Back to top

Magyar innováció oldhatja meg a globális raklaphiányt

Évente megközelítőleg ötmilliárd raklap biztosítja a világ logisztikai vérkeringésének fenntartását, amelynek előállítása 50 milliárd dollár nagyságrendű iparág. A forgalomba kerülő raklapok legnagyobb része fából készül, amelyhez fák millióit vágják ki. Ez nemcsak környezetvédelmi probléma, mert a raklaphiány egyre nagyobb gazdasági nehézségeket is okoz Európa-szerte.

Az új alternatíva újrahasznosított papírból készül
Évi 100 millió fát vágnak ki azért, hogy raklap készüljön belőle
Fotó: attapallet.com
A problémát egy magyar fejlesztés, a teljesen famentes ATTA raklap oldhatja meg, amelynek számos egyéb előnye is van a hagyományos raklapokhoz képest.

A terméket több évi fejlesztés után június 7-én kezdte gyártani a Global Paper Pallet Zrt. Szombathelyen napi 1700 darabos kapacitással.

A cég szakemberei a gyógyszeripar és az FMCG (Fast-Moving Consumer Goods: gyorsan forgó fogyasztási cikkek) szektor vállalatainak megkeresésére fogtak bele a fejlesztésbe, azzal a céllal, hogy megoldást találjanak az egyik legsúlyosabb globális környezeti problémára, az erdőterületek radikális csökkenésére.

Éveken át foglalkoztak azzal, hogy fenntarthatóbb, tisztább alternatívát találjanak a széles körben alkalmazott fa raklapok helyettesítésére.

Több hasznosítható alapanyagot megvizsgáltak, amíg eljutottak a hullámpapír-lemezhez, amely régóta bevált csomagolóanyag különböző iparágakban, és jelentős értéke, hogy újrahasznosítható.

A piacon már eddig is léteztek papír raklapok, azok azonban csak egyszer használhatók és nem rakhatók állványba
Fotó: attapallet.com
A piacon már eddig is léteztek papír raklapok, azok azonban csak egyszer használhatók és nem rakhatók állványba, emellett nem is elérhetők elegendő mennyiségben. Az ATTA azonban azonos méretek mellett könnyebb és 800 kilogrammig állványba rakható.

Újrahasznosított papírból készül és használat után elhelyezhető a reciklálási folyamatban. Környezetvédelmi áldásai mellett gazdaságos is.

Mivel 80 százalékkal kisebb a tömege az EURO raklapoknál, jelentős megtakarítást lehet elérni vele a logisztikai és egyéb költségekben, mint például a raktározás és az anyagmozgatás.

Vízlepergető bevonatot is kapott az innovatív raklap
Fotó: attapallet.com

A leginkább használt rakománysúlyra tervezték, amit szállításkor mozgatni szoktak.

A földön 3 500, mozgatásban 1 000, polcozva pedig 800 kilogrammot bír.

Többszöri felhasználás után hulladékpapírként lehet újrahasznosítani, például újabb ATTA raklap céljára. További gazdasági előnye, hogy mivel famentes, mentesül ISPM 15 növényegészségügyi bejelentési kötelezettség alól, amely a költségmegtakarítás mellett gyorsabb árukezelést biztosít a konténer- és hajózási vámok tekintetében.

Vízlepergető bevonattal is rendelkezik, aminek köszönhetően rövid esőt, nedvességet kibír, hosszútávú külső tárolásra azonban nem alkalmas.

Az ipari mennyiségű előállítás érdekében a fejlesztés során olyan gyártósort terveztek hozzá, amely teljes mértékben automatizált.

Automatizált gyártósort is terveztek hozzá
Több éves fejlesztés eredménye a környezetbarát és gazdaságos raklap
Fotó: attapallet.com

MMG - Gazdahang

Magyarország legnagyobb mezőgazdasági integrátora, a KITE Zrt. 20 alközpontjában magas szintű szaktanácsadással látja el a gazdálkodókat, amihez biztosítja a termeléshez szükséges legmodernebb eszközöket. Teszi ezt úgy, hogy a napjainkban „több oldalról szorongatott mezőgazdaság” érdekeit tartja szem előtt. De mik is az agrárium szorongatói? Erről is kérdezte Szabó Leventét, a vállalat vezérigazgatóját Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatója. Hallgassák meg interjúnkat!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megtisztuló állami erdők

Az állami erdőgazdaságok 2021. május végéig több mint 6000 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőterületekről a Tisztítsuk meg az Országot! kezdeményezés keretében.

Gyalog, kerékpárral és lóval

A belföldi, ezen belül az erdei turizmus folyamatos növekedése azt mutatja, hogy egyre többen választják kikapcsolódási helyszínként hazánk természeti környezetét. A tavaly és idén kialakult járványhelyzet még több embert késztetett a bezártságból a turistautakra és a népszerű erdei kirándulóhelyekre.

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

A természetvédőknek fejfájást okoz a pampafű terjeszkedése

A magas és szépséges növénynek mutatós virágbugája van, és a tengerpartokon, a városokban vagy akár a kertekben is otthon érezheti magát. A természetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a pampafű (Cortaderia selloana) káros invazív faj, amely Dél-Európa egyes részeit fenyegeti.

Tengeri spárgát üvegházból

A tengeri sziksófű vagy tengeri spárga egy, a csúcsgasztronómiában is kedvelt, különleges, fűszeres, szokatlanul sós ízű növény. Üvegházi termesztésére eddig senki nem vállalkozott. Két német fiatal azonban egy régi üvegház átalakításával kidolgozta a sós vízzel történő termesztés technológiáját, az eddig elért eredményeikért most innovációs díjat is kaptak.

Innovatív módszerekkel állítanák meg a MATE kutatói a busa térnyerését

Egyre több gondot okoz hazánkban az invazív busa robbanásszerű terjedése, amit mind a haltani kutatások, mind a horgászok beszámolói alátámasztanak.

Megmentették a kihalástól az ausztrál sávos bandikutot

A kihalás széléről hozták vissza az ausztrál sávos bandikutot. Ez az első eset, hogy Ausztráliában az állat védettségi besorolása vadonban kihaltról veszélyeztetettre változott.

Készül a drónos jogszabály

A mezőgazdaság műszaki és informatikai fejlődése rengeteg új lehetőséget kínál, ezek közé tartozik a drónok használata is. A drónos növényvédelem lehetőségeiről és korlátairól beszélt Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője növényorvosoknak.

Csaknem kilenc tonna hulladék gyűlt össze a II. Bodrogi PET Kupán

Csaknem kilenc tonna, összesen 1256 zsák hulladék gyűlt össze a II. Bodrogi PET Kupán, a rekord mennyiségű hulladékot a programon részt vevő csapatok a folyó Sárospatak és Bodrogkeresztúr közötti szakaszán négy nap alatt gyűjtötték össze - tudatta az eseményt szervező Termeszetfilm.hu Egyesület az MTI-vel.