0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A lépték- és dimenzióváltás ideje

A dimenzióváltásban kiszámítható támogatási feltételekkel és tervezhető fejlesztési lehetőségekkel segíti az agrártárca a gazdákat - jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az MKB Bank Nyrt., az Andest 2005 Kft. és a Gazda Kontroll Kft. tematikus programsorozatának mezőkövesdi állomásán

A gépbemutatóval kombinált, a szártóföldi növénytermesztéssel foglalkozó rendezvényen az államtitkár kifejtette, az elmúlt hónapokban megjelent és a közeljövőben meghirdetendő pályázatok feltételrendszere különbözik a megszokottól, azt már a gyakorlati tapasztalatokra alapozva rakták össze, így a korábbi korlátok nem akadályozhatják, hogy minél több fejlesztési forrás jusson el a gazdákhoz, amelyből a termelés hatékonyságát biztosító beruházásokat valósíthatnak meg.

A Megújuló vidék, megújuló agrárium program az alapanyag-termeléstől a feldolgozásig az élelmiszergazdaság minden olyan elemére kiterjed, amely ahhoz kell, hogy versenyképesek legyenek a termelők és feldolgozóink egyaránt.

A precíziós gazdálkodást segítő gépektől, a digitális szolgáltatásokat támogató felhíváson át, a termény tárolásán, szárításán, tisztításán keresztül az élelmiszer feldolgozásáig minden egyes gazdasági tevékenység technológiai megújítására biztosít a tárca forrásokat

– emelte ki Feldman Zsolt. Kifejtette: a minisztérium júniusban hirdette meg a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó felhívását 100 milliárd forintnyi keretösszeggel. A kérelmek benyújtására pedig július 26-tól van lehetőség.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a környezetvédelmi ambíciók és a klímaváltozás miatt a mezőgazdaság az elmúlt két évben olyan európai uniós viták kereszttüzébe került, amire korábban nem volt példa. A Közös Agrárpolitikáról megszületett megállapodásnak köszönhetően azonban sikerült egyensúlyt teremteni a gazdák érdekei és a zöld szempontok között. Utóbbiakra tekintettel ősszel várhatóan az agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatás és az ökológiai gazdálkodást segítő felhívásokat megjelentetik és jövő januártól már elkezdődhetnek a hároméves programok.

A szántóföldi bemutatón már olyan munkagépeket is láthattak a gazdálkodók, amelyek megfelelnek a 2023-tól érvényes KAP környezetvédelmi feltételrendszerének is, amely a támogatások mellett a banki hitelek feltételrendszerében is helyet kaptak.

Ezek a klímavédelmi intézkedések, a vizek fenntartható felhasználása a körkörös gazdaság kialakítása, a károsanyag-kibocsátás csökkentése és a biodiverzitás fenntartása ugyanúgy, mint a munkavállalók korrekt feltételek szerinti alkalmazása. Szántóföldi növénytermesztés esetében pedig ennek a feltételrendszernek megfelelni precíziós módszerek alkalmazásával a legkönnyebb.

Az eseményen készült további fotók elérhetők ide kattintva.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu