz hasonlóan, a macskákat sem szabad kánikula idején az autóban hagyni!

Hörcsögök

Ha hörcsögünket üveg vagy műanyag ketrecben tartjuk, figyelnünk kell arra, hogy sokkal melegebb lehet benne, mint az átlagos szobahőmérséklet. Ezt fontos szem előtt tartani, amikor azon gondolkodunk, hogy hol helyezzük el a ketrecet, mivel ha egy ablakpárkányra tesszük, ahol a napnak van kitéve, akkor a hörcsögöt a túlmelegedés veszélyének tesszük ki.

Javasolt a kisállat ketrecét napközben kőre vagy csempézett padlóra helyezni, hogy az állatok hűvösben maradjanak.

Ezenkívül akár egy kerámiacsempét is elhelyezhetünk a ketrecben, hogy még inkább csökkentsük a belső terük hőmérsékletét.

Valamint egy fagyasztott vizes palackot is ráerősíthetünk a ketrec külső oldalára, ezáltal frissíteni tudjuk a háziállatunk vízkészletét is.

Halak

Azt gondolhatjuk, hogy a halak biztonságban vannak az akváriumban, miközben a szőrös állatok az intenzív hőséggel és páratartalommal küzdenek. De ez sajnos közel sem ilyen egyszerű. A tartály hőmérséklete könnyen megemelkedhet, ha a helyiség hőmérséklete magasabb a normálisnál. Ha van fűtőberendezés az akváriumban, akkor célszerű kikapcsolni, valamint érdemes csökkenteni az akvárium normál hőmérsékletét is, ha lehetséges.

Egy másik módszer, amelyet alkalmazhatunk a víz hűvösen tartására, ha jéggel töltött zacskókat teszünk az akvárium aljára.

Madarak

Míg a világ egzotikus helyein élő madarak hozzászokhattak a melegebb éghajlathoz, a háziasított madarak jó eséllyel nem rendelkeznek ugyanolyan ingerküszöbbel a magasabb hőmérséklethez való alkalmazkodáshoz. A madarak nagyon érzékenyek lehetnek a környezetükben bekövetkező hirtelen változásokra, ezért fontos tudni, hogyan lehet őket hűvösen tartani a kánikula alatt.

Az madaraknak körülbelül 40 Celsius-fokos hőmérsékletük van, és nagyon érzékenyek a melegre. Ezért érdemes odafigyelni azokra a jelekre, amik arra utalhatnak, hogy a madár túlmelegszik. Ilyen például ha zihál, szárnyait távol tartja a testétől, vagy szorongó viselkedést mutat.

Sok madár természeténél fogva szereti a szabadban tölteni az idejét, azonban mielőtt kiengednénk meg kell győződnünk róla, hogy a madarunk által gyakran látogatott szabadtéri hely árnyékos területekkel van ellátva.

Ezen túlmenően figyelnünk kell arra is, hogy a madár ketrecének alján lévő fürdető edényt legalább naponta egyszer kicseréljük, és a megfelelő mennyiségű tiszta vízről is gondoskodnunk kell.

Hüllő és kétéltűek

A hüllők és kétéltűek ektotermikusak, azaz hidegvérűek, ami azt jelenti, hogy testhőmérsékletük külső forrásokra támaszkodik. Ezt szem előtt tartva, ha otthonunkban a normálisnál magasabb a hőmérséklet, akkor a háziállatként tartott kígyó vagy gyík szenvedhet a forróságtól. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, először ellenőrizzük, hogy az otthonunk hőmérséklete az állat számára ideális tartományba esik-e. Ha a hőmérséklet meghaladja az ideális tartományt, akkor tiszta vízzel és egy kis ventilátor segítségével lehűthetjük őket.

Továbbá a hörcsögtulajdonosoknak ajánlott technikához hasonlót is alkalmazhatunk, mely szerint egy előre lehűtött kerámiacsempét helyezhetünk el a ketrecben, ezáltal csökkenthetjük a testhőmérsékletüket.

Valamint, ha egy fagyos vizes palackot helyezünk el a közelükben, az is segíthet csökkenteni a levegő hőmérsékletét, így elviselhetőbb környezetet biztosítunk kedvenceinknek.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovak és lovasok Dunatőkésen

A szlovák statisztikai hivatal már rég nem jegyzi gazdasági állatként a lovakat. Számuk 1965-ben 95 ezer volt, és még a rendszerváltáskor is 16 ezer lovat tartottak számon az országban; akkor szűnt meg a nyilvántartása gazdasági állatként. A rendszerváltás előtt magánszemély nem tarthatott lovat, még sportlóként sem, hiszen ez úri huncutságnak minősült.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Éjjel és holnap érkezik csapadék

Átalakul időjárásunk, lehűlés jön, pénteken nagy területen jelentős csapadékkal. Az esőre nagy szükség van, a talaj termőrétege szinte országszerte igen száraz, a kelésben lévő, vagy éppen kikelt repce szomjazza a csapadékot.

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein.

Immunerősítés ősszel

Ha ősz, akkor jöhet egy adag immunerősítés, hogy felkészülten nézzünk elébe a télen ránk váró kórokozók hadviselésének. Ez az időszak fantasztikus segítőket állít csatasorba a mi oldalunkon, érdemes közülük minél többel szövetkezni. És a hagyományosan bevált gyógynövények is jelentkeznek egy-egy bevetésre.

Megújulva vár mindenkit a KÁN

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítást 14. alkalommal rendezik meg KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti.

Süngarázzsal a sünökért

A meseállatkának is beillő sün a lassan közeledő rossz idő beköszöntével elvackol a számára megfelelő búvó- és telelőhelyére. Azonban városi környezetben nem mindig talál ilyen helyet, ezért adunk néhány tippet egy összkomfortos süngarázs elkészítéséhez.

Már csaknem száz, méregtől elpusztult madarat találtak Tura térségében

Tovább nőtt az elpusztult állatok és a felderített helyszínek száma a turai tömeges mérgezésnél, a természetvédelmi kár meghaladja a 6,5 millió forintot - tájékoztatta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője kedden az MTI-t.

Júliusban tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júliusban harmadik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak növekedési üteme: átlagosan 21,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, ami 0,8 százalékponttal nagyobb az előző havi emelkedésnél - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Veszedelmes ízeltlábú: országos kullancsfelmérés

Az elmúlt évek hazai időjárása kedvezett a kullancsoknak, és ettől az emberek és a háziállatok is több csípést szenvedtek el – derül ki a Bábolna Bio Kft. által szervezett, több mint 3000 válaszadó 14 ezer csípésadatát összesítő felmérésből. A Sokk a rovar Facebook-oldal kérdőív kitöltőinek többsége már védekezik a kullancsok ellen, és a háziállataikat is igyekeznek óvni a vérszívóktól.